Artikkelen kritiserer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for å støtte Frps forslag om at syriske flyktninger i Norge skal returnere til Syria etter regimeskiftet. Det argumenteres for at dette er en kortsiktig og populistisk tilnærming, da situasjonen i Syria fortsatt er usikker og potensielt farlig.
Mange syrere i Norge har fått statsborgerskap og er integrert i samfunnet.
Artikkelen påpeker at regjeringen bør være mer seriøs og forberede seg på en mulig ny flyktningstrøm, i stedet for å fokusere på retur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria. Regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte per person for å lette hjemreisen. Mehl understreker at asylretten handler om beskyttelse fra krig og forfølgelse, og at det er viktig å ha en streng praksis for opphold og retur. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg støtter initiativet og mener det bør føre til en mer midlertidig flyktningpolitikk. Situasjonen i Syria er fortsatt uavklart, men regjeringen følger utviklingen nøye.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Støre og Arbeiderpartiet for en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk, og oppfordrer statsministeren til å ta lærdom av Danmarks sosialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen. Den hevder at innvandring fra ikke-vestlige land fører til integreringsutfordringer, økte kostnader og svekket velferd. Frp mener Norge har tatt imot en uforholdsmessig høy andel ukrainere på grunn av landets rause ordninger, og at asylinnvandringen har økt under den nåværende regjeringen sammenlignet med tidligere FrP-ledet politikk. Partiet foreslår innstramminger, inkludert sending av asylsøkere til trygge tredjeland og økt terskel for opphold.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot tvangsflytting av palestinere til Norge, og viser til forslag fra Donald Trump og Israels utenriksminister. Det fremheves at Høyres løsning om asylmottak i tredjeland er en bedre idé. Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets Midtøsten-politikk, inkludert anerkjennelsen av Palestina, og foreslår at palestinere heller bør bosettes i nærområdene, som Iran og Syria, hvor deres kulturelle og religiøse behov lettere kan tilfredsstilles. Artikkelen uttrykker bekymring for at mange palestinere støtter Hamas, noe som vil vanskeliggjøre integreringen i Norge.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre for angivelig for lav Ukraina-støtte siden 2022, og hevder han konsekvent har gått imot råd fra fagmilitære, økonomer og politikere. Det argumenteres for at økt støtte tidligere kunne ha endret krigens gang, og at Norge nå må øke støtten betydelig for å sikre europeisk og norsk sikkerhet. Artikkelen antyder at Støres handlekraft vurderes, og åpner for en mulig samlingsregjering ledet av for eksempel Erna Solberg eller Jens Stoltenberg dersom situasjonen ikke bedres. Torsdagens forslag til Stortinget blir sett på som en siste sjanse for Støre til å rette opp situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Frp-leder Sylvi Listhaug for å advare mot en opprivende EU-debatt, da hun selv er kjent for polariserende retorikk. Det fremheves som et paradoks at Listhaug, nå uttrykker bekymring for en tilspisset EU-diskusjon. Artikkelen argumenterer for at EU-debatten fortjener en grundig og nyansert tilnærming, og oppfordrer politikere som Listhaug til å bidra konstruktivt uten å ty til polariserende virkemidler. Det understrekes viktigheten av en debatt basert på respekt for fakta og meningsmotstandere for å styrke demokratiet.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kritiserer Fremskrittspartiets forslag om å kutte i introduksjonsprogrammet for innvandrere, og mener dette vil føre til økt NAV-bruk. Frp ønsker å redusere stønaden til deltakerne og begrense norskopplæringen til tre uker, noe Brenna avviser som urealistisk. Hun understreker at Norge bruker mer penger på integrering enn Danmark, men at forskning viser at Norge lykkes bedre med å få flyktninger i jobb. Brenna fremhever også viktigheten av norskopplæring for å sikre integrering og sysselsetting, og advarer mot konsekvensene av Frps politikk.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer reaksjoner på statistikk fra justisminister Emilie Enger Mehl om somaliske innvandrere. Den hevder at ubehagelige fakta om lav yrkesdeltakelse og høy kriminalitet i gruppen blir møtt med anklager om fremmedfrykt, og at dette hindrer en ærlig integreringsdebatt. Spesielt kritiseres SVs Marian Hussein for å være mer opptatt av å bli krenket enn å ta tak i konkrete problemer som negativ sosial kontroll og omsorgssvikt. Forfatteren argumenterer for at ærlighet er nødvendig for reell integrering, selv om det kan være ubehagelig.
4 måneder siden
Østerrike har kunngjort planer om å deportere syriske flyktninger etter regimets fall i Syria, som en del av en strammere innvandringspolitikk. Landet har tatt imot 100.000 syrere, og innenriksminister Gerhard Karner har bedt om å forberede et returprogram. Flere europeiske land, inkludert Norge og Tyskland, har stanset behandlingen av syriske asylsøknader, noe som møter kritikk fra organisasjoner som Amnesty International og International Rescue Committee. De advarer om at Syria fortsatt er ustabilt og oppfordrer til å opprettholde retten til asyl. Samtidig øker presset fra innvandringskritiske partier i flere land.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg kritiserer den rødgrønne regjeringen for uenighet rundt EØS-avtalen, og mener dette skaper et politisk skille. Hun viser til Senterpartiets avgang fra regjeringen grunnet uenighet om EU-direktiver. Solberg påpeker at det blir vanskelig å be EU om hjelp i handelspolitikken hvis Norge ikke overholder sine EØS-forpliktelser. Statsminister Støre har uttalt at han ikke vil innføre alle EU-direktiver, men vil fremskynde implementeringen av nye EU-regler. Solberg advarer mot å la populisme og kortsiktig gevinst styre viktige nasjonale interesser.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.