Zelenskyj aksepterer Putins forslag om møte i Tyrkia
Russlands president Vladimir Putin har foreslått direkte samtaler med Ukraina i Tyrkia. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nå akseptert forslaget og sier han vil møte Putin.
Russlands president Vladimir Putin har foreslått direkte samtaler med Ukraina i Tyrkia. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har nå akseptert forslaget og sier han vil møte Putin.
Russlands president Vladimir Putin har foreslått direkte samtaler med Ukraina i Istanbul torsdag 15. mai. Han uttalte natt til søndag at Russland aldri har avvist dialog og ønsker seriøse samtaler for å fjerne årsakene til konflikten og skape langvarig fred.
Putin mente en reell våpenhvile ikke kunne utelukkes som et resultat av samtalene og at ballen lå hos Ukraina. Søndag kveld svarte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X at han er klar til å møte Putin og vil vente på ham i Tyrkia. Han la til at det ikke er grunn til å forlenge drapene.
Tidligere søndag hadde Zelenskyj skrevet på Telegram at Putins utspill var et godt tegn på at russerne endelig vil ha slutt på krigen. USAs tidligere president Donald Trump oppfordret også Ukraina til umiddelbart å gå med på møtet. Russland-ekspert Karen-Anna Eggen tolker Putins utspill som et politisk spill og har lave forventninger til våpenhvile, en tolkning som deles av Frankrikes president Emmanuel Macron.
Vladimir Putin
Volodymyr Zelenskyj
Donald Trump
Karen-Anna Eggen
Emmanuel Macron
Ukraina
Russland
Tyrkia
koalisjonen av villige land
USA
Tyrkia
Istanbul
Ukraina
Kyiv
Russland
USA og Kina har inngått en midlertidig avtale om å redusere tollsatsene på varer mellom landene i 90 dager, etter hemmelige samtaler i Sveits. USA kutter tollen på kinesiske varer fra 145 til 30 prosent, mens Kina senker tollen på amerikanske varer fra 125 til 10 prosent. Begge parter rapporterer om betydelig fremgang og etablering av en konsultasjonsmekanisme. Nyheten førte til kraftig oppgang på børser globalt, inkludert Oslo Børs, drevet av håp om en løsning på handelskrigen. Finansminister Jens Stoltenberg peker imidlertid på at den internasjonale økonomiske situasjonen fortsatt er preget av usikkerhet knyttet til handelskrig.
Russlands president Vladimir Putin har invitert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til direkte samtaler i Istanbul torsdag. Zelenskyj har akseptert invitasjonen. Utspillet kommer etter krav fra vestlige ledere om våpenhvile og oppfordring fra president Trump om samtaler. Norges utenriksminister kaller invitasjonen et høyt spill, og eksperter uttrykker skepsis til om møtet vil gi betydelig fremgang. Enkelte analytikere mener Russlands initiativ kan skyldes økende økonomisk press og en styrket ukrainsk forhandlingsposisjon, blant annet grunnet en mineralavtale med USA og støtte fra «koalisjonen av de villige».
Hamas har frigitt den israelsk-amerikanske soldaten Edan Alexander (21), som ble kidnappet 7. oktober 2023. Han er det siste antatte amerikanske gisselet og den første som frigis siden Israels utvidede bakkeinvasjon i mars. Hamas kaller det en gest til USA knyttet til våpenhvileforsøk. Meglerland ser det som et positivt skritt, men Israels statsminister Netanyahu avviser en våpenhvileavtale. Samtidig rapporteres det om et bunnpunkt i forholdet mellom USAs president Trump og Netanyahu, illustrert ved at Trump dropper Israel på sin kommende Midtøsten-reise. Trump skal være frustrert over Gaza-krigen og presse Israel for en avtale.
Den kurdiske geriljagruppen PKK (Kurdistans arbeiderparti) har besluttet å oppløse seg selv og avslutte den væpnede kampen mot Tyrkia. Gruppen, som er terrorstemplet av Tyrkia, EU og USA, uttaler at den har fullført sitt historiske oppdrag etter flere tiår med konflikt. Beslutningen ble tatt på en kongress i Nord-Irak etter en oppfordring fra den fengslede lederen Abdullah Öcalan. PKK mener kurdiske politiske partier nå vil overta ansvaret for å utvikle kurdisk demokrati og sikre en kurdisk, demokratisk stat.
Den norske staten har blitt aksjonær i Norwegian Air Shuttle med en eierandel på 6,37 prosent. Dette skjer etter at staten konverterer deler av et evigvarende obligasjonslån på over 1,2 milliarder kroner, som stammer fra flyselskapets rekonstruksjon i 2021, til aksjer. Norwegian innfrir samtidig halvparten av lånet, noe som gir staten 862,4 millioner kroner. Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at avtalen gir staten en betydelig gevinst. Nyheten bidro til positiv stemning på Oslo Børs mandag.
Regjeringens forslag til ny barnelov møter sterk kritikk fra en rekke organisasjoner og fagmiljøer, inkludert Barneombudet, Unicef og Redd Barna. Kritikken rettes spesielt mot forslaget om at foreldre som bodde sammen ved fødsel, skal ha delt daglig myndighet etter samlivsbrudd. Kritikerne frykter dette vil være katastrofalt for barn i familier preget av høy konflikt, vold eller rus, da det kan tvinge frem umulig samarbeid og eskalere konflikter. Et opprop signert av 80 organisasjoner krever at lovforslaget trekkes tilbake.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!