Russebusser opererer med interne kontrakter som kan medføre store bøter for medlemmene. Brudd på regler som å røpe bussnavn kan koste tusenvis av kroner.
Russebusser benytter seg av interne kontrakter som pålegger medlemmene regler og plikter, inkludert et botsystem for brudd. Bøtene kan være svært høye, i noen tilfeller opptil 15. 000 kroner, for overtredelser som å røpe bussens hemmelige navn før den offisielle lanseringen.
Flere russ forteller om å ha måttet betale store summer, noe som har skapt konflikter, økonomiske byrder og i noen tilfeller ødelagt vennskap. Pengene fra bøtene går ofte til å finansiere bussen.
Jusprofessor Johan Giertsen kritiserer kontraktene sterkt, kaller dem rystende og urimelige, og mener de bryter med folkeskikken og Avtaleloven. Han råder russen til å nekte å betale bøtene og kreve tilbakebetaling av allerede innbetalte beløp.
Emil Hessen
Liam Squibb
Vilde Lillefosse
Johan Giertsen
BA
UiB
Amalie Skram videregående skole
Statsforvalteren
Stortinget
Bergen
Vestland
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
4 måneder siden
Regjeringen planlegger å forby russebusser med sidestilte seter og ståplasser fra 2026, med henvisning til trafikksikkerhet. Dette kan føre til at russen sitter igjen med betydelig gjeld, da mange har inngått kontrakter om kjøp og bruk av disse bussene. Bussene er populære og kostbare, og går ofte i arv mellom russekull. Russen mener forbudet er lite gjennomtenkt, og at de burde vært konsultert i forkant for å finne andre løsninger. De frykter at unge vil bli økonomisk ansvarlige for bussene de ikke lenger får bruke.
1 måned siden
Regjeringens forslag om å forby sidestilte seter og ståplasser i russebussene har ført til sterke reaksjoner fra 2007-kullet, som frykter store økonomiske tap. Mange har investert betydelige summer, ofte finansiert gjennom lån, i busser som nå kan bli ulovlige. Foreldre har engasjert seg og argumenterer for at forbudet kan være i strid med EØS-rett. Mens høringsinstanser som politiet og Trygg Trafikk støtter forslaget, domineres protestene av sinte russegutter i Osloområdet, som føler seg overkjørt av regjeringen.
21 dager siden
En russegruppe står i fare for å tape betydelige summer hvis forslaget om å forby sidestilte seter i russebusser blir vedtatt. Russen hevder at forslaget kommer for sent og er i strid med Grunnloven, og har derfor sendt inn et høringsinnspill til regjeringen. Samferdselsdepartementet har på sin side advart mot å inngå kontrakter for slike busser. Statens vegvesen understreker sikkerhetsrisikoen knyttet til manglende bruk av sikkerhetsbelte, mens Forbrukerrådet støtter forbudet for å fremme en mer inkluderende russetid, selv om de erkjenner at det kan føre til økonomiske vanskeligheter for noen.
4 måneder siden
En russegruppe fra Oslo vest står i fare for å tape to millioner kroner etter at regjeringen foreslår et forbud mot russebusser med sidestilte seter. Gruppen har kjøpt en buss for russetiden i 2026, men frykter nå å sitte igjen med milliongjeld. Regjeringen begrunner forslaget med sikkerhetshensyn, og viser til at bussene ofte er gamle og i dårlig teknisk stand. Russegruppen har forståelse for sikkerhetshensynet, men mener et totalforbud vil ødelegge russefeiringen og sette mange i økonomisk vanskelig situasjon. De har allerede lånt penger og betalt inn store summer for bussen.
1 måned siden
En ny bruksregel kan forby russebusser med sidevendte seter fra neste år, uavhengig av registreringsland. Mange russ frykter nå at investeringene deres er forgjeves, og kritiserer regjeringen for manglende forvarsel og dialog. Statens vegvesen presiserer at regelen gjelder alle busser med sidevendte seter, også veteranbusser. Samferdselsdepartementet hevder de har advart russen mot å inngå kontrakter for busser med sidevendte seter siden 2023, og understreker at trafikksikkerhet er viktig.
2 måneder siden
Bompengeselskapet Finter AS er under kraftig kritikk for sine høye gebyrer og mangelfulle skilting, noe som har ført til et stort antall klager fra frustrerte forbrukere. Kunder har opplevd at gebyrene for «lagring og oppslag» overstiger selve bom- eller parkeringsavgiften, noe som har ført til beskyldninger om å bli flådd. Forbrukerrådet anser Finters praksis som urimelig og anbefaler forbrukere å bestride kravene. Daglig leder i Østre Toten Skilag forteller at også de mottar klager på Finters system, men er bundet av investeringer i systemet. Finter selv forsvarer gebyrene og mener de er nødvendige for å sikre en rettferdig byrdefordeling mellom de som betaler og de som ikke betaler.
