Komiker Ole Soo forteller i en podkast om sin adopsjon fra Sør-Korea til Norge. Foreldrene fikk beskjed om at han trolig ville havne i rullestol på grunn av en antatt muskelsykdom.
Soo mener selv at dårlig ernæring var årsaken til problemene. Han ble adoptert til Norge som toåring, og etter seks måneder med normal mat og gåtrening, var han i stand til å gå normalt.
Soo forteller at han er takknemlig for at foreldrene gjennomførte adopsjonen. Han har ikke følt behov for å oppsøke sine biologiske røtter, men har tenkt på det i forbindelse med sin egen sønn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Friidrettsstjerne Amalie Iuel deler sine erfaringer fra fødselen av sønnen Storm i podkasten «Fødselspodden». Hun forteller om forventningene til en vaginal fødsel, og skuffelsen da det ble nødvendig med keisersnitt på grunn av sønnens ugunstige posisjon og fallende puls. Iuel roser Aksel Lund Svindal for hans støtte under fødselen, og beskriver hvordan de begge ble overveldet av følelser da de hørte sønnens første skrik. Hun uttrykker et ønske om å oppleve en vaginal fødsel i fremtiden, men er takknemlig for at keisersnitt var et tilgjengelig alternativ.
14 dager siden
Artikkelen er en personlig refleksjon om identitet og tilhørighet skrevet av en adoptert fra Korea, som har vokst opp i Norge. Til tross for at hen føler seg norsk, oppstår spørsmål om egen identitet og ønsket om å utforske sin bakgrunn. Adopsjonens kompleksitet belyses, spesielt rundt mangelen på informasjon om biologisk opphav. Forfatteren vurderer om hen skal utforske sin koreanske bakgrunn, samtidig som hen er takknemlig for å ha vokst opp i Norge. Artikkelen understreker viktigheten av å rette søkelys mot adopsjon og de ulike perspektivene adopterte har, og viser til at historier om adopsjon handler om tap, håp, søken og tilhørighet.
8 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.
3 måneder siden
Sophie Elise Isachsen deler i en podkast om sin opplevelse av fødselsdepresjon og manglende tilknytning til sin nyfødte sønn. Hun forteller at hun ikke følte glede eller forelskelse ved fødselen, og at hun ikke forsto at det var hennes barn. Hun var redd for at noen skulle ta barnet fra henne, og turte ikke å snakke om sine følelser. Isachsen beskriver tiden etter fødselen som vanskelig, og at hun følte seg tom og lei seg. Hun legger til at hun i dag har en sterk kjærlighet til sønnen sin.
2 måneder siden
Skuespiller og influencer Tale Torp Torjussen (19) deler sin historie om spiseforstyrrelser i tenårene i en podkast. Hun forteller at sykdommen startet da hun var 14 år og spilte i NRK-serien «Klassen», og at det var en vanskelig periode som påvirket både henne og hennes familie. Torjussen understreker at spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom som tar over både kropp og sinn. I dag beskriver hun seg selv som frisk og fokuserer på å leve et normalt liv. Ved siden av skuespillerkarrieren er Torjussen også en aktiv influencer og er nå aktuell i «Kompani Lauritzen».
4 måneder siden
Helene Olafsen, kjent fra «Skal vi danse», forteller åpent om sine erfaringer som småbarnsmor i en podcast. Hun beskriver at hun ikke kjente på den umiddelbare forelskelsen ved fødselen av sine to barn, og at det tok tid før hun knyttet sterke bånd til dem. Hun fokuserte i starten på det praktiske rundt barnas overlevelse. Olafsen forteller også at hun er blitt mer redd som mor enn hun hadde trodd. Hun var ikke glad i å være gravid, og opplevde seg selv som skjør. Hun roser sin forlovede for hans støtte. Barna er nå fire og to år gamle og beskrives som både bestevenner og fiender.
4 måneder siden
Sebastian Solberg, kjent influenser og TV-profil, har nylig delt sin erfaring med å oppdage at han har den arvelige blodsykdommen talassemi. Som adoptert har han ikke hatt mulighet til å undersøke sine biologiske foreldres helsehistorie, noe som gjorde situasjonen ekstra utfordrende. I en periode på ti dager visste han ikke om han hadde en farlig eller ufarlig variant av sykdommen, noe som skapte stor frykt for at hans barn kunne arve sykdommen. Til slutt fikk han bekreftet at han har en mild og ufarlig form. Opplevelsen har fått ham til å verdsette viktigheten av å være aktiv og tilbringe tid med familien.
