En 39 år gammel familiefar saksøker den norske stat etter å ha blitt fratatt sitt norske statsborgerskap. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er medlem av terrorgruppen ISKP i Afghanistan og utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.
Mannen, som kom til Norge i 2010 og fikk statsborgerskap i 2017, avviser anklagene og hevder statsborgerskapet er fratatt på sviktende grunnlag. Rettssaken skal behandles i Oslo tingrett, der PST vil legge frem sine bevis.
Mannens advokat hevder han er statsløs og ønsker å returnere til Norge. Saken er den første som prøver den nye lovbestemmelsen om tap av statsborgerskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.
23 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
1 måned siden
Mahad Mahamud, en tidligere bioingeniør som bodde 17 år i Norge, kjemper for å få tilbake sitt norske statsborgerskap etter å ha blitt fratatt det og utvist i 2018. Han ble anklaget for å være fra Djibouti, men hevder han er somalier. Mahamud savner sine fire barn, som bor i Norge, og ønsker å delta i deres liv. En ny rettssak er startet for å bevise hans identitet, og han håper å vinne slik at han kan returnere til Norge og være sammen med familien sin. Han deltar i rettsaken via videolink fra Frankrike.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.
2 måneder siden
En 27 år gammel syrisk mann står tiltalt i Oslo tingrett for grov hvitvasking av 400.000 kroner. Han hevder å ha blitt truet av personer fra Grønland og senere av dansker til å motta og bruke penger fra bedragerier. Ifølge tiltalte ble han truet med vold og drap dersom han ikke samarbeidet. Politiet bekrefter at han er en liten del av et større nettverk med forbindelser til organisert kriminalitet i Danmark. Aktor har lagt ned påstand om strafferabatt på grunn av mannens samarbeidsvilje og trusselsituasjonen, mens forsvareren argumenterer for ytterligere straffereduksjon eller frifinnelse.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sitt andre søksmål mot staten angående soningsforholdene. Borgarting lagmannsrett har konkludert med at soningsforholdene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Retten begrunner avgjørelsen med den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge vilkårene. Breivik, som soner en forvaringsdom for terrorangrepene 22. juli 2011, har argumentert for at isolasjonen og medisineringen bryter med hans menneskerettigheter. Han har sittet isolert siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. I fjor tapte han også i første rettsinstans, Oslo tingrett.
1 måned siden
En pakistansk domstol har dømt VG og en journalist til å betale 3,7 millioner kroner i erstatning til en norsk-pakistansk forretningsmann for ærekrenkelser. Bakgrunnen er en artikkel fra august 2024 om at mannen var etterlyst for bedrageri. Domstolen mener VG utelot viktig informasjon om at etterforskningen var avsluttet i Norge. VG avviser dommen, anerkjenner ikke pakistansk jurisdiksjon, og mener søksmålet er et forsøk på å hindre kritisk journalistikk. Mannens advokat, John Christian Elden, sier saken ble sendt til Pakistan etter forslag om henleggelse i Norge, men understreker at mannen fortsatt er etterlyst.
3 måneder siden
En mann i 40-årene ble ilagt parkeringsbøter i Oslo, men nektet å betale med den begrunnelse at kun Kongen har myndighet til å ilegge slike bøter. Saken gikk først til tingretten, som dømte mannen til å betale bøtene og dekke kommunens sakskostnader. Mannen anket deretter til lagmannsretten, hvor han hevdet at kommunen ikke hadde fått delegert myndighet fra Kongen til å ilegge parkeringsbøter. Lagmannsretten avviste mannens argumenter og forklarte at Samferdselsdepartementet i 1973 hadde delegert denne myndigheten til kommunen. Mannen ble dømt til å betale bøtene og dekke kommunens sakskostnader. Hans erstatningskrav på 400.000 kroner ble avvist som grunnløst.
2 måneder siden
Høyesterett har besluttet at tre jordanere, som ankom Norge i 1990 og feilaktig oppga at de var palestinere, får beholde sine norske statsborgerskap. Avgjørelsen er basert på at de har blitt godt integrert i det norske samfunnet over tid. I en av sakene ble en mann fratatt statsborgerskapet, men Høyesterett vurderte at hans sterke tilknytning til Norge gjør tilbakekall uforholdsmessig. For et ektepar som også oppga feil identitet, fant Høyesterett at den lange saksbehandlingstiden, nesten elleve år fra varsel til vedtak, gjør tilbakekall urimelig, selv om de aktivt har vanskeliggjort identitetsfastsettelse.
1 måned siden
En mann i 40-årene er tiltalt for voldtekt, grov mishandling og trusler mot sin fraskilte kone i Stavanger. Ifølge tiltalen skal mannen ha kommet uanmeldt til kvinnens hjem, truet henne med kniv og tvunget henne til seksuell omgang. Han skal også ha startet nedtellinger og truet med å drepe deres felles sønn for å få henne til å tilstå utroskap. Forsvareren hevder mannen lider av en alvorlig psykisk sykdom og har erkjent de faktiske forhold. Påtalemyndigheten varsler påstand om tvunget psykisk helsevern. Mannen er også anklaget for å ha kjøpt sex fra prostituerte og utøvd kontroll over eks-konen. Rettssaken starter i Sør-Rogaland tingrett 1. april.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
2 måneder siden
En mann i 40-årene er pågrepet og varetektsfengslet, siktet for grov vold og skadeverk knyttet til torpedovirksomhet på Østlandet. Politiet etterforsker saken som en del av et større kriminelt nettverk, og mannen er siktet etter mafiaparagrafen. Retten beskriver saken som organisert med lav terskel for voldsutøvelse. Mannen nekter straffskyld. Han er tidligere kjent som en fryktet torpedo, men har ikke blitt straffedømt siden før 2010. Flere er siktede og fornærmede i saken, og politiet utelukker ikke flere pågripelser.
1 måned siden
Dündar Yuvali saksøker staten etter å ha fått avslag på oppholdstillatelse i Norge. Utlendingsnemnda (UNE) mistenker at ekteskapet med AnneMa Yuvali er et omgåelsesekteskap for å gi Yuvali oppholdstillatelse. I retten har vitner forklart seg om parets forhold og den betydelige aldersforskjellen. En TV-produsent fra «Grenseløst forelsket» beskriver paret som harmoniske, mens en venn mener aldersforskjellen fører til diskriminering. Yuvali selv hevder at hans motivasjon for å bo i Norge er å være sammen med sin kone og oppleve hennes hjemland.