Mange venter på å nyte utepils i sola, men høye leiekostnader hindrer restauranter i å åpne uteservering tidlig. Trattoria Popolare på Grünerløkka opplever stor etterspørsel, men det lønner seg ikke på grunn av kommunens priser.
Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) ønsker endring og jobber for rettferdigere priser.
Bymiljøetaten kartlegger nå kommunens utleiepraksis, inkludert en gjennomgang av prisingen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Osloboere feiret vårens ankomst med årets første utepils i solskinnet. Restauranter rapporterte om godt besøk på uteserveringene. Selv om det er meldt kaldere vær, forventer utestedene fortsatt gjester så lenge solen skinner. For de som ønsker en rimelig pils, viser Pilsguiden.no at Rett inn Bar på St. Hanshaugen tilbyr en halvliter for 54 kroner, mens andre barer som Döner Bros og Heidi’s Bier Bar også tilbyr rimelige alternativer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den tidlige starten på uteserveringssesongen i Oslo, spesielt på Grünerløkka, hvor folk strømmer til for å nyte sol og utepils. Grünerhagen åpnet dørene allerede i februar og har hatt mange besøkende. En gruppe studenter fra Fredrikstad feirer årets første utepils, selv om de synes prisen på 110 kroner for en halvliter er stiv. Restauranten har mange sesongarbeidere fra inn- og utland som kommer tilbake år etter år. Været i Oslo er svært bra sammenlignet med resten av landet.
3 måneder siden
Mens skiforholdene er perfekte og afterskistedene forbereder seg på storinnrykk, er det få muligheter for utepils i Oslo. Hovedårsaken er at det er for kaldt, og at utestedene må betale kommunen for å ha uteservering. På fjellet derimot, forventes det rekordomsetning. Steder som Gaiastova på Hafjell og Stavkroa i Hemsedal forventer tusenvis av gjester og et stort salg av øl. I Oslo finnes det likevel noen få unntak, som Parkteatret på Grünerløkka, som har noen få sitteplasser ute. Utestedene i Bergen er åpne, men eieren foretrekker solfylte dager i mai.
17 dager siden
Artikkelen undersøker nordmenns betalingsvillighet for bordreservasjoner på 17. mai, der priser kan nå 60.000 kroner på populære utesteder som Taket i Oslo. Daglig leder argumenterer for at prisen reflekterer en eksklusiv opplevelse, mens en forbrukerøkonom advarer mot å overskride egne økonomiske grenser for en Instagram-vennlig feiring. I Bergen ser man en økende trend med bordreservasjoner for å sikre komfort og unngå kø. Artikkelen fremhever spenningen mellom de som prioriterer en kostbar feiring og de som søker rimeligere alternativer, samt viktigheten av å ta hensyn til andres økonomiske situasjon i feiringen.
3 måneder siden
Nevzat Arikan, en utelivstopp i Oslo, er sterkt kritisk til de økte prisene for uteservering på Grünerløkka. Han mener prisene er for høye, forskjellsbehandler næringen og truer med juridisk kamp. Bydelsleder Geir Jensen (MDG) erkjenner at prisene er høye, men forklarer økningen med at de ikke har justert prisene i takt med inflasjonen tidligere. Arikan hevder at de høye prisene tvinger ham til å redusere uteserveringen og bidrar til å «drepe næringen». Oslo Handelsstands Forening støtter kritikken og viser til en serveringsbransje i krise, med nedgang i kortbruk og flere konkurser, og tror på et kommende priskutt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler lange ventetider for pass og ID-kort, spesielt i Oslo og Øst politidistrikt. Reisende som trenger pass før påske eller sommerferien, må forvente lange ventetider. I Sandvika er neste ledige time først i juli. Politiet råder folk til å bestille time tidlig, avbestille timer de ikke trenger, og sjekke andre passkontor. Øst politidistrikt ansetter sommervikarer for å håndtere etterspørselen. Politidirektoratet presiserer at situasjonen skyldes lokale forhold, ikke mangel på råvarer.
3 måneder siden
En fanklubbleder kritiserer de høye prisene i Trondheim under Ski-VM, og mener det grenser til økonomisk utnyttelse av folk. Han påpeker at prisene på overnatting, bobilparkering og transport er langt høyere enn ved andre internasjonale arrangementer. Dette skremmer bort både norske og utenlandske supportere, og kan føre til at mange ikke får oppleve mesterskapet. Arrangørene frykter at overprising kan føre til at utleiere ikke får leid ut. Trondheim Parkering begrunner prisøkningen med økte driftskostnader og høy etterspørsel.
