Akershus universitetssykehus (Ahus) bekrefter at de opererte feil pasient etter en forveksling. Hendelsen skjedde fordi to pasienter med samme fornavn ble forbyttet; den ene skulle på sårkontroll, mens den andre skulle opereres.
Sykehuset erkjenner at fullt navn og fødselsdato ikke ble tilstrekkelig kontrollert før operasjonen. Ahus har meldt saken til Helsetilsynet, og Statsforvalteren fører tilsyn med sykehuset.
Pasienten som ble feiloperert, bestrider sykehusets versjon av hendelsen og hevder inngrepet har hatt negative konsekvenser for livskvaliteten. Sykehuset har iverksatt tiltak for å hindre gjentakelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) opererte feil pasient som følge av en forveksling basert på likt fornavn. Pasienten som egentlig skulle på sårkontroll, ble ved en feiltakelse operert. Sykehuset bekrefter at de kun kontrollerte fornavnet, og ikke fullt navn eller fødselsdato. Pasienten hevder å ha protestert, men ble likevel operert. Selv om sykehuset mener at pasienten ikke vil få varige mén, opplever vedkommende redusert livskvalitet etter hendelsen. Ahus har nå varslet Helsetilsynet og Statsforvalteren om saken, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere mens den er under behandling.
28 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) opererte feil pasient etter en identitetsforveksling der pasientene hadde samme fornavn. Pasienten som skulle på sårkontroll ble feilaktig operert, til tross for protester. Pasienten hevder sykehuset ikke kontrollerte etternavn eller fødselsdato. Ahus har varslet Statsforvalteren om hendelsen, men pasienten bestrider flere opplysninger i sykehusets versjon av hendelsen. I en annen sak nekter Gjert Ingebrigtsen straffskyld for mishandling og avviser påstander om lekkasjer av dokumenter.
28 dager siden
Akershus universitetssykehus (Ahus) opererte feilaktig en pasient som kun skulle på sårkontroll. Feilen skjedde fordi sykehuset ikke kontrollerte fullt navn og fødselsdato før operasjonen. Pasienten reagerte kraftig og mener Ahus bagatelliserer hendelsen. Ahus har varslet Helsetilsynet, og Statsforvalteren fører tilsyn med saken. Sykehuset ønsker ikke å kommentere saken mens den er under behandling.
2 måneder siden
En pasient ved Sørlandet sykehus Arendal døde etter å ha blitt feilmedisinert av en sykepleier. Hendelsen fant sted i mai i fjor, og Statsforvalteren har konkludert med at sykehuset ikke ga forsvarlig helsehjelp, spesielt på grunn av manglende tilsyn i løpet av natten. Sykehuset har beklaget hendelsen og iverksatt tiltak som endrede rutiner for tilsyn og medisinutdeling. Politiet etterforsker saken for å avdekke systemfeil, men ingen enkeltpersoner er foreløpig siktet.
4 måneder siden
Sykehuset Telemark har meldt fem alvorlige hendelser til Helsetilsynet etter at pasienter fikk forsinkede kreftdiagnoser på grunn av lang ventetid på koloskopi. En pasient er død, en har usikker prognose, mens tre ikke har tegn til prognosetap. Sykehuset beklager hendelsene og erkjenner at manglende systemer kan ha bidratt til forsinkelsen. Det har vært kjent over tid at det er risiko for pasientskade grunnet lange ventelister. Statsforvalteren har åpnet tilsynssak, og sykehuset har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden.
1 måned siden
En kirurg ved Sørlandet sykehus granskes i tre tilsynssaker etter flere alvorlige pasientskader, hvorav en pasient døde etter en mageoperasjon. Statsforvalteren undersøker både kirurgen og sykehuset, og Helsetilsynet vurderer om behandlingsvalg kan ha bidratt til dødsfallet. Kirurgen er tatt ut av tjeneste, og sykehuset melder selv om sakene. Sykehuset har tidligere hatt en lignende sak med en annen lege, men mener de har forbedret rutinene. Kirurgisk avdeling erkjenner rekrutteringsutfordringer, men avviser at dette er årsaken til de aktuelle sakene.
2 måneder siden
En kirurg ved sykehuset i Arendal er suspendert etter en alvorlig hendelse under et inngrep, som ble rapportert til Helsetilsynet. Helsetilsynet bekrefter at dette ikke er første gang kirurgen er involvert i alvorlige episoder. Sørlandet sykehus Arendal meldte selv hendelsen og har tatt kirurgen ut av tjeneste mens Statsforvalteren i Agder vurderer videre oppfølging.
