En test av nødvarsel på mobiltelefoner sendes ut over hele landet klokken 12. Formålet er å varsle befolkningen om akutte hendelser. De fleste vil motta varselet, men det krever en nyere telefon med 4G- eller 5G-dekning.
Eldre telefoner eller de uten dekning vil ikke bli varslet. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus.
Nødvarselet bruker ikke personlig informasjon, men sendes til alle i et gitt geografisk område. Det er viktig å ta varslingen på alvor, selv om det er en test.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En nasjonal test av nødvarsel ble gjennomført på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Ikke alle mottok varselet på mobilen, da det kreves en nyere og oppdatert telefon med 4G/5G-tilkobling. De som ikke ønsket å motta varselet, kunne skru av telefonen eller sette den i flymodus. Hensikten med testen er å gjøre befolkningen kjent med nødvarsel og å sikre at systemet fungerer som det skal. Sivilforsvaret testet også sine tyfoner med signalet «Viktig melding – søk informasjon».
3 måneder siden
I dag testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet klokken 12. Politiet sender ut varselet, som får mobiltelefoner til å vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfoner uler. Formålet med testen er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et Nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer. Mobiltelefoner vil motta varselet selv om de er satt på lydløs. Forrige test i januar i fjor viste at 92 prosent av befolkningen mottok varselet. De som ikke ønsker å motta varselet, må slå av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.55.
3 måneder siden
Onsdag klokken 12 gjennomføres en nasjonal test av nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Testen vil sende ut et varsel med høy lyd og vibrasjon til nyere mobiltelefoner som er koblet til 4G/5G-nettet i Norge. Formålet er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer som det skal. Selv om telefonen er satt på lydløs, vil varselet fortsatt høres. I en reell situasjon vil nødvarselet inneholde informasjon om hva som skjer og hva man bør gjøre. Både i 2023 og 2024 har det blitt sendt ut ekte nødvarsel.
3 måneder siden
Nødvarsel testes i hele Norge klokken 12:00, der mobiltelefoner vil vibrere og spille av et høyt lydsignal. Testen er ment for å øke bevisstheten rundt systemet og sikre at det fungerer. Psykologer påpeker at utsatte grupper som krigsflyktninger, barn og personer med voldsalarm kan reagere sterkt på varselet. Det anbefales å snakke med noen om opplevelsen. Trygg Trafikk har ingen store bekymringer for trafikksikkerheten. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus.
3 måneder siden
Nødvarslingssystemet testes nasjonalt for fjerde gang. Politiet aktiverer varselet via mobilnettet, og det sendes til alle oppdaterte mobiltelefoner innenfor Norges grenser som er koblet til 4G/5G. Systemet brukes ved alvorlige hendelser som terror eller ekstremvær. En undersøkelse viser at over 9 av 10 mottok varselet i en tidligere test. De som ikke mottar varselet, har trolig ikke 4G/5G eller oppdatert programvare. I tillegg til mobilvarsel, vil sirener ule i og rundt byer og tettsteder. Nødvarsel har blitt brukt i reelle situasjoner, blant annet under ekstremværet «Hans».
2 dager siden
Passasjerer må alltid sette telefonen i flymodus på flyreiser. Dette skyldes bekymringer for forstyrrelser og unødvendig batteribruk.
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
14 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bruker mobilen smart på fjelltur i påsken. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, anbefaler å alltid ha med en fulladet strømbank, da mobilen bruker mye strøm når den er uten dekning. Det er viktig å ringe når du har dekning, ikke stole på at det er dekning overalt, og aldri slå av telefonen, slik at redningshelikopter kan søke etter den. Unngå å søke dekning i høyden på grunn av rasfare, og oppbevar mobilen inntil kroppen for å forlenge batteriets levetid. Du kan også få dekning fra andre operatører i nødsituasjoner, og appen Hjelp 113 kan brukes for å oppgi posisjonen din.
3 dager siden
En tragisk drukningsulykke i Åmli setter søkelys på manglende mobildekning. Store områder i Norge mangler dekning, noe som skaper beredskapsproblemer.
1 måned siden
Alle innbyggere i Norge mottar nå et varsel på Helsenorge om at helseopplysninger deles digitalt mellom helsepersonell på tvers av helsetjenestene. Helsedirektoratet opplyser at løsninger som Pasientens prøvesvar og Pasientens legemiddelliste vil muliggjøre økt deling av helseopplysninger. Enkelte sykehus deler allerede journaldokumenter via Kjernejournal. Samtidig informeres innbyggerne om sine personvernrettigheter, inkludert muligheten til å begrense tilgangen til egne opplysninger. Formålet er å forbedre oppfølging og behandling, spesielt i akutte situasjoner der rask tilgang til relevant helseinformasjon er avgjørende.
2 måneder siden
En ny applikasjon kalt «Faks» skal implementeres i leteaksjoner over hele landet, og beskrives som den viktigste oppdateringen i redningstjenesten siden innføringen av nødnettet. Appen gir politi, Hovedredningssentralen og frivillige organisasjoner tilgang til den samme sanntidsinformasjonen, inkludert kart, bilder og oppdateringer fra kommandosentralen. Under en øvelse i Østmarka testet over 100 frivillige appen, og rapporterte at den forbedrer samhandlingen og effektiviteten i søk. Hovedmålet er å redde liv ved å raskere lokalisere savnede personer, spesielt i situasjoner hvor hypotermi er en risiko. Politiet understreker også at appen vil bidra til å spare tid og ressurser.
1 måned siden
Politiet har varslet en storaksjon mot ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk, som starter førstkommende mandag. Utrykningspolitiet vil gjennomføre flere kontroller enn vanlig over hele landet. Aksjonen kommer etter at boten for ulovlig mobilbruk bak rattet økte til 10.450 kroner fra lørdag. Politiet ser fortsatt utfordringer med mobilbruk, spesielt blant tungbilsjåfører og på motorveier. De vil også kontrollere at både sjåfører, passasjerer og barn bruker bilbelte korrekt. UP-sjefen oppfordrer alle til å kjøre trygt og være oppmerksomme.
1 måned siden
Statens vegvesen har slått alarm om en ny bølge av SMS-svindel. Svindlerne utgir seg for å være Statens vegvesen og sender meldinger om at mottakeren må fornye førerkortet sitt via en lenke. Etaten advarer på det sterkeste mot å klikke på lenken, da dette er et svindelforsøk. Dersom man har åpnet lenken, anbefales det å umiddelbart kontakte politiet og banken, samt endre passord på alle relevante tjenester for å sikre personlig informasjon.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av at 2G-nettet slukkes i Norge, spesielt for eCall-systemet i biler. Rundt 700 000 biler vil miste denne livreddende funksjonen. Telenor har utsatt stengningen til 2027, men Telia stenger sitt nett i august 2025. Bilimportørenes Landsforening frykter tap av liv og krever en konsekvensutredning. I tillegg til biler, er mange trygghetsalarmer, heiser og andre systemer avhengige av 2G-nettet, noe som skaper bekymring i kommunene. Overgangen til ny teknologi er komplisert og kostbar, og det finnes ingen enkle løsninger for å oppgradere eksisterende utstyr. Flere naboland har utsatt slukkingen av 2G-nettet.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.