FNs flyktningkoordinator for Midtøsten anslår at rundt én million syrere kan komme til å returnere til hjemlandet i løpet av de første seks månedene av 2025.
Dette er et resultat av en forventet stabilisering i regionen, som muliggjør en tryggere retur for flyktningene.
Det er viktig å merke seg at dette er et anslag, og den faktiske returraten kan variere avhengig av utviklingen i Syria.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer situasjonen for syriske flyktninger i Norge etter at Assads regime i Syria falt. Mens noen politikere ønsker at flyktninger returnerer, argumenterer lederen for at det er for tidlig å presse dem. Mange syrere har bodd i Norge i årevis og har etablert nye liv. Det er viktig at de får tid til å ta et informert valg om retur. Samtidig er situasjonen i Syria uforutsigbar, og en rask retur av mange flyktninger kan legge press på et nytt styre. Artikkelen understreker at politikerne må vise både tydelighet og tålmodighet.
1 måned siden
FN rapporterer at over 300.000 flyktninger har returnert til Syria siden starten av desember. I tillegg har 900.000 internt fordrevne syrere vendt tilbake til sine hjem. Denne utviklingen skjer etter at president Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistiske opprørere i desember, noe som ga håp om en slutt på den 13 år lange borgerkrigen. Tyrkia er landet som huser flest syriske flyktninger, med 2,9 millioner mennesker som har flyktet siden 2011.
4 måneder siden
Utenriksdepartementets (UD) hemmeligstemplede analyse skisserer fire scenarioer for syrisk flyktningstrøm til Europa og Norge de neste årene. Rapporten, utarbeidet før Assad-regimets fall, viser en økning i syriske asylsøkere til Norge på 26% fra i fjor. Det mest sannsynlige scenarioet anslår en stabilisering av antallet asylsøkere, mens et annet scenario skisserer en gradvis økning. Et tredje scenario beskriver en potensiell ny migrasjonsbølge, og et fjerde scenario beskriver en nedgang. Rapporten peker på at de fleste syriske asylsøkere i Norge har familie her, og at situasjonen i Syria, Libanon og Tyrkia forverres, noe som kan føre til fortsatt migrasjon. UD understreker at situasjonen er uoversiktlig etter regimets fall.
4 måneder siden
Tusenvis av syriske flyktninger i Tyrkia har denne uken begynt å returnere til hjemlandet for å gjenoppbygge Syria etter 13 år med borgerkrig. I grensebyen Kilis er det en optimistisk stemning blant flyktningene, som pakker eiendeler og forbereder seg på å krysse grensen. Mange ser frem til å gjenforenes med familie de ikke har sett på flere år, mens andre uttrykker håp for et nytt Syria uten Bashar al-Assads regime. Samtidig står landet overfor store utfordringer, inkludert ødelagt infrastruktur og behov for omfattende gjenoppbygging. Enkelte møter hindringer, som manglende dokumenter, som forsinker reisen.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir har oppfordret syriske flyktninger til å vende tilbake for å delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Han lover at alle religiøse og etniske grupper vil få sine rettigheter respektert, og at sikkerhet og stabilitet skal gjenopprettes. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at erfaringene flyktninger har opparbeidet seg i utlandet, kan være verdifulle for å bygge opp landet igjen. Over 14 millioner mennesker har flyktet fra Syria siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani lover også stabilitet og avviser frykt for det nye regimet.
4 måneder siden
Syrias midlertidige statsminister Mohammad al-Bashir oppfordrer syriske flyktninger til å vende hjem og delta i gjenoppbyggingen av landet etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Al-Bashir, som skal lede landet frem til mars, understreker at Syria nå er et fritt land og lover respekt for rettigheter til alle religiøse samfunn. Han mener flyktninger kan spille en viktig rolle med erfaringene de har fått i utlandet. Over 14 millioner syrere har flyktet siden borgerkrigen startet i 2011. HTS-leder Abu Mohammed al-Jolani hevder at det nye regimet vil bringe stabilitet og utvikling, og avviser frykt for en ny krig.
3 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, har norske politikere diskutert retur av syriske flyktninger. Justisminister Emilie Enger Mehl har tilbudt 15 000 kroner og flybilletter til syrere som returnerer, noe som har møtt kritikk fra flere syrere i Norge. De mener situasjonen i Syria fortsatt er for usikker, og at mange har mistet alt og ikke har noe å vende tilbake til. En norsk-syrer som reiste til Syria for å feire regimets fall, returnerte til Norge på grunn av usikkerhet. En professor i internasjonal migrasjonsrett understreker at Syria ikke er trygt for retur og at Norge må støtte en bærekraftig returprosess. UNHCR mener at repatriering kun bør skje når sikkerhetsmessige, humanitære og samfunnsmessige utfordringer er håndtert.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse i Norge til å reise hjem og bidra til gjenoppbygging av Syria. Regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte per person for å lette hjemreisen. Mehl understreker at asylretten handler om beskyttelse fra krig og forfølgelse, og at det er viktig å ha en streng praksis for opphold og retur. Fremskrittspartiets Erlend Wiborg støtter initiativet og mener det bør føre til en mer midlertidig flyktningpolitikk. Situasjonen i Syria er fortsatt uavklart, men regjeringen følger utviklingen nøye.
3 måneder siden
Eksperter spår at boliglånsrenten vil synke til 3,75 prosent i 2025, men at boligprisene vil stige betydelig. Det forventes en boligprisvekst på seks prosent i 2025, og 15 prosent totalt i 2026 og 2027. Kronekursen forventes å holde seg svak, noe som vil gjøre utenlandsferier fortsatt dyre. Likevel forventes nordmenn å få økt kjøpekraft, med en lønnsvekst på rundt fire prosent og en inflasjon på rundt tre prosent. Arbeidsmarkedet forventes å holde seg stabilt med lav arbeidsledighet. Det er likevel usikkerhet knyttet til kronekursen.
1 måned siden
Redd Barna rapporterer at over 180 syriske barn er drept eller skadet av udetonert sprengstoff siden desember. Dødstallene kan stige etter hvert som flere familier vender tilbake til Syria etter 13 år med krig. Landminer og andre eksplosiver har skadet minst 628 mennesker. FN melder at 1,2 millioner mennesker har returnert til Syria de siste tre månedene. Hjelpeorganisasjoner oppfordrer overgangsmyndighetene og internasjonale givere til å prioritere minerydding og fjerning av udetonert sprengstoff. Eksperter anslår at mellom 100.000 og 300.000 av en million eksplosiver brukt i krigen ikke har detonert.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
1 måned siden
Norge tilpasser seg EUs innstramminger på asylfeltet for å effektivisere returarbeidet. Regjeringen vil forbedre sammenligningen av norske returtall med EU og vurderer migrasjonspartnerskap for bedre samarbeid med andre land. En ny returstrategi for 2025–2030 er utarbeidet, med fokus på effektivitet, samarbeid og bærekraftig reintegrering. Statssekretær Even Eriksen (Ap) understreker at effektiv retur er viktig for å sikre tilliten til asylordningen, og at de som ikke har rett til opphold, skal forlate landet. I 2023 ble 2458 personer tvangsreturnert fra Norge.