Trygg Trafikk advarer om at bruk av berøringsskjermer i bil kan være like farlig som mobilbruk, da det fjerner oppmerksomheten fra veien. En studie viser at det å taste inn en adresse på navigasjon kan ta nesten 16 sekunder, tilsvarende å kjøre 12 meter i blinde i lav hastighet.
En arbeidsgruppe foreslår totalforbud mot å holde mobiltelefon under kjøring, noe Utrykningspolitiet støtter.
NAF er uenig og mener et slikt forbud er for strengt og vil svekke tilliten til regelverket.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om totalforbud mot å holde mobiltelefon i bil under kjøring, med mindre den er fastmontert. Utrykningspolitiet støtter forslaget, da de mener det vil forenkle håndhevingen av reglene. Undersøkelser viser at uoppmerksomhet i trafikken, inkludert ulovlig mobilbruk, er en betydelig sikkerhetsrisiko og en direkte årsak til dødsulykker. Forslaget åpner for et unntak der førere skal kunne styre musikk fra mobilen med et begrenset antall tastetrykk.
26 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om et totalforbud mot å holde mobiltelefonen under bilkjøring. Forslaget innebærer at sjåfører ikke kan berøre telefonen med mindre den er fastmontert, og selv da er bruken begrenset til noen få tastetrykk for eksempelvis musikk eller samtaler. Utrykningspolitiet støtter forslaget, fordi de mener det vil gjøre det lettere å håndheve reglene og øke trafikksikkerheten. Selv om forslaget åpner for musikkavspilling, vil bruk av underholdningsapper som Snapchat og Facebook være forbudt under kjøring. Arbeidsgruppen har ikke vurdert reguleringer av bilens integrerte skjermer, kun håndholdt mobil.
1 måned siden
Fra 15. mars øker boten for mobilbruk bak rattet betraktelig, til 10.450 kroner, i tillegg til tre prikker på førerkortet. Frende Forsikring påpeker at boten har økt kraftig de siste årene. En undersøkelse viser at mange bilister er klar over at de bryter loven, men likevel bruker mobilen under kjøring. Eksperter understreker at all bruk av mobiltelefonen som stjeler fokus fra veien, er ulovlig og farlig.
1 måned siden
Volkswagen gjeninnfører fysiske knapper for viktige funksjoner etter kritikk for bruk av berøringsskjermer og haptiske knapper. Kritikken har gått på at skjermbruken stjeler oppmerksomhet fra kjøringen, noe som øker risikoen for ulykker. Statens vegvesen har påpekt at uoppmerksomhet er en av hovedårsakene til alvorlige trafikkulykker. Volkswagen lover fysiske knapper for volum, varme, vifter og nødblink, og understreker at en bil ikke skal være som en mobiltelefon.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å forby varsling av trafikkontroller via apper og annet utstyr, med begrunnelsen at det øker risikoen for utrygge veier. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slik varsling undergraver hensikten med kontrollene, spesielt knyttet til ruskjøring og høy fart. Lovforslaget er sendt ut på høring med mål om vedtak før sommeren. Safedrive, en norsk aktør i markedet, argumenterer for at de bidrar positivt til trafikksikkerheten ved å varsle om farer som dyr og hindringer, og at de aktivt jobber for å unngå varsling av ruskontroller. Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kritiserer forbudet og mener regjeringen burde samarbeide med Safedrive.
3 måneder siden
En kjørelærer advarer bilister mot å stole blindt på bilenes antisklisystemer (ESP) i glatt føre. Systemene kan reagere så raskt at sjåføren ikke merker hvor glatt det faktisk er, noe som kan føre til uforsiktig kjøring. Selv om Trygg Trafikk mener at ESP-systemer reduserer ulykkesrisikoen, påpeker Vegvesenet at slike systemer også kan fjerne fokus fra trafikken. Kjørelæreren understreker at fart og avstand til andre biler er avgjørende for sikkerheten, og anbefaler å kjøre sakte nok til at systemene ikke trenger å gripe inn. Flere bilister har opplevd vanskelige kjøreforhold den siste tiden.
