En farmasøyt med 40 000 følgere på Instagram uttrykker bekymring for kvaliteten på Normal sine produkter, spesielt plastflasker, og knytter dette til en FHI-rapport som viser høye nivåer av BPA og PFAS hos barn. Hun mener slike produkter neppe ville blitt solgt på apotek grunnet manglende dokumentasjon og kvalitetssikring.
Normal avviser kritikken og hevder produktene er trygge og i samsvar med gjeldende lovkrav. Mattilsynet påpeker at det er virksomhetenes ansvar å sikre trygge matkontaktmaterialer, og at de fører risikobasert tilsyn.
FHI er bekymret for stoffer som hoper seg opp i kroppen og mener det er behov for tiltak på samfunnsnivå.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
1 måned siden
Nettavisen TV 2 melder at Temu har fjernet et produkt etter kritikk om salg av potensielt farlige helseprodukter. MDG krever at regjeringen griper inn for å stoppe salget av slike produkter, og frykter at de kan være livsfarlige. En kirurg uttrykker bekymring for manglende testing og potensiell forgiftning fra plastprodukter. Temu hevder de har kvalitetskontroll og har fjernet produktet som en forholdsregel, mens MDG har bedt Vestre og helsedepartementet om å handle raskt for å stanse salget.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer at lekebutikker selger sminke og hudpleieprodukter til barn, noe forfatteren mener bidrar til et usunt skjønnhetsfokus i ung alder. Hun er bekymret for at barn helt ned i barneskolealder eksponeres for urealistiske skjønnhetsidealer gjennom sosiale medier som TikTok og YouTube, hvor de også deler sminkevideoer. Forfatteren mener foreldre er for passive og ikke setter tilstrekkelige grenser, noe som fører til kroppsfiksering og usikkerhet. Hun oppfordrer foreldre til å våkne opp og beskytte barna sine, samt etterlyser høyere aldersgrenser på sosiale medier for å hindre at barndommen forsvinner i et hav av filtre og botox-drømmer.
1 måned siden
Forbrukerrådet har avdekket at et stort antall barnematprodukter i norske butikker ikke overholder Verdens helseorganisasjons (WHO) krav til ernæringsinnhold og markedsføring. I en ny rapport konkluderes det med at 38 av 43 undersøkte produkter har mangelfull eller villedende markedsføring, mens 20 bryter kravene til ernæring og ingredienser. Rådet retter også kritikk mot bruken av merkingen «uten tilsatt sukker», da produksjonsprosessen kan føre til dannelse av sukkerstoffer. Forbrukerrådet påpeker at mange produkter inneholder selgende ord og uttrykk som ikke er godkjente. Helsedirektoratet arbeider for tiden med nye kostråd, og Forbrukerrådet håper deres funn vil bidra til klarere retningslinjer for barnemat.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
1 måned siden
Oskar Westerlins nye klesmerke Behrens møter kritikk for høye priser, bruk av syntetiske materialer og manglende åpenhet rundt produksjonen. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender påpeker at merket gir misvisende informasjon om produktene, spesielt genserne som markedsføres som ullblandinger med minimalt ullinnhold, og krever åpenhet rundt leverandørlister. En TikTok-bruker har testet flere av plaggene og er lite imponert over kvaliteten. Westerlin har svart på kritikken via TikTok, hvor han erkjenner at det er rom for forbedring, spesielt når det gjelder materialvalg. Kritikken reiser spørsmål om influenceres ansvar for å fremme etisk og bærekraftig forbruk.
1 måned siden
Kjemiker og matinfluenser kritiserer lavpriskjeder for å selge kyllingfileter tilsatt vann, salt og tilsetningsstoffer. De mener forbrukerne betaler for vann og unødvendige ingredienser. First Price og Xtra sine frosne kyllingfileter inneholder kun henholdsvis 87 % og 83 % kylling. Meny har solgt kyllinglår med karragenan. Rema 1000 tilbyr kyllingfilet uten tilsetningsstoffer, men dyrere. NorgesGruppen og Coop lover å fjerne tilsatt vann og salt innen 2025.
2 dager siden
En ny undersøkelse viser at de fleste norske Temu-kunder har bekymringer knyttet til shoppingen. Til tross for dette fortsetter mange å handle på plattformen.
3 dager siden
En kokk og en ernæringsekspert kritiserer Q-meierienes nye proteinmelk. De mener produktet er unødvendig prosessert og villedende.
27 dager siden
En ny rapport fra Forbrukerrådet avslører at de fleste barnematprodukter i det norske markedet ikke overholder kravene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Produktene kritiseres for villedende markedsføring, deriblant fremheving av «sunne» produkter med høyt sukkerinnhold. Helsedirektoratet har reagert og oppfordrer matvareindustrien til å ta ansvar og forbedre produktene. Rapporten er nå sendt til både Helsedirektoratet og Mattilsynet for videre oppfølging og tiltak.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for den økende interessen for ekstreme spisevaner, spesielt influenser Snorre Klanderuds fasteprosjekt. Forfatteren påpeker at sosiale medier bidrar til et usunt fokus på mat og spising, der trendene blir stadig mer ekstreme, som mukbangs og fasteprosjekter. Helsedirektoratet advarer mot å kopiere slike prosjekter, spesielt for unge mennesker i vekst og utvikling. Forfatteren etterlyser et mer avslappet forhold til mat, hvor man fokuserer på et variert kosthold og andre interesser fremfor å være besatt av spisevaner.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.
4 måneder siden
Eksperter er bekymret etter funn av miljøgiften TFA i mineralvann fra flere europeiske land. TFA er en del av PFAS-gruppen, som er kjent for å være vanskelig å bryte ned og kan være helseskadelig i store mengder. Organisasjonen PAN Europe fant TFA i 10 av 19 testede mineralvann, med nivåer opptil 32 ganger høyere enn EUs grenseverdier. Forurensningen antas å stamme fra bruk av plantevernmidler, der TFA brukes som stabilisator. EU-kommisjonen vurderer nå å forby to plantevernmidler som inneholder TFA-forbindelser. Norge har tidligere krevd et bredt forbud mot PFAS-stoffer i EU.