2 måneder siden
Riksrevisjonen har siden 2018 lagret sensitive helseopplysninger om opptil 2,5 millioner nordmenn uten tilstrekkelig sikkerhet. Sikkerhetsbruddet omfatter detaljer knyttet til sykdom, diagnoser, kirurgiske inngrep, samt rus- og tvangsbruk. Dataene gjelder alle som har fått eller venter på behandling i spesialisthelsetjenesten. Bruddet ble avdekket i en intern kontroll i fjor høst, og serveren ble umiddelbart stengt. Riksrevisjonen beklager feilen og erkjenner at behandlingen av dataene ikke har vært i tråd med GDPR. De berørte personene er ikke blitt varslet, og Datatilsynet behandler nå saken.
2 måneder siden
Silje Arntzen forteller om en dramatisk fødsel på Sykehuset Kalnes, preget av feil, manglende lytting og alvorlige komplikasjoner. Hun opplevde å bli glemt, måtte selv minne helsepersonell om nødvendige undersøkelser, og følte seg ikke trodd når hun meldte om sterke smerter. Under fødselen ble en stor rift oversett, og en fistel ble oversett på MR-bilder. Arntzen måtte gjennom flere operasjoner og sliter fortsatt med fysiske og psykiske ettervirkninger. Sykehuset beklager hendelsene og sier de har tatt saken alvorlig. Arntzen har søkt om pasientskadeerstatning og håper hennes historie kan bidra til forbedring i helsevesenet.
2 måneder siden
Stavanger universitetssjukehus (SUS) har ved en feiltakelse sendt ut en liste med navn på mellom sju og elleve pasienter som var blitt tvangsinnlagt. Listen ble sendt til 29 unge personer som deltar i et forskningsprosjekt i regi av Nordlandsforskning, til tross for at de var lovet full diskresjon. En av pasientene som mottok listen vurderer nå å trekke seg fra forskningsprosjektet og anmelde forholdet til politiet. Sykehuset beklager hendelsen og har selv meldt saken til Datatilsynet og Statsforvalteren. Klinikksjefen ved SUS beskriver feilen som alvorlig og beklager på det sterkeste.
1 måned siden
Espen Øwre ble alvorlig forbrent på Diakonhjemmet sykehus etter at personalet brukte for varme varmeflasker for å varme ham. Sykehuset innrømmer feil, men nekter å betale oppreisningserstatning. Øwre har fått store brannsår, måtte gjennomgå hudtransplantasjon og sliter psykisk etter hendelsen. Han fikk 11.000 kroner fra Norsk pasientskadeerstatning, men mener det er for lite. Hans advokat mener sykehuset har et organansvar og bør betale erstatning. Sykehuset avviser dette, men bekrefter at rutinene for bruk av varmeflasker er endret etter hendelsen.
2 måneder siden
En pasient ved et sykehjem i Moss døde etter å ha blitt servert feil type mat. Pasienten hadde svelgevansker og skulle kun ha most mat, men en vikar ga vedkommende mat som ikke var tilpasset dette. Pasienten satte maten i halsen og ble fraktet til sykehus, hvor døden ble konstatert. Hendelsen er meldt til Statsforvalteren, og en avviksmelding peker på brudd på sykehjemmets rutiner som en medvirkende årsak. Ledelsen betegner hendelsen som en menneskelig svikt og avventer å kommentere saken ytterligere til den er ferdigbehandlet av Statsforvalteren.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
1 måned siden
Statsforvalteren i Agder har konkludert med at en kreftpasient ved Sørlandet sykehus ikke fikk forsvarlig oppfølging. Bakgrunnen er en klage fra januar i fjor om mangelfull kreftbehandling. Sykehuset har erkjent at en CT-undersøkelse ikke ble utført som den skulle, noe som førte til at pasienten ikke fikk nødvendig helsehjelp i tide. Dette beskrives som et stort avvik fra god praksis og i strid med forsvarlighetskravet. Sørlandet sykehus har beklaget hendelsen. Pasienten som klaget på behandlingen, er nå død.
1 måned siden
Ragnhild Misvær Mofoss betalte 62.000 kroner for linsebytte hos Memira, men opplevde komplikasjoner og fikk varig synsskade. Hun advarer nå andre mot inngrepet. Overlege Kristian Fossen ved UNN bekrefter at de behandler mange pasienter med komplikasjoner etter slike operasjoner, og kritiserer aggressiv markedsføring. Han understreker at inngrepet innebærer risiko, inkludert potensiell blindhet, og at mange komplikasjoner må behandles i det offentlige helsevesenet. Memira svarer at de vurderer pasienter nøye og avviser mange, og at de fleste pasienter er fornøyde med resultatet.