Tusenvis av syriske flyktninger i Tyrkia har denne uken begynt å returnere til hjemlandet for å gjenoppbygge Syria etter 13 år med borgerkrig. I grensebyen Kilis er det en optimistisk stemning blant flyktningene, som pakker eiendeler og forbereder seg på å krysse grensen.
Mange ser frem til å gjenforenes med familie de ikke har sett på flere år, mens andre uttrykker håp for et nytt Syria uten Bashar al-Assads regime. Samtidig står landet overfor store utfordringer, inkludert ødelagt infrastruktur og behov for omfattende gjenoppbygging.
Enkelte møter hindringer, som manglende dokumenter, som forsinker reisen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
FN rapporterer at over 300.000 flyktninger har returnert til Syria siden starten av desember. I tillegg har 900.000 internt fordrevne syrere vendt tilbake til sine hjem. Denne utviklingen skjer etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske opprørere i desember, noe som ga håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen. Tyrkia er landet som huser flest syriske flyktninger, med 2,9 millioner mennesker som har flyktet siden 2011.
3 måneder siden
Titusener av palestinere er på vei tilbake til sine hjem i Nord-Gaza etter at israelske styrker åpnet Netzarim-korridoren. Mange har ventet i flere dager ved militærsperringer for å kunne returnere. Området er sterkt preget av krig og ødeleggelser, med høy risiko for udetonerte eksplosiver og begrenset tilgang til mat og nødvendigheter. Til tross for vanskelige forhold, uttrykker palestinerne håp om gjenoppbygging og en normal hverdag. Bilder viser folkemengder som bærer eiendeler nordover, og familier som gjenforenes etter lang tid.
2 måneder siden
Sanie Jalbota og hennes familie vender tilbake til sitt ødelagte hjem i Al-Yarmouk i Syria etter at Assad-regimet ble veltet. Bydelen, som hovedsakelig huset palestinske familier, ble hardt rammet av krigen med bombing, beleiring og kamper som førte til omfattende ødeleggelser og flukt. FN anslår at 600 000 mennesker er drept i Syria-krigen, og gjenoppbyggingen vil ta lang tid. Til tross for utfordringene uttrykker innbyggerne håp om en bedre fremtid og understreker behovet for gjenoppbygging, rettferdighet og at de ansvarlige for krigsforbrytelser stilles til ansvar. Kirkens Nødhjelp påpeker at den humanitære situasjonen er prekær med høy fattigdom og ødelagt infrastruktur.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir oppfordrer syriske flyktninger til å vende hjem og delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at Syria nå er et fritt land og lover respekt for rettigheter til alle religiøse samfunn. Han mener flyktninger kan spille en viktig rolle med erfaringene de har fått i utlandet. Over 14 millioner syrere har flyktet siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani hevder at det nye regimet vil bringe stabilitet og utvikling, og avviser frykt for en ny krig.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir har oppfordret syriske flyktninger til å vende tilbake for å delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Han lover at alle religiøse og etniske grupper vil få sine rettigheter respektert, og at sikkerhet og stabilitet skal gjenopprettes. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at erfaringene flyktninger har opparbeidet seg i utlandet, kan være verdifulle for å bygge opp landet igjen. Over 14 millioner mennesker har flyktet fra Syria siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani lover også stabilitet og avviser frykt for det nye regimet.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil. Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater. Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de store økonomiske utfordringene Syria står overfor etter 13 år med borgerkrig, inkludert en svekket økonomi og kollapset valuta. En ny overgangsregjering forsøker å innføre reformer og restrukturere offentlige departementer. Gjenoppbyggingen vil kreve betydelige investeringer, og landet er avhengig av at internasjonale sanksjoner blir lempet på for å tiltrekke seg utenlandske investorer. EU og Norge vurderer nå å fjerne noen sanksjoner. Samtidig er situasjonen for mange syrere vanskelig med utbredt fattigdom og mangel på grunnleggende ressurser.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
1 måned siden
FN melder at over 300.000 flyktninger har vendt tilbake til Syria etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske HTS i desember. Regimets fall har gitt håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen, som har kostet en halv million mennesker livet og drevet millioner på flukt.
4 måneder siden
FNs flyktningkoordinator for Midtøsten anslår at rundt én million syrere kan komme til å returnere til hjemlandet i løpet av de første seks månedene av 2025. Dette er et resultat av en forventet stabilisering i regionen, som muliggjør en tryggere retur for flyktningene. Det er viktig å merke seg at dette er et anslag, og den faktiske returraten kan variere avhengig av utviklingen i Syria.
4 måneder siden
Raghad Shaar, som flyktet fra Syria til Norge i 2013, følger utviklingen i hjemlandet tett. Hun understreker at syrere ikke ønsker et muslimsk styre, og håper på et demokratisk styre. Etter at opprørsgrupper styrtet Assad-regimet, feiret syrere verden over, men usikkerheten er fortsatt stor. Raghad er bekymret for situasjonen i Syria, og mener det er for tidlig for syrere i Norge å reise tilbake, slik Frp har foreslått. Hun påpeker at landet trenger tid til å stabilisere seg og etablere et nytt styre. Hun understreker også at mange syrere har bygget seg et liv i Norge og ikke kan reise tilbake umiddelbart.