4 måneder siden
En artikkel kritiserer regjeringens forslag om å forby visse russebusser fra 2026, og hevder at forbudet ikke vil stoppe russen fra å feire. Forfatteren argumenterer for at russen er villig til å betale bøter og at forbudet kan føre til økonomisk tap for busseierne. Det hevdes også at russebussene bidrar til positiv utvikling hos ungdommen, og at et forbud kan føre til mer ekskludering. Artikkelen peker på at et forbud kan føre til prisøkning på de gjenværende bussene, noe som kan gjøre det vanskeligere for ungdom å delta.
9 dager siden
I forkant av russetreffet på Fredriksten i Halden har det oppstått konflikt mellom arrangøren og lokale politikere om hvem som har ansvar for å kontrollere russebusser. Statens vegvesen ba arrangørene kreve oblat i frontruta på bussene, men arrangøren, representert ved Lasse Kjønigsen, avviser dette og mener det ikke er deres oppgave å kontrollere kjøretøy. Arbeiderpartiets lokallagsleder i Fredrikstad, Kristian Flodin, kritiserer arrangøren for å prioritere økonomi fremfor sikkerhet og mener de burde bidra til trygghet for ungdommene. Kjønigsen svarer med å kalle kritikken skammelig og understreker at ansvaret ligger hos myndighetene. Flodin innrømmer at han var hard i sin kritikk, men ønsker at arrangørene i fremtiden skal støtte tiltak som øker sikkerheten. Landstreffet på Fredriksten har egne sikkerhetstiltak og informasjonskampanjer rettet mot russen, men avviser kontrollansvaret for bussene.
7 dager siden
Regjeringen planlegger store endringer for russefeiringen fra 2026. Russ samlet på Fredriksten Festning uttrykker bekymring for forslagene.
1 måned siden
Foreldre til russ vurderer søksmål mot staten etter regjeringens forslag om å forby russebuser med sidestilte seter. Forslaget, som skal tre i kraft etter årets russefeiring, har møtt sterke protester fra kommende russ som allerede har investert store summer i slike busser. Jurist og russepappa, Petter Lie Axelsen, bistår ungdommene og mener forbudet er urettferdig og muligens ulovlig, med henvisning til Grunnloven og forskjellsbehandling. Samferdselsdepartementet hevder de har advart mot å investere i busser med sidestilte seter og begrunner forbudet med trafikksikkerhet. Regjeringen vil vurdere saken etter å ha mottatt høringsoppsummeringen fra Statens vegvesen.
3 måneder siden
Flere økonomisk pressede kommuner på Robek-lista har brukt store summer på å kvitte seg med toppledere, ofte med kostbare sluttavtaler. Kommunedirektør Torbjørn Simonsen mottar for eksempel dobbel lønn fra to ulike kommuner etter å ha fått sparken fra den ene. En undersøkelse viser at 11 av 19 Robek-kommuner har byttet ut toppledere siden 2022, og at dette koster kommunene betydelige summer. Flere tidligere kommunedirektører mener at hyppige utskiftninger er uheldig for kommunene, da det kan føre til manglende kontinuitet og forsinkelser i viktige prosesser. En tidligere kommunedirektør i Moskenes mener også at små kommuner sliter med å håndtere de pålagte oppgavene.
2 måneder siden
Flere Verisure-kunder har opplevd ubehagelige overraskelser ved oppsigelse av sine alarmavtaler. De må betale opptil 3000 kroner for å beholde elektroniske dørlåser de allerede har betalt rundt 4000 kroner for. Kundene føler seg dårlig informert om at utstyret ikke er deres eiendom. Verisure hevder at vilkårene er kommunisert gjennom avtaler og velkomstsamtaler, og at kostnaden ved oppsigelse dekker service for å sikre at låsen fungerer uten alarmsystemet. Kundene beskriver situasjonen som urimelig.
7 dager siden
En gruppe russ fra Gjøvik har investert stort i en russebuss. Prosjektet har kostet over tre millioner kroner.
24 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
3 måneder siden
En fanklubbleder kritiserer de høye prisene i Trondheim under Ski-VM, og mener det grenser til økonomisk utnyttelse av folk. Han påpeker at prisene på overnatting, bobilparkering og transport er langt høyere enn ved andre internasjonale arrangementer. Dette skremmer bort både norske og utenlandske supportere, og kan føre til at mange ikke får oppleve mesterskapet. Arrangørene frykter at overprising kan føre til at utleiere ikke får leid ut. Trondheim Parkering begrunner prisøkningen med økte driftskostnader og høy etterspørsel.