Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE).
Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten.
Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Mahad Mahamud, en tidligere bioingeniør som bodde 17 år i Norge, kjemper for å få tilbake sitt norske statsborgerskap etter å ha blitt fratatt det og utvist i 2018. Han ble anklaget for å være fra Djibouti, men hevder han er somalier. Mahamud savner sine fire barn, som bor i Norge, og ønsker å delta i deres liv. En ny rettssak er startet for å bevise hans identitet, og han håper å vinne slik at han kan returnere til Norge og være sammen med familien sin. Han deltar i rettsaken via videolink fra Frankrike.
3 måneder siden
En 39 år gammel familiefar saksøker den norske stat etter å ha blitt fratatt sitt norske statsborgerskap. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er medlem av terrorgruppen ISKP i Afghanistan og utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Mannen, som kom til Norge i 2010 og fikk statsborgerskap i 2017, avviser anklagene og hevder statsborgerskapet er fratatt på sviktende grunnlag. Rettssaken skal behandles i Oslo tingrett, der PST vil legge frem sine bevis. Mannens advokat hevder han er statsløs og ønsker å returnere til Norge. Saken er den første som prøver den nye lovbestemmelsen om tap av statsborgerskap.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
28 dager siden
Dündar Yuvali tapte ankesaken i Borgarting lagmannsrett om oppholdstillatelse i Norge. Yuvali saksøkte den norske staten ved Utlendingsnemnda (UNE) etter avslag i tingretten, men lagmannsretten opprettholdt avslaget. UNE mener Yuvali giftet seg med AnneMa Yuvali for å omgå utlendingsloven, et syn lagmannsretten deler. Retten mener det er mest sannsynlig at Yuvalis hovedmål med ekteskapet var å etablere grunnlag for opphold i Norge. Ekteparet er kjent fra TV-serien «Grenseløst forelsket».
3 måneder siden
Daniel Solomon Beru, en tidligere bussjåfør i Oslo, ble tvangsreturnert til Etiopia for tre måneder siden etter å ha mistet sin oppholdstillatelse i Norge. Nå har etiopiske myndigheter fengslet ham og krever at han forlater landet innen 24 timer. Beru sitter i varetekt i Etiopia på grunn av sin tidligere oppholdstillatelse i Norge. Han opplever komplikasjoner med ulike ID-dokumenter. Norske myndigheter mente Beru hadde gitt uriktig informasjon om sin etniske tilhørighet og asylgrunnlag. NOAS følger med på situasjonen og vurderer å ta noen av sakene til retten, med henvisning til risiko for forfølgelse og manglende informasjon om forholdene i Etiopia.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
26 dager siden
Emad Handouqah, en norskpalestinsk mann, ble evakuert til Jordan, men måtte etterlate sin kone og fem barn i Gaza. Han er fortvilet over situasjonen, da han tidligere har fått avslag på familiegjenforening og nå ser familien sin lide under krigen. Familien har mistet alt de eide, inkludert deres hjem og Handouqahs bilforretning. Han lever nå i konstant frykt og savn, men håper at norske myndigheter vil hjelpe ham med familiegjenforening slik at han kan få dem i sikkerhet. Utenriksdepartementet har bekreftet at de har evakuert flere norske borgere fra Gaza gjennom nabolandene Jordan og Egypt.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
17 dager siden
Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse. Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom. Saken er nå til behandling hos UNE.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
1 måned siden
Dündar Yuvali anker dommen som nektet ham oppholdstillatelse i Norge, og hevder Utlendingsnemndas (UNE) vedtak er ugyldig. UNE mener ekteskapet med AnneMa er et omgåelsesekteskap, men Yuvali insisterer på at det er reelt. Han bestrider tingrettens beskrivelse av forholdet, inkludert påstander om manglende kontakt og feilaktig frieri. Saken behandles i Borgarting lagmannsrett, hvor bevis fra TV-serien «Grenseløst forelsket» vil bli lagt frem, og vitner vil bli kalt inn.
2 måneder siden
Høyesterett har besluttet at tre jordanere, som ankom Norge i 1990 og feilaktig oppga at de var palestinere, får beholde sine norske statsborgerskap. Avgjørelsen er basert på at de har blitt godt integrert i det norske samfunnet over tid. I en av sakene ble en mann fratatt statsborgerskapet, men Høyesterett vurderte at hans sterke tilknytning til Norge gjør tilbakekall uforholdsmessig. For et ektepar som også oppga feil identitet, fant Høyesterett at den lange saksbehandlingstiden, nesten elleve år fra varsel til vedtak, gjør tilbakekall urimelig, selv om de aktivt har vanskeliggjort identitetsfastsettelse.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.