Onsdag klokken 12 gjennomføres en nasjonal test av nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Testen vil sende ut et varsel med høy lyd og vibrasjon til nyere mobiltelefoner som er koblet til 4G/5G-nettet i Norge.
Formålet er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer som det skal. Selv om telefonen er satt på lydløs, vil varselet fortsatt høres.
I en reell situasjon vil nødvarselet inneholde informasjon om hva som skjer og hva man bør gjøre. Både i 2023 og 2024 har det blitt sendt ut ekte nødvarsel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I dag testes Nødvarsel på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg over hele landet klokken 12. Politiet sender ut varselet, som får mobiltelefoner til å vibrere og spille av et høyt lydsignal, samtidig som tyfoner uler. Formålet med testen er å gjøre befolkningen kjent med hvordan et Nødvarsel oppleves og å sikre at systemet fungerer. Mobiltelefoner vil motta varselet selv om de er satt på lydløs. Forrige test i januar i fjor viste at 92 prosent av befolkningen mottok varselet. De som ikke ønsker å motta varselet, må slå av telefonen eller sette den i flymodus mellom klokken 11.55 og 12.55.
3 måneder siden
Nødvarsel testes i hele Norge klokken 12:00, der mobiltelefoner vil vibrere og spille av et høyt lydsignal. Testen er ment for å øke bevisstheten rundt systemet og sikre at det fungerer. Psykologer påpeker at utsatte grupper som krigsflyktninger, barn og personer med voldsalarm kan reagere sterkt på varselet. Det anbefales å snakke med noen om opplevelsen. Trygg Trafikk har ingen store bekymringer for trafikksikkerheten. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus.
3 måneder siden
En test av nødvarsel på mobiltelefoner sendes ut over hele landet klokken 12. Formålet er å varsle befolkningen om akutte hendelser. De fleste vil motta varselet, men det krever en nyere telefon med 4G- eller 5G-dekning. Eldre telefoner eller de uten dekning vil ikke bli varslet. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus. Nødvarselet bruker ikke personlig informasjon, men sendes til alle i et gitt geografisk område. Det er viktig å ta varslingen på alvor, selv om det er en test.
3 måneder siden
En nasjonal test av nødvarsel ble gjennomført på mobil og Sivilforsvarets varslingsanlegg. Ikke alle mottok varselet på mobilen, da det kreves en nyere og oppdatert telefon med 4G/5G-tilkobling. De som ikke ønsket å motta varselet, kunne skru av telefonen eller sette den i flymodus. Hensikten med testen er å gjøre befolkningen kjent med nødvarsel og å sikre at systemet fungerer som det skal. Sivilforsvaret testet også sine tyfoner med signalet «Viktig melding – søk informasjon».
3 måneder siden
Nødvarslingssystemet testes nasjonalt for fjerde gang. Politiet aktiverer varselet via mobilnettet, og det sendes til alle oppdaterte mobiltelefoner innenfor Norges grenser som er koblet til 4G/5G. Systemet brukes ved alvorlige hendelser som terror eller ekstremvær. En undersøkelse viser at over 9 av 10 mottok varselet i en tidligere test. De som ikke mottar varselet, har trolig ikke 4G/5G eller oppdatert programvare. I tillegg til mobilvarsel, vil sirener ule i og rundt byer og tettsteder. Nødvarsel har blitt brukt i reelle situasjoner, blant annet under ekstremværet «Hans».
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
1 måned siden
I Nord-Norge deltar soldater i Joint Viking, en stor militærøvelse som tester beredskap og samhold i alliansen. Soldater drilles i å forsvare landet, og Hæren tester nye konsepter for morgendagens kampenhet, inkludert bruk av droner. Øvelsen simulerer realistiske kamper ved hjelp av avansert laserteknologi, hvor soldater kan «dø» og gjenopplives. Hærsjef Lars Lervik understreker viktigheten av øvelsen for å vise alliansens samhold og forberede seg på potensielle trusler, spesielt med henvisning til Russland.