23 dager siden
Flere restauranter i Oslo og Bergen opplever stor rift om bordreservasjoner for 17. mai, og mange er i ferd med å bli fullbooket. Særlig uteserveringene er populære, og noen steder starter booking flere måneder i forveien. Prisene varierer, med flere restauranter som tilbyr pakketilbud inkludert mat og drikke. Det anbefales å reservere bord tidlig for å sikre seg plass. Noen restauranter melder også om at de har mottatt bestillinger for neste års nasjonaldagsfeiring.
2 dager siden
Lange passkøer preger flere steder i Norge, spesielt i storbyene. Mange må vente til etter sommerferien for å få time.
18 dager siden
Artikkelen undersøker priser på afterski-pils og VIP-bord i påsken. Prisene varierer betydelig, med halvliterpriser fra 131 til 161,25 kroner. VIP-bord kan koste opp mot 20 000 kroner. Utestedene forventer storinnrykk og god stemning, og forbereder seg med konserter og underholdning. Flere steder tar også inngangspenger. Koia Afterski i Kvitfjell frakter øl med snøscooter og selger mest øl per kvadratmeter.
24 dager siden
Flere passkontorer i Norge har lange ventetider på grunn av stor pågang og mangel på sommervikarer, noe som minner om passkaoset i 2022. Ventetiden varierer, med Oslo og Trondheim som de hardest rammede. Politidirektoratet forklarer at kapasiteten ble redusert etter en periode med synkende etterspørsel. De oppfordrer folk til å avbestille timer de ikke trenger, og de uten umiddelbare reiseplaner om å vente med å søke. Politiet planlegger å øke bemanningen for å løse situasjonen før sommeren, og oppfordrer reisende til å sjekke politiets nettsider jevnlig for oppdateringer.
3 måneder siden
Leieprisene i Norge har nådd rekordhøyder, med en gjennomsnittlig pris på 12.533 kroner i 2024. Dette skaper problemer for mange leietakere, som opplever at en stadig større del av inntekten går til husleie. Flere faktorer bidrar til prisøkningen, blant annet færre utleieboliger på markedet, økte renter og generell prisvekst. Politiske beslutninger som har gjort det mindre gunstig å investere i utleieboliger, er også en medvirkende årsak. Det forventes at prisene vil fortsette å stige, og forskere mener at et større offentlig eller profesjonelt leiemarked kan bidra til å stabilisere situasjonen.
28 dager siden
Artikkelen argumenterer for innføring av makspris på husleie per kvadratmeter for å gjøre leiemarkedet mer forutsigbart og redusere boligspekulasjon. Dagens svake regulering gir utleiere stor frihet til å øke leien, noe som rammer leieboere hardt, spesielt i storbyene hvor prisene har steget betydelig. Manifest Analyse foreslår et pristak på 200 kr/kvm og mener en slik regulering må kombineres med en allmenn leieboligsektor etter dansk modell, finansiert ved å omfordele skattefordeler fra boligeiere. Artikkelen fremhever at en stor andel av Norges befolkning leier bolig, og at mange sliter med å spare opp egenkapital på grunn av høye leiepriser, noe som gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet.
1 måned siden
Sverre Walle, en boligkjøper i Oslo, håper på uendret rente for å unngå spinnville budrunder. Markedet har vist tegn til avkjøling med færre besøkende på visninger. Norges Bank vurderer et rentekutt, men høy prisvekst og lav arbeidsledighet kan føre til at de venter. Professor Ragnar Torvik advarer mot for lav rente, som kan gi høy inflasjon og ustabilitet. Eiendomsmeklere melder om mindre interesse for visninger, da mange avventer rentebeslutningen.
3 måneder siden
Flere boligeiere i Trondheim har lagt ut sine boliger til utleie for svært høye priser under Ski-VM. Stig Flor krever 35.000 kroner natten for sin enebolig, mens andre har satt priser opp mot 60.000 kroner. Enkelte annonser er spøker, mens andre utleiere har opplevd stor pågang og medieinteresse. Et ektepar fjernet sin annonse etter stor medieinteresse, men planlegger å legge den ut igjen. Leder for hospitality under Ski-VM, Truls Torvik, mener markedet vil regulere prisene, men oppfordrer til mer moderate priser for å sikre at flere kan besøke byen under mesterskapet. Han bekrefter at det fortsatt er ledig overnatting, spesielt utenfor sentrum.