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
2 måneder siden
Regjeringen har kunngjort et lovforslag om å forby apper og systemer som varsler om trafikkontroller. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slike varslinger undergraver hensikten med trafikkontroller, som er å redusere risikoatferd som høy fart, rus og uoppmerksomhet i trafikken, og bidrar til å gjøre veiene mer utrygge. Lovforslaget vil bli sendt ut på høring i fire uker, og regjeringen håper Stortinget kan vedta loven før sommeren.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår betydelige økninger i bøtesatsene for trafikkovertredelser, med en bot på 10 450 kroner for mobilbruk bak rattet. Politidirektoratet og Utrykningspolitiet er imot forslaget, og mener dagens satser er tilstrekkelig avskrekkende. De argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Norsk Lastebileier-Forbund er også kritisk, og påpeker at de nye satsene vil ramme unge og yrkessjåfører spesielt hardt. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtesatsene må justeres for å opprettholde sin forebyggende effekt over tid.
1 måned siden
UP starter en ny aksjonsuke med fokus på å forebygge ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk. UP-sjef Knut Smedsrud understreker viktigheten av at sjåfører holder blikket på veien og sikrer at alle i bilen bruker bilbelte riktig. Under en lignende aksjon i fjor ble 516 sjåfører bøtelagt for ulovlig mobilbruk, og 166 for manglende eller feilaktig bruk av bilbelte. UP oppfordrer alle til å være oppmerksomme trafikanter og unngå distraksjoner under kjøring.
9 dager siden
Under en utrykning i Bjørvika, Oslo, måtte en brannbilsjåfør bråbremse for å unngå kollisjon med en drosje som ikke hadde oppfattet blålys og sirener. Preben Lund, undervisningsansvarlig i utrykningskjøring ved Oslo Brann og redningsetat, sier at slike farlige situasjoner skjer ved hver utrykning på grunn av uoppmerksomme bilister, syklister og fotgjengere. Jostein Aure fra Oslo Universitetssykehus påpeker at bilister i økende grad blir distrahert av mobilbruk, skjermer i bilen og hodetelefoner med støydemping, som blokkerer sirenelyder. Brannvesenet oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme i trafikken og tilpasse lydnivået på musikk for å kunne høre utrykningskjøretøy. Samtidig understrekes det at mange trafikanter oppfører seg korrekt og gir fri bane ved utrykning.
2 måneder siden
Utrykningspolitiet (UP) oppfordrer bilister til å slutte å varsle om trafikkontroller via apper og trafikkalarmer. Assisterende distriktsleder Eivind Hellesund i UP Vest uttaler at slik varsling kan føre til at rusede bilister unngår kontroll. Han påpeker at alle UP-kontroller også er ruskontroller, og at varsling i praksis betyr at rusede førere kan velge alternative ruter. Hellesund viser til at rusrelaterte ulykker er et stort problem, og at UP i 2024 avdekket én rusfører per 150 kontrollerte biler. Han understreker at det ikke er sosialt akseptert å kjøre ruspåvirket, og appellerer til bilistene om å tenke seg om før de varsler om kontroller.
1 måned siden
EU har vedtatt et nytt direktiv som åpner for at 15-åringer kan ta førerkort (B1) for personbiler med fartssperre på 45 km/t. Hvert land må søke EU om tillatelse. Vedtaket kritiseres av European Transport Safety Counsil (ETSC) som frykter fare for myke trafikanter, og viser til erfaringer med A-traktorer i Sverige. Samferdselsdepartementet er også kritisk og mener forslaget er uaktuelt i Norge på grunn av høy trafikksikkerhetsrisiko.
28 dager siden
Selskapet Safedrive truer med å flytte virksomheten ut av Norge dersom regjeringen forbyr varsling av trafikkontroller. Regjeringen mener slike varslinger er trafikkfarlige og vil fremme et lovforslag om forbud. Safedrive mener på sin side at tjenesten virker preventivt og at regjeringen mangler et solid faktagrunnlag. Utrykningspolitiet støtter forbudet og mener varslingene undergraver effekten av uanmeldte kontroller, og viser til tilfeller der ruspåvirkede sjåfører har unngått kontroll. Safedrive frykter for tap av arbeidsplasser i Norge dersom forbudet trer i kraft.
4 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.