Hasan Yousef er en av over 100 asylsøkere som har sultestreiket i Norge i protest mot Utlendingsdirektoratets (UDI) behandling av asylsøknader fra Syria. Etter over 20 dager uten mat kollapset Yousef og ble fraktet til sykehus.
Legen advarer om livsfare og anbefaler han å avslutte sultestreiken. UDI har stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria på grunn av usikkerhet rundt sikkerhetssituasjonen.
Amnesty International kritiserer UDI for uholdbar praksis og mener de må gjenoppta behandlingen umiddelbart. Yousef frykter for sitt liv ved en eventuell retur til Syria, og sier han ikke vil dø.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
2 måneder siden
Laila Soueif, moren til den fengslede egyptisk-britiske aktivisten Alaa Abdel Fattah, er innlagt på sykehus i kritisk tilstand etter å ha sultestreiket i 150 dager i protest mot sønnens fengsling. Alaa Abdel Fattah soner en dom for «spredning av falske nyheter». Soueif har gått ned nesten 30 kilo og har kritisk lavt blodsukker og blodtrykk. Amnesty International, FN og Keir Starmer har engasjert seg i saken og krever at egyptiske myndigheter løslater Alaa Abdel Fattah.
14 dager siden
Den norske kirurgen Oliver Grundnes beskriver hjerteskjærende forhold ved et sykehus i Gaza, der mangel på medisiner, utstyr og mat setter pasientenes liv i fare. Stengte grenser hindrer humanitær hjelp, noe som fører til overfylte sykehus med underernærte pasienter, inkludert barn som trenger akutt behandling. Grundnes forteller om vanskelige situasjoner, som den siste dosen med livsviktig medisin til en nyfødt og nødvendigheten av å amputere lemmer på unge ofre for bombeangrep. Israel begrunner stengingen med at Hamas bruker sykehus til terror, noe som er tilbakevist. FN krever umiddelbar åpning av grensene for å unngå en humanitær katastrofe.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
16 dager siden
Fastleger i Vestre Toten har varslet om uholdbare arbeidsforhold, manglende utstyr og lange ventelister, som de mener setter pasienters liv i fare. En pasient forteller om feilbehandling og alvorlig hjertesykdom som følge av mangelfull oppfølging. Kommunedirektøren avviser at det er fare for liv og helse, men innbyggere har samlet over 650 underskrifter i protest mot situasjonen. En tidligere ansatt i hjemmetjenesten forteller om kritikkverdige arbeidsforhold og høy turnover blant de ansatte. En av legene som varslet har trukket sitt varsel grunnet psykisk belastning.
4 måneder siden
Østerrike har kunngjort planer om å deportere syriske flyktninger etter regimets fall i Syria, som en del av en strammere innvandringspolitikk. Landet har tatt imot 100.000 syrere, og innenriksminister Gerhard Karner har bedt om å forberede et returprogram. Flere europeiske land, inkludert Norge og Tyskland, har stanset behandlingen av syriske asylsøknader, noe som møter kritikk fra organisasjoner som Amnesty International og International Rescue Committee. De advarer om at Syria fortsatt er ustabilt og oppfordrer til å opprettholde retten til asyl. Samtidig øker presset fra innvandringskritiske partier i flere land.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
4 måneder siden
Mohammed (19) har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge, men er fanget i Gaza. Hans søster i Norge frykter for hans liv på grunn av krig og mangel på mat. Familien flyktet sammen for ti år siden, men Mohammed ble igjen. Selv om han har rett til opphold i Norge, kan ikke norske myndigheter hjelpe ham ut av Gaza, da han ikke er bosatt i Norge. Utlendingsnemnda har satt en frist for innreise, men UD kan ikke bistå med utreise. Egypt krever garanti for videre reise innen 72 timer, noe Norge ikke kan garantere. Noas mener Norge må ta en risiko for å hjelpe ham ut.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall opplever Syria en alvorlig matkrise. Befolkningen i Aleppo står i lange køer for å skaffe mat, og prisene har svingt kraftig. Brødprisene steg med 900 prosent før de ble redusert igjen. Ifølge FN lever nesten 13 millioner syrere i matusikkerhet, og over 3 millioner er i en kritisk situasjon. Hjelpeorganisasjoner slår alarm om en potensiell humanitær krise, og over én million mennesker er drevet på flukt. Det er et stort behov for mat, vann, klær og husly.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt mellom sykehusene i Bodø og Tromsø angående behandling av hjerteinfarkt. Jan-Ove Edvardsen overlevde ti hjertestanser under behandling i Bodø, og hans historie illustrerer viktigheten av et lokalt PCI-tilbud. Til tross for dette har Helse Nord besluttet å overføre PCI-tilbudet i Bodø til Tromsø på kveldstid, noe som har ført til kraftige protester fra fagmiljøet i Bodø. Overleger har sendt bekymringsbrev til helseministeren, og hjertesjefen i Bodø har sagt opp i protest. Kritikken går på at pasienter ikke får rask nok behandling ved hjerteinfarkt.
4 måneder siden
En lege i Bodø har sagt opp sin stilling i protest mot at hjertesenteret i Bodø skal styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Legen mener at dette vil føre til et dårligere tilbud for pasienter i Nordland, og at ledelsen i Tromsø ønsker å legge ned senteret i Bodø. Han reagerer også på at pasienter risikerer å bli sendt forbi Bodø til Tromsø, selv om det er tidsbesparende å behandle dem i Bodø. Helse Nord har tidligere fått kritikk for brudd på spesialisthelsetjenesteloven i forbindelse med denne saken. Klinikksjefen i Tromsø avviser at de vil legge ned avdelingen i Bodø, og sier de ønsker å videreutvikle tilbudet.
4 måneder siden
Utlendingsdirektoratet (UDI) har besluttet å sette behandling av asylsøknader fra Syria på pause etter regimets fall, men gjør et viktig unntak for enslige mindreårige asylsøkere. Dette tiltaket, som også er i tråd med praksis i andre nordiske land, er begrunnet med hensynet til barnets beste. Direktør for beskyttelse i UDI, Wenche Fone, understreker at situasjonen i Syria fortsatt er svært uoversiktlig og uavklart. Beslutningen om pause gjelder alle andre søknader fra Syria inntil videre, mens barnas saker vil bli behandlet fortløpende.
4 måneder siden
Etter Assad-regimets fall i Syria er over 100.000 mennesker savnet. Hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene har dokumentert 476 døde, men frykter at mange flere er begravet i massegraver. Identifiseringsarbeidet er vanskelig, da det mangler dokumentasjon og mange lik er funnet i massegraver. Rettsmedisiner Inge Morild understreker at identifiseringen er viktig for de pårørende og for å undersøke mulige forbrytelser. Han påpeker at det vil ta måneder å identifisere ofrene, spesielt siden DNA-laboratoriene i Syria ikke er godt utbygd, og bein tar lengre tid å analysere enn blodprøver.
4 måneder siden
En palestinsk barnelege og sykehussjef, Hussam Abu Safiya, ble arrestert etter å ha jobbet under vanskelige forhold på Kamal Adwan-sykehuset i Gaza. Sykehuset ble evakuert og utbombet etter voldsomme kamper. Amnesty krever løslatelse av Abu Safiya og andre arresterte palestinere. De tre sykehusene i Nord-Gaza er ødelagt, og 75 000 mennesker mangler helsetjenester. Mange i Gaza er på flukt uten vintertøy, og det rapporteres om at barn fryser ihjel. Norske helsearbeidere planlegger å reise inn i Gaza for å hjelpe, men får kun ta med seg utstyr til eget bruk.