Syv pasienter ble i november hasteinnlagt på sykehus etter å ha utviklet komplikasjoner i forbindelse med en grå stær-operasjon ved en øyeklinikk i Sandefjord. Pasientene opplevde plutselig synstap, og det ble fryktet at de kunne bli blinde.
Undersøkelser avdekket at alle pasientene hadde en felles bakterie, hvit stafylokokk. Øyelegen som utførte operasjonene, Trond Thilesen, har fulgt opp pasientene tett.
Han opplyser nå at situasjonen går overraskende bra, og at de fleste har fått tilbake fullt syn. Thilesen beskriver bakterien som relativt «snill» i denne sammenhengen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ragnhild Misvær Mofoss betalte 62.000 kroner for linsebytte hos Memira, men opplevde komplikasjoner og fikk varig synsskade. Hun advarer nå andre mot inngrepet. Overlege Kristian Fossen ved UNN bekrefter at de behandler mange pasienter med komplikasjoner etter slike operasjoner, og kritiserer aggressiv markedsføring. Han understreker at inngrepet innebærer risiko, inkludert potensiell blindhet, og at mange komplikasjoner må behandles i det offentlige helsevesenet. Memira svarer at de vurderer pasienter nøye og avviser mange, og at de fleste pasienter er fornøyde med resultatet.
2 måneder siden
Private klinikker markedsfører linsebytteoperasjoner ved hjelp av kjendiser, men leger advarer om økt risiko for netthinneløsning, spesielt for yngre og nærsynte menn. En overlege ved Ullevål sykehus fraråder operasjonen for de under 55-60 år, og understreker at de ser en økning i pasienter med komplikasjoner etter slike inngrep. Forbrukerrådet påpeker at markedsføringen må være nøktern og ikke villede pasienter, og at det er viktig å informere om risiko. Klinikker hevder å ha grundige forundersøkelser, men en kjendis innrømmer at han opplevde markedsføringen som overveiende positiv. Antallet grå stær-operasjoner har økt, og det samme har tilfeller av netthinneløsning.
4 måneder siden
Under en konsert i Semperoper i Dresden ble flere publikummere syke med symptomer som nedsatt allmenntilstand og luftveisirritasjon. Totalt syv personer ble berørt, hvorav to ble fraktet til sykehus. Fire helsearbeidere som behandlet de syke utviklet også lignende symptomer. Brannvesenet undersøkte lokalet, men fant ingen skadelige stoffer eller avvik i luftkvaliteten. Politiet har startet etterforskning for å finne årsaken til sykdomstilfellene. En av de berørte publikummerne var på et tidspunkt bevisstløs. Operahusets program forventes å gå som normalt onsdag.
3 måneder siden
Christian Lind betalte 75 000 kroner for en linsebytteoperasjon ved en privat klinikk, men opplevde komplikasjoner som førte til rift i netthinnen og vedvarende synsproblemer. Han mener klinikken ikke ga tilstrekkelig informasjon om risikoen for netthinneløsning, og at oppfølgingen var mangelfull. Lind ble henvist til det offentlige helsevesenet for videre behandling, som har medført flere operasjoner og månedlige sprøytebehandlinger. En overlege fraråder denne type operasjon for personer under 55-60 år, og påpeker at det offentlige ofte må ta kostnadene for komplikasjoner etter slike private inngrep.
28 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) bekrefter at de opererte feil pasient etter en forveksling. Hendelsen skjedde fordi to pasienter med samme fornavn ble forbyttet; den ene skulle på sårkontroll, mens den andre skulle opereres. Sykehuset erkjenner at fullt navn og fødselsdato ikke ble tilstrekkelig kontrollert før operasjonen. Ahus har meldt saken til Helsetilsynet, og Statsforvalteren fører tilsyn med sykehuset. Pasienten som ble feiloperert, bestrider sykehusets versjon av hendelsen og hevder inngrepet har hatt negative konsekvenser for livskvaliteten. Sykehuset har iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende bekymring rundt linsebytteoperasjoner utført i det private helsevesenet, der leger ved offentlige sykehus advarer mot inngrepet, spesielt for yngre pasienter, på grunn av risiko for komplikasjoner som netthinneløsning og varig synstap. Markedsføringen av slike operasjoner kritiseres for å normalisere unødvendige inngrep. Komplikasjoner fører ofte til kostbar etterbehandling i det offentlige helsevesenet. Helse- og omsorgsdepartementet planlegger strengere godkjenningsordninger for private klinikker. Frps helsepolitiske talsperson forstår at folk velger private alternativer, men understreker viktigheten av god informasjon om risiko og kvalitet.
