Yasmin Ali, som flyktet fra Syria i 2016, har ventet i to år på svar på sin søknad om norsk statsborgerskap. Hun er en av mange som opplever lang ventetid hos UDI, som har rundt 20. 000 ubehandlede søknader.
Ali opplever at mangelen på pass begrenser hennes muligheter for reise og jobb. Advokat Arild Humlen forklarer at strengere dokumentasjonskrav bidrar til økt ventetid.
UDI beklager situasjonen og sier de jobber med å redusere ventetiden. Yasmin føler seg forskjellsbehandlet og lengter etter friheten et norsk pass vil gi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Jasmine Ali Saud (16) har bodd i Norge i 14 år uten pass, noe som hindrer henne i å delta i vanlige aktiviteter. Hennes mor søkte asyl fra Kuwait i 2011, men UDI får ikke bekreftet hennes identitet, og familien lever derfor med begrenset oppholdstillatelse. Moren angrer på at hun kom til Norge, og beskriver det som en stor skuffelse, da hun ikke har fått de rettighetene hun håpet på. UDI hevder at familien ikke har søkt om statsborgerskap fordi morens identitet ikke er bekreftet. En statsviter forklarer at statsløshet er et utbredt problem i Kuwait, og at mange bevisst unngikk å registrere seg som innbyggere.
1 måned siden
Dawn Knutsen har ventet i seks måneder på sikkerhetsklarering for å starte sin stilling som operatør i Forsvaret på Evenes. Ventetiden har vært preget av lite aktivitet, der mye av tiden har gått med til permisjon eller venting. Knutsen, som er halvt filippinsk, vet ikke om hennes bakgrunn er årsaken til den lange ventetiden. Oberst Hans Martin Steiro vedgår at situasjonen er uheldig, men opplyser at forsvaret nå har fått et større handlingsrom for å gi soldater uten sikkerhetsklarering oppgaver. Hovedverneombud Thomas Norman Hansen bekrefter at lange ventetider for sikkerhetsklarering er et generelt problem i Forsvaret, hovedsakelig grunnet mangel på ressurser i sikkerhetsavdelingen.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
23 dager siden
Flere passkontorer i Norge har lange ventetider på grunn av stor pågang og mangel på sommervikarer, noe som minner om passkaoset i 2022. Ventetiden varierer, med Oslo og Trondheim som de hardest rammede. Politidirektoratet forklarer at kapasiteten ble redusert etter en periode med synkende etterspørsel. De oppfordrer folk til å avbestille timer de ikke trenger, og de uten umiddelbare reiseplaner om å vente med å søke. Politiet planlegger å øke bemanningen for å løse situasjonen før sommeren, og oppfordrer reisende til å sjekke politiets nettsider jevnlig for oppdateringer.
14 dager siden
Mange unge nordmenn opplever lange ventetider for å ta førerprøven, noe som skaper frustrasjon og forsinkelser. Elliot Sönnerlid (18) må vente over tre måneder på oppkjøring, og er skuffet over at han ikke får tatt lappen før sommeren. Statens vegvesen bekrefter stor pågang, spesielt ved trafikkstasjonene i de store byene, og forklarer at ventetiden kan variere avhengig av sesong, kapasitet og strykprosent. De anbefaler å starte tidlig med øvelseskjøring og være godt forberedt. Sönnerlid frykter at lang ventetid kan bli et problem dersom han ikke består.
1 dag siden
Lange passkøer preger flere steder i Norge, spesielt i storbyene. Mange må vente til etter sommerferien for å få time.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
16 dager siden
Artikkelen omhandler «Mona», en voldsutsatt kvinne som har ventet på svar på sin søknad om voldsoffererstatning i tre år. Hun er en av over 6000 personer i Norge som står i kø for å få behandlet sin søknad. «Mona» ble utsatt for fysisk og psykisk vold i 15 år, og sliter nå med PTSD. Saken hennes ble henlagt, og hun opplever ventetiden som en stor belastning. Landsforeningen for voldsofre bekrefter at mange opplever det samme. Kontoret for voldsoffererstatning jobber med å redusere ventetiden, men for «Mona» er det en fattig trøst.
1 måned siden
En flyktning beskriver sin vanskelige situasjon i et nytt land, preget av savn og isolasjon. Vedkommende føler seg som en skygge av sitt tidligere jeg, isolert og knust av byråkratiet som hindrer familiegjenforening. Hver søknad om familiegjenforening ender i avslag, og fortvilelsen over å leve med et halvt hjerte vokser. Personen sliter med å finne glede i hverdagen og føler seg alene selv blant mange mennesker. Flyktningen ber ikke om medlidenhet, men om forståelse for situasjonen de befinner seg i, og et ønske om å leve et verdig liv sammen med sin kone.
2 måneder siden
Linett Lyngstad Griffioen (23) opplevde å måtte vente 17 måneder på lønnsgaranti etter at bakeriet hun var lærling hos gikk konkurs. Hun mottok mindre penger enn forventet, spesielt for overtid, og måtte kutte ned på mat og låne penger for å klare seg. Nav beklager den lange saksbehandlingstiden og opplyser at de har iverksatt tiltak for å redusere ventetiden, inkludert raskere behandling av feriepenger og ansettelse av flere saksbehandlere. Bobestyreren anbefaler ansatte å søke om forskudd og Nav anbefaler å søke dagpenger.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
1 måned siden
Mange nordmenn må fornye passet sitt i år, og passkontorer melder om lange ventetider. Reiseforsikringsselskapet Tryg advarer om at reiseforsikringen ikke dekker utgifter dersom man nektes innreise eller pådrar seg kostnader på grunn av manglende pass. Reiseforsikringen dekker heller ikke kostnader til nødpass, visum eller opphold mens man venter på nye reisedokumenter. Pass må være gyldig under hele reisen, og enkelte land krever at passet er gyldig i minimum seks måneder etter innreise.
1 måned siden
Artikkelen omhandler lange ventetider for pass og ID-kort, spesielt i Oslo og Øst politidistrikt. Reisende som trenger pass før påske eller sommerferien, må forvente lange ventetider. I Sandvika er neste ledige time først i juli. Politiet råder folk til å bestille time tidlig, avbestille timer de ikke trenger, og sjekke andre passkontor. Øst politidistrikt ansetter sommervikarer for å håndtere etterspørselen. Politidirektoratet presiserer at situasjonen skyldes lokale forhold, ikke mangel på råvarer.
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.