Jasmine Ali Saud (16) har bodd i Norge i 14 år uten pass, noe som hindrer henne i å delta i vanlige aktiviteter. Hennes mor søkte asyl fra Kuwait i 2011, men UDI får ikke bekreftet hennes identitet, og familien lever derfor med begrenset oppholdstillatelse.
Moren angrer på at hun kom til Norge, og beskriver det som en stor skuffelse, da hun ikke har fått de rettighetene hun håpet på. UDI hevder at familien ikke har søkt om statsborgerskap fordi morens identitet ikke er bekreftet.
En statsviter forklarer at statsløshet er et utbredt problem i Kuwait, og at mange bevisst unngikk å registrere seg som innbyggere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Yasmin Ali, som flyktet fra Syria i 2016, har ventet i to år på svar på sin søknad om norsk statsborgerskap. Hun er en av mange som opplever lang ventetid hos UDI, som har rundt 20.000 ubehandlede søknader. Ali opplever at mangelen på pass begrenser hennes muligheter for reise og jobb. Advokat Arild Humlen forklarer at strengere dokumentasjonskrav bidrar til økt ventetid. UDI beklager situasjonen og sier de jobber med å redusere ventetiden. Yasmin føler seg forskjellsbehandlet og lengter etter friheten et norsk pass vil gi.
1 måned siden
En flyktning beskriver sin vanskelige situasjon i et nytt land, preget av savn og isolasjon. Vedkommende føler seg som en skygge av sitt tidligere jeg, isolert og knust av byråkratiet som hindrer familiegjenforening. Hver søknad om familiegjenforening ender i avslag, og fortvilelsen over å leve med et halvt hjerte vokser. Personen sliter med å finne glede i hverdagen og føler seg alene selv blant mange mennesker. Flyktningen ber ikke om medlidenhet, men om forståelse for situasjonen de befinner seg i, og et ønske om å leve et verdig liv sammen med sin kone.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
3 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
23 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.
2 måneder siden
Sivilombudet retter sterk kritikk mot Statsforvalteren i Troms og Finnmark for ulovlig lang saksbehandlingstid i reinmerkesaker. En 13 år gammel gutt har ventet i nesten seks år på å få sitt reinmerke, noe som hindrer ham i å eie egne rein. Sivilombudet mener at den lange ventetiden er en stor belastning for reindriftsutøvere og deres familier, og at det kan være i strid med Grunnloven. Statsforvalteren erkjenner ressursmangel og lover å prioritere disse sakene, men moren frykter at sønnen mister motivasjonen for reindrift på grunn av den lange ventetiden.
26 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.
2 måneder siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fratatt Kim Alexander Hjelmeseth vergemålet for sin søster Marita, etter at han forsøkte å gi pressen innsyn i dokumenter knyttet til hennes flytting. Hjelmeseth ønsket å belyse saken der Marita ble flyttet 45 mil fra sin familie, en sak VG har avdekket brukte feil lovhjemmel. Statsforvalterens avgjørelse kritiseres av jusprofessorer for å være en feilaktig lovtolkning som begrenser rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. En fersk legevurdering konkluderer med at Marita er samtykkekompetent, men Statsforvalteren vil ikke kommentere betydningen dette har for et tidligere vedtak om flytting.
4 måneder siden
Mohammed (19) har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge, men er fanget i Gaza. Hans søster i Norge frykter for hans liv på grunn av krig og mangel på mat. Familien flyktet sammen for ti år siden, men Mohammed ble igjen. Selv om han har rett til opphold i Norge, kan ikke norske myndigheter hjelpe ham ut av Gaza, da han ikke er bosatt i Norge. Utlendingsnemnda har satt en frist for innreise, men UD kan ikke bistå med utreise. Egypt krever garanti for videre reise innen 72 timer, noe Norge ikke kan garantere. Noas mener Norge må ta en risiko for å hjelpe ham ut.
1 måned siden
Dawn Knutsen har ventet i seks måneder på sikkerhetsklarering for å starte sin stilling som operatør i Forsvaret på Evenes. Ventetiden har vært preget av lite aktivitet, der mye av tiden har gått med til permisjon eller venting. Knutsen, som er halvt filippinsk, vet ikke om hennes bakgrunn er årsaken til den lange ventetiden. Oberst Hans Martin Steiro vedgår at situasjonen er uheldig, men opplyser at forsvaret nå har fått et større handlingsrom for å gi soldater uten sikkerhetsklarering oppgaver. Hovedverneombud Thomas Norman Hansen bekrefter at lange ventetider for sikkerhetsklarering er et generelt problem i Forsvaret, hovedsakelig grunnet mangel på ressurser i sikkerhetsavdelingen.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.