1 måned siden
Politiet har varslet en storaksjon mot ulovlig mobilbruk og manglende bilbeltebruk, som starter førstkommende mandag. Utrykningspolitiet vil gjennomføre flere kontroller enn vanlig over hele landet. Aksjonen kommer etter at boten for ulovlig mobilbruk bak rattet økte til 10.450 kroner fra lørdag. Politiet ser fortsatt utfordringer med mobilbruk, spesielt blant tungbilsjåfører og på motorveier. De vil også kontrollere at både sjåfører, passasjerer og barn bruker bilbelte korrekt. UP-sjefen oppfordrer alle til å kjøre trygt og være oppmerksomme.
14 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bruker mobilen smart på fjelltur i påsken. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, anbefaler å alltid ha med en fulladet strømbank, da mobilen bruker mye strøm når den er uten dekning. Det er viktig å ringe når du har dekning, ikke stole på at det er dekning overalt, og aldri slå av telefonen, slik at redningshelikopter kan søke etter den. Unngå å søke dekning i høyden på grunn av rasfare, og oppbevar mobilen inntil kroppen for å forlenge batteriets levetid. Du kan også få dekning fra andre operatører i nødsituasjoner, og appen Hjelp 113 kan brukes for å oppgi posisjonen din.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
1 måned siden
I forkant av neste Nato-øvelse i 2026, foreslår politikere i nord å øve på evakuering av befolkningen. Bakgrunnen er økende bekymring for sikkerheten til sivile ved en eventuell russisk okkupasjon. Bardu-ordfører, Toralf Heimdal, understreker behovet for å trene på masseforflytning av ulike befolkningsgrupper. Forslaget støttes av Jørn Qviller, sjef for Finnmark landforsvar, som fremhever viktigheten av sivil beredskapstrening. Sør-Varanger-ordfører, Magnus Mæland, etterlyser også konkrete evakueringsplaner og påpeker at dette er en problemstilling som angår hele landet. Forsvaret signaliserer vilje til å bidra i planleggingsfasen, men understreker at det sivile totalforsvaret har hovedansvaret for gjennomføringen.
21 dager siden
Et innbrudd i et vannverk i Åsnes kommune har ført til bekymring for landets drikkevannsforsyning. Kommunalsjef Morten Wenstad spekulerer i om innbruddet var en test av beredskapen, med tanke på angrep mot infrastruktur i Ukraina. En gransking av NSM og Mattilsynet viser at drikkevannet er sårbart for angrep. Oslo jobber nå med å sikre sin hovedvannkilde. NSM understreker viktigheten av reserveløsninger og god beredskap for å redusere konsekvensene av eventuelle hendelser.
1 måned siden
Bane Nor tester et nytt system på Nordlandsbanen for å redusere dyrepåkjørsler, som årlig krever livet til opp mot 2000 dyr. Systemet bruker høyttalere montert på toget som spiller av ulike skremmende lyder for å holde dyr unna jernbanesporet. Forskere filmer og analyserer dyrenes reaksjoner på lydene for å finne de mest effektive. Lokførere har tidligere opplevd at standard signalhorn ikke har ønsket effekt, og ser positivt på tiltaket. Prosjektet er et samarbeid mellom Bane Nor og Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning.
1 måned siden
Ski-VM i Trondheim stenger Torvet og utsetter konkurranser på grunn av et farevarsel for kraftig vind natt til torsdag. Meteorologene advarer om vindstyrke opp mot orkan, tilsvarende stormen i januar, som kan føre til strøm- og mobilbortfall. Nettselskapet Tensio har satt beredskapsstab og mener de er bedre forberedt enn sist. Statsforvaltaren oppfordrer kommunene til å forberede seg, og innbyggerne til å ta egenberedskap. Brannsjefen i Namsos opplyser at brannstasjonen er et mulig oppmøtested ved behov.
1 måned siden
Meteorologisk institutt har utstedt oransje farevarsel for vind i deler av Trøndelag, gjeldende fra natt til torsdag. Det er ventet lokalt kraftige vindkast og orkan langs kysten. Innbyggere oppfordres til å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel. Namsos kommune ber folk forberede seg på potensielle strømbrudd og problemer med mobildekningen, grunnet manglende tele i bakken. I tillegg er det utstedt gult farevarsel for vind i deler av Møre og Romsdal samt fjellområdene i Sør-Norge, med oppfordring om å være forsiktig ved ferdsel langs strandsonen og på sjøen.