1 måned siden
Drammen sykehus opplever et omfattende utbrudd av norovirus, som har ført til stenging av en avdeling og gul beredskap. Nesten 40 personer er smittet, primært ansatte. Sykehuset har iverksatt tiltak for å begrense smittespredningen, inkludert utsettelse av planlagte inngrep og behandlinger. Avdelingssjefen understreker at alvorlig syke pasienter fortsatt vil få hjelp. Utbruddet anses som lokalt og FHI er ikke involvert, men understreker at norovirusutbrudd er vanlig i helseinstitusjoner om vinteren, og at det er meldt om 53 utbrudd hittil i år.
2 måneder siden
Artikkelen gir et innblikk i en nattevakt på Oslos legevakt, som er Europas største. Her forteller sykepleiere og leger om både rolige og hektiske perioder, typiske pasientmønstre og utfordringer knyttet til økningen av antibiotikaresistente bakterier. De forteller også om pasienter som kommer inn med mindre alvorlige problemer, som myggstikk og brukne negler. Legevakten ønsker at folk tar kontakt på telefon først, og bruker kameraovervåking for å vurdere situasjonen. Sykepleierne savner rusmiljøet i sentrum som tidligere frekventerte legevakten i Storgata.
4 måneder siden
Sju turister ble syke og innlagt på sykehus etter å ha drukket piña colada på Warwick Fiji resort. Turistene opplevde symptomer som kvalme og nevrologiske problemer. Fijis helsedepartement etterforsker hendelsen, og metanolforgiftning er en av de mulige årsakene. Fire australiere og tre andre utenlandske statsborgere er blant de syke. Myndighetene understreker at dette er en isolert hendelse, og at Fiji generelt er et trygt reisemål. Turister oppfordres til å være på vakt og søke medisinsk hjelp ved behov. Hendelsen skjer kort tid etter at seks turister døde av metanolforgiftning i Laos.
1 måned siden
Pernille Patricia Sandbakken fra Trondheim opplevde en livstruende situasjon etter en feilslått stomioperasjon ved Sørlandet sykehus i Arendal. Under inngrepet ble stomien satt inn feil vei, noe som førte til at avføringen gikk inn i magen i stedet for ut. Sandbakken måtte hasteopereres på Ullevål sykehus og ble lagt i kunstig koma. Kirurgen som utførte den opprinnelige operasjonen granskes nå etter flere tilsynssaker. Sandbakken lever nå med store smerter og åpen buk, og venter på ytterligere operasjoner.
2 måneder siden
Et nytt journalsystem ved flere sykehus i Sør- og Østlandet har hatt omfattende dataproblemer, med ukentlige nedetider. Ansatte frykter for pasientsikkerheten, da viktig informasjon kan gå tapt og pasienter kan bli glemt. Sykehusledelsen innrømmer at manglende tilgang til journalopplysninger kan påvirke pasientsikkerheten. Det jobbes med å rette feilene, og en backup-løsning er på plass, men systemet er fortsatt ustabilt. Enkelte leger mener systemet ikke er trygt nok, spesielt i akutte situasjoner.
3 måneder siden
Flere gjester ved Riu Vistamar-hotellet i Mogan på Gran Canaria har blitt rammet av et utbrudd av norovirus. En av gjestene forteller at seks av åtte i reisefølget ble syke kort tid etter ankomst, og noen har blitt sendt til sykehus. Gjestene savner informasjon fra charterselskapet TUI, som kun sendte en generell e-post uten konkret informasjon. TUI beklager manglende informasjon og opplyser at de har iverksatt ekstra smitteverntiltak, inkludert økt rengjøring og utvidede hygienerutiner. En undersøkelse viser at nordmenn frykter sykdom mest på ferie.
1 måned siden
Sørlandet sykehus gransker flere operasjoner utført av en kirurg etter alvorlige pasientskader og dødsfall. Statsforvalteren har startet tilsynssaker mot både kirurgen og sykehuset, og kirurgen risikerer å miste autorisasjonen. Sykehuset bruker eksterne eksperter i granskingen, men vil ikke kommentere omfanget av undersøkelsen. Selv om kirurgen er tatt ut av tjeneste ved Sørlandet sykehus, kan han fortsatt jobbe andre steder, da hans autorisasjon ikke er tilbakekalt. Fylkeslegen i Agder er uvitende om hvorvidt kirurgen er i arbeid for tiden.
2 dager siden
Et stort strømbrudd rammet store deler av Spania og Portugal. En norsk lege i Marbella opplevde strømstansen midt under en operasjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.