Unge boligkjøpere sliter med å finne rimelige boliger nær Oslo. Prispresset sprer seg fra hovedstaden til nabokommunene, noe som gjør det vanskeligere å komme inn på markedet.
Unge førstegangskjøpere som Stian Tellefsen (22) og Mia Harstad (20) opplever store utfordringer med å finne en passende og overkommelig bolig nær Oslo. Stian, en IT-konsulent, startet boligjakten sentralt, men ser nå på leiligheter lenger unna, som på Kolbotn. Mia, en automatiker som jobber i Oslo, ønsker heller ikke for lang reisevei, men finner lite som treffer blink.
En ny rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse, bestilt av NBBL, bekrefter at prisveksten fra Oslo smitter over på nabokommunene på Østlandet. Sjeføkonom Andreas Benedictow sier at andelen boliger førstegangskjøpere har råd til, kan falle til 5–6 prosent i kommunene rundt Oslo.
NBBLs direktør Bård Folke Fredriksen mener for få boliger bygges, noe som skaper unødvendig prispress og krever en ny boligpolitikk. Stians far, Dag Atle Tellefsen, mener det er langt tøffere for dagens unge å kjøpe bolig grunnet strengere krav til egenkapital og lånemuligheter.
Stian Tellefsen
Mia Harstad
Andreas Benedictow
Bård Folke Fredriksen
Dag Atle Tellefsen
Samfunnsøkonomisk Analyse
Norges Boligbyggelags Landsforening
NBBL
Oslo
Grünerløkka
Kolbotn
Ski
Østlandet
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.
3 måneder siden
Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer. Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres. Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
1 måned siden
Boligprisene fortsetter å stige, spesielt i Oslo, ifølge ferske tall fra Obos. En masterstudent opplevde et hett marked da han kjøpte sin første bolig, med mange førstegangskjøpere som bydde høyt. Sjeføkonom i Nordea mener at stillestående rente, lønnsvekst og redusert egenkapitalkrav bidrar til prisveksten. Han spår en kraftig vekst i boligprisene i år, kanskje mer enn ti prosent. Mange førstegangskjøpere opplever situasjonen som frustrerende, da mindre boliger i det lavere prissjiktet går over takst.
2 måneder siden
Boligprisene har økt kraftig de siste tiårene, men alderen på førstegangskjøpere har holdt seg stabil rundt 28 år. Unge er mer avhengige av foreldrehjelp og høyere lån for å komme inn på markedet. En ekspert på boligmarkedet påpeker at det alltid har vært vanskelig for unge å etablere seg, og tror de fleste vil klare det etter hvert. For å unngå at unge må ta opp stadig mer gjeld, mener en annen ekspert at boligbyggingen må økes betraktelig for å balansere prisveksten med inntektsveksten.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at boligmarkedet og boligpolitikken i Oslo gjør det vanskelig for barnefamilier å etablere seg i byen. Utbyggere foretrekker å bygge små leiligheter, mens byrådet ønsker å øke andelen av disse for å møte etterspørselen fra single husholdninger. Samtidig begrenser låneforskriften hvor mye barnefamilier kan låne, da deres utgifter til livsopphold er høyere. En rapport viser at barnefamilier har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, sammenlignet med barnløse par. Dette fører til at barnefamilier presses ut av byen og stadig lenger ut på landet.
4 måneder siden
Regjeringens reduksjon av egenkapitalkravet for boligkjøp fra 15 til 10 prosent har liten effekt for førstegangskjøpere i Oslo, ifølge Eiendom Norge. Selv med de nye reglene er boligmarkedet i Oslo vanskelig tilgjengelig for de fleste som ikke har foreldrehjelp, da det knapt finnes boliger under 3 millioner kroner. Eiendom Norge mener derfor at markedet forblir uoppnåelig for mange unge som er avhengige av å følge utlånsforskriften.
