Artikkelen er en personlig refleksjon om identitet og tilhørighet skrevet av en adoptert fra Korea, som har vokst opp i Norge. Til tross for at hen føler seg norsk, oppstår spørsmål om egen identitet og ønsket om å utforske sin bakgrunn.
Adopsjonens kompleksitet belyses, spesielt rundt mangelen på informasjon om biologisk opphav. Forfatteren vurderer om hen skal utforske sin koreanske bakgrunn, samtidig som hen er takknemlig for å ha vokst opp i Norge.
Artikkelen understreker viktigheten av å rette søkelys mot adopsjon og de ulike perspektivene adopterte har, og viser til at historier om adopsjon handler om tap, håp, søken og tilhørighet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Artikkelen belyser kompleksiteten rundt adopsjon gjennom erfaringene til en person adoptert fra Colombia. Forfatteren understreker at adopsjon ikke bare er en vakker eller problematisk løsning, men en nødvendig mulighet for noen barn, som må gjennomføres med kontroll, åpenhet og respekt. Debatten om adopsjon preges ofte av sterke følelser og lite nyanser, og idealiserte fremstillinger kan gjøre det vanskelig for adopterte å finne sin egen vei. Forfatteren oppfordrer til mer forståelse og mindre forventninger, slik at adopterte kan eie sin egen historie i eget tempo. Samtidig må systemet være trygt og etisk, og adopsjon må ikke stanses, men forbedres for å sikre barnas rett til trygghet.
1 dag siden
En adoptert person argumenterer for et mer nyansert bilde av adopsjon. Vedkommende mener det må være rom for positive historier i den offentlige debatten.
4 måneder siden
Artikkelforfatteren, som selv er adoptert fra Colombia, forteller om sin positive opplevelse med adopsjon. Hun har opplevd en økende interesse rundt adopsjonshistorien sin, og opplever at mange ser på adopterte som ofre. Hun understreker at adopsjon ikke er ensbetydende med menneskehandel, og at mange adopsjoner gir barn et bedre liv. Hun poengterer at selv om det finnes vonde historier, er det også mange gode adopsjonshistorier, og at mange adopterte lever lykkelige liv i Norge. Hun har selv reist tilbake til Colombia og er takknemlig for å ha vokst opp i Norge.
8 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over kvenfolkets dag og nødvendigheten av å anerkjenne fornorskningspolitikken. Forfatteren understreker viktigheten av å ta et oppgjør med historien og gi rom for de mange sterke historiene om hvordan fornorskningen har preget kvener. Mange kvener opplevde å måtte skjule sin identitet og språk for å unngå diskriminering, noe som førte til tap av kultur og vanskeligheter med å uttrykke følelser. Artikkelen oppfordrer til økt kunnskap om kvenfolkets historie og kultur i skolen og offentlig sektor, samt å skape et trygt miljø for å ta tilbake egen identitet.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker begrepet 'nepobaby' i norsk kontekst, og ser på hvordan det påvirker kjente personer som Erling Braut Haaland, Öde Nerdrum og andre. Den diskuterer hvordan det å vokse opp med kjente foreldre kan være både en fordel og en ulempe, med forventninger og konkurranse som sentrale temaer. Flere kjente nordmenn deler sine erfaringer med å navigere i foreldrenes skygge, og artikkelen konkluderer med at Jens Stoltenberg er Norges største nepo, men har overgått dette stempelet. Det argumenteres for at man bør heie på norske nepobabies, slik man heier på fotballandslaget.
8 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker navnetrender i Norge, der Nora og Lucas er blant de mest populære navnene. En økende tendens er at barnebarn av innvandrere velger mer internasjonale eller bibelske navn som Sara og Adam, istedenfor tradisjonelle navn som Ali og Fatima. Denne utviklingen drives av et ønske om bedre integrering og å unngå diskriminering, da studier viser at jobbsøkere med utenlandskklingende navn har mindre sjanse for å bli innkalt til intervju. Forfatteren deler personlige erfaringer og eksempler på hvordan navn påvirker identitet og muligheter, og understreker at mange foreldre bevisst velger navn som fungerer godt både i Norge og internasjonalt.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Grønlands komplekse forhold til omverdenen og egen identitet. Gjennom et besøk i Nuuk skildres hverdagen og de politiske spenningene. Grønlenderne er opptatt av å bevare sin kultur og språk, samtidig som de konfronterer sosiale utfordringer. USAs interesse for Grønland kontrasteres med ønsket om selvstendighet og frykten for å lide samme skjebne som Alaska, der den opprinnelige kulturen er svekket. Forholdet til Danmark er preget av både historisk urett og et ønske om fortsatt samarbeid på veien mot full selvstendighet.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over økt sårbarhet og usikkerhet i verden, og stiller spørsmål ved Norges beredskap. Den beskriver hvordan unge menneskers engasjement i Forsvaret øker, samtidig som det rapporteres om nedbemanning og mangel på ressurser. Forfatteren peker på nødvendigheten av å styrke det norske forsvaret, redusere avhengigheten av USA, og forbedre Forsvarets interne effektivitet. Artikkelen understreker også viktigheten av å oppmuntre unge til å velge en militær karriere og sikre at de får meningsfulle oppgaver for å bidra til Norges sikkerhet.
8 dager siden
Fredrik Solvang ledet tirsdagens Debatten-episode om utenlandsadopsjoner, et tema som berører ham personlig da han selv er adoptivbarn fra Sør-Korea. Under sendingen ble han synlig rørt, spesielt da han presenterte medieoppslag om ulovlige adopsjoner, noe som fikk ham til å ta en pause. Solvang har tidligere vært usikker på om han kunne være helt profesjonell i en slik debatt, men opplevde at det motsatte skjedde. Han understreker at han mener utenlandsadopsjon i hovedsak er positivt, så lenge risikoen for ulovligheter minimeres. Redaksjonssjef Solveig Tvedt støtter valget av Solvang som programleder, og mener hans åpenhet om følelser styrker programmet. Debatten inkluderte også personer som mener de er ulovlig adoptert til Norge. Samtidig pågår en granskning av utenlandsadopsjoner for å avdekke om norske myndigheter har hatt tilstrekkelig kontroll og om ulovlige adopsjoner har funnet sted.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Grønlands forhold til Danmark og den pågående debatten om uavhengighet, særlig i lys av spiralsaken der danske myndigheter tvangssteriliserte grønlandske kvinner. Qupanuk Olsen, en kandidat for uavhengighetspartiet Naleraq, deler sin families erfaringer med spiralsaken og forklarer sin motivasjon for å søke uavhengighet. Artikkelen tar også for seg alternative allianser, som med USA, og økonomiske strategier som turisme og mineralutvinning for å kompensere for bortfallet av dansk økonomisk støtte. Uenighet om tempoet i uavhengighetsprosessen og spørsmål knyttet til sikkerhetspolitikk er sentrale temaer.
1 måned siden
Artikkelen reflekterer over overgangen til sommertid og stiller spørsmål ved Norges tendens til å skylde på EU for denne ordningen, og påpeker at mange EU-land ikke slavisk følger alle reguleringer. Sommertid, opprinnelig innført for å spare energi ved å utnytte dagslyset bedre, blir ironisk nok omtalt som en fattigmannstrøst, da det mer attraktive alternativet – å reise til varmere strøk om vinteren – er kostbart. Forfatteren anerkjenner frustrasjonen over å miste en times søvn og foreslår alternative perspektiver, som å se det som en slags tidsreise. Avslutningsvis ønskes leserne en god sommer.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.