8 dager siden
Fredrik Solvang ledet tirsdagens Debatten-episode om utenlandsadopsjoner, et tema som berører ham personlig da han selv er adoptivbarn fra Sør-Korea. Under sendingen ble han synlig rørt, spesielt da han presenterte medieoppslag om ulovlige adopsjoner, noe som fikk ham til å ta en pause. Solvang har tidligere vært usikker på om han kunne være helt profesjonell i en slik debatt, men opplevde at det motsatte skjedde. Han understreker at han mener utenlandsadopsjon i hovedsak er positivt, så lenge risikoen for ulovligheter minimeres. Redaksjonssjef Solveig Tvedt støtter valget av Solvang som programleder, og mener hans åpenhet om følelser styrker programmet. Debatten inkluderte også personer som mener de er ulovlig adoptert til Norge. Samtidig pågår en granskning av utenlandsadopsjoner for å avdekke om norske myndigheter har hatt tilstrekkelig kontroll og om ulovlige adopsjoner har funnet sted.
4 måneder siden
Artikkelforfatteren, som selv er adoptert fra Colombia, forteller om sin positive opplevelse med adopsjon. Hun har opplevd en økende interesse rundt adopsjonshistorien sin, og opplever at mange ser på adopterte som ofre. Hun understreker at adopsjon ikke er ensbetydende med menneskehandel, og at mange adopsjoner gir barn et bedre liv. Hun poengterer at selv om det finnes vonde historier, er det også mange gode adopsjonshistorier, og at mange adopterte lever lykkelige liv i Norge. Hun har selv reist tilbake til Colombia og er takknemlig for å ha vokst opp i Norge.
3 måneder siden
I NRK-programmet «A-laget» blir Fredrik Solvang konfrontert med personlige spørsmål om sin biologiske familie. Han forteller at han ble rørt da han ble spurt om sin biologiske mor, som døde etter hans fødsel. Solvang deler også sin adopsjonshistorie og møtet med sin biologiske familie i 2021. Han forteller at han som barn kunne være slem mot andre når han selv ble dårlig behandlet, noe han angrer på i dag. Solvang understreker viktigheten av å tøyle lysten til å rakke ned på andre, og mener det er en menneskelig plikt.
1 måned siden
Emilie Skolmen (32) har avslørt at hun og Henrik Aspeflaten har gått fra hverandre. Skolmen forteller i podkasten «Skolmen & Skolmen» at de ikke lenger er et par, men understreker at det ikke ligger noe dramatikk bak bruddet. Sammen har de sønnen Jon, og Skolmen sier at de tre har det fint og samarbeider godt. Hun forklarer at de har vokst fra hverandre og ikke lenger fikk forholdet til å fungere, men at de heldigvis har det bra.
2 måneder siden
Aftur Spildo Nerdrum, datter av kunstneren Odd Nerdrum, åpner opp om sin oppvekst i podkasten «Min barneoppdragelse». Hun forteller om å ha vært flau over farens utradisjonelle stil og om hvordan hun slet da han ble dømt for skattesvik, noe som førte til en vanskelig periode på skolen. Nerdrum, som selv er mor, ønsker å belyse viktigheten av morsrollen og fremme en ny forståelse av femininitet, der kvinner omfavner sin kvinnelighet i stedet for å prøve å være som menn.
4 måneder siden
Helene Olafsen deler åpent om utfordringene som småbarnsmor i en podkast. Hun forteller at hun ikke opplevde umiddelbar forelskelse ved fødslene, og at det tok lengre tid å knytte seg til barn nummer to. Hun beskriver en hektisk hverdag der tiden ikke strekker til, og at både jobb og familie krever mye. Olafsen påpeker også at samboeren har en jobb som gjør at han er mye borte til vanlig, men at "Skal vi danse"-perioden gir mer tid sammen.
4 måneder siden
Komiker Lars Berrum avslører i sin podkast «Berrum & Beyer snakker om greier» at han skal gifte seg med sin utkårede i Sjømannskirken på Gran Canaria 10. januar. Berrum forteller at han booket vielsen på nett, og at det var en kostbar affære. Han spøker om at han unner kirken pengene, spesielt etter å ha sett at de har en Spleis for å få nye stoler. Komikerkollega Hans Magne Skard skal lese kirketekster under vielsen, da han tilfeldigvis er på Gran Canaria med sine foreldre på samme tid.
3 måneder siden
Tidligere bryter Fritz Aanes åpner opp om sin rolle som far i en podkast. Han innrømmer at han ikke har vært så mye til stede under datterens oppvekst på grunn av jobb som brytetrener. Aanes forteller at han har gått glipp av mange viktige hendelser, som foreldremøter og skoleavslutninger. Han fleiper med at han stort sett kommuniserer med datteren via Vipps, og at han kjøper seg bedre samvittighet ved å vippse penger. Aanes er takknemlig for konas innsats og håper å tilbringe mer tid med datteren i fremtiden.