1 måned siden
Lettelser i lånereglene, ment for å hjelpe førstegangskjøpere, har ifølge en Oslo-megler ført til prisvekst og hardere konkurranse. Boligprisene steg kraftig i februar, og en fersk boligkjøper forteller om et frustrerende marked med mange visninger og budrunder. Eiendomsmegler Hege Berg Thomstad mener de nye lånereglene har bidratt til prisveksten, mens professor Are Oust ved NTNU påpeker at man nå må låne mer for å kjøpe de samme boligene. Thomstad spår at den sterke prisveksten vil fortsette og bikke ti prosent i 2025 på grunn av lav boligbygging.
3 måneder siden
Sykepleiere, spesielt i Oslo, har vanskelig for å kjøpe bolig. Sykepleierindeksen viser at kun 31,6 prosent av boligene i Norge er tilgjengelige for en enslig sykepleier. I Oslo er situasjonen spesielt vanskelig, med kun 2 av 100 boliger tilgjengelige. Det er større muligheter utenfor sentrum, for eksempel i Groruddalen. Eksperter anbefaler førstegangskjøpere å slå seg sammen med andre for å øke låneevnen, vurdere boliger utenfor sentrale områder, og benytte seg av Husbankens tilbud om støtte til egenkapital og lavere rente. Boligprisene i Oslo er høye på grunn av befolkningsvekst og lite nybygging.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer boligprisutviklingen i Oslo, sammenlignet med Bergen og Trondheim. Boligprisene i Oslo har steget betydelig mer enn i de andre storbyene de siste ti årene, samtidig som det er bygget færre boliger per innbygger. Dette har ført til et stort press i boligmarkedet, spesielt for små leiligheter. Eksperter forventer en fortsatt sterk prisvekst i Oslo i 2025. Redusert egenkapitalkrav for boliglån kan ha begrenset effekt i Oslo på grunn av de høye prisene. Enkelte politikere mener det offentlige må bidra med rimelige boliger for å dempe prisveksten.
3 måneder siden
Nye låneregler har ført til en markant økning i antall lånesøknader, spesielt blant unge, med opptil 70 prosent økning i finansieringsbevis hos enkelte banker. Til tross for at det kreves mindre egenkapital, opplever mange at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av stor konkurranse og høye priser. Bankene ser en økning i søknader og innvilgede lån, men understreker at betjeningsevne fortsatt er avgjørende. Samtidig er boligbyggingen i Norge på et historisk lavt nivå, noe som bidrar til økte boligpriser. Eiendom Norge forventer en betydelig prisvekst i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
3 måneder siden
Eksperter spår en kraftig boligprisvekst i 2025, etter at prisene steg mer enn forventet i 2024. Lav ledighet, bedre inntekter og forventninger om rentekutt er blant årsakene. Det forventes spesielt sterk vekst i Oslo, muligens med tosifrede prosentvise økninger. Redusert egenkapitalkrav for boliglån vil trolig ha begrenset effekt, da prisstigningen forventes å spise opp denne fordelen. Lav byggeaktivitet og begrenset tilbud av nye boliger bidrar også til å presse opp prisene i bruktboligmarkedet. Det uttrykkes bekymring for unge som vil inn på boligmarkedet, da prisveksten gjør det vanskeligere å komme inn uten hjelp fra foreldre.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende boligprisveksten og utfordringene for boligkjøpere. Boligprisene steg med 1,6 prosent nasjonalt i februar, Bergen hadde en økning på 2 prosent. Eksperter anbefaler å selge før man kjøper for å unngå mellomfinansiering. Et par i Bergen fikk en god pris for sin solgte leilighet, men sliter med å finne en ny bolig. I Stavanger er situasjonen vanskelig på grunn av få tilgjengelige boliger. Nordeas seniorstrateg stiller spørsmål ved om det blir rentekutt i det hele tatt i år.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks viser at det er store forskjeller i boligmarkedet i Norge. I Oslo kan en sykepleier kun kjøpe 2,3 prosent av boligene, mens det på landsbasis er enklere å komme inn på boligmarkedet. Boligprisene har steget mye i Bergen og Stavanger, og Eiendom Norge forventer en prisvekst på 10 prosent i 2024. De mener lav boligbygging vil forverre situasjonen i 2025, og gjøre det vanskeligere for enslige med normal inntekt å kjøpe bolig.