Forfatter Anne B. Ragde ble syk etter å ha spist egg fra Prior med for høye nivåer av vitamin D.
Hun forsto sammenhengen etter å ha sett nyhetene om tilbakekalte egg. Mattilsynet og FHI har advart om helseskader og mulig vitamin D-forgiftning etter funn av for høye D-vitaminnivåer i egg fra Prior, First Price og Prima.
Ragde er kritisk til informasjonen som er gitt til forbrukerne om produksjonsfeilen, og reagerer på at egg tilsettes D-vitamin. Hun planlegger å returnere eggene til butikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde forteller om akutt ubehag etter å ha spist egg som nå er tilbakekalt grunnet for høyt vitamin D-innhold. Hun opplevde ekstrem kvalme og hodepine etter å ha spist bare to egg. Mattilsynet har tilbakekalt over 100 tonn egg fra flere produsenter etter at det ble oppdaget for høye verdier av vitamin D i fôret til hønene. Ragde stiller spørsmål ved Folkehelseinstituttets anbefalinger om trygt inntak og oppfordrer folk til å være forsiktige. Mattilsynet advarer om at eggene kan være helseskadelige og ber folk kontakte lege ved symptomer.
2 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde ble akutt dårlig etter å ha spist egg som senere ble tilbakekalt på grunn av for høyt innhold av D-vitamin. Til tross for Folkehelseinstituttets påstand om at det kreves et inntak av over 25 egg for å oppleve forgiftning, opplevde Ragde kraftige symptomer som kvalme og hodepine etter å ha spist kun to egg. Hun fant senere ut at eggene hun hadde spist var blant de tilbakekalte. Overlege ved Giftinformasjonen påpeker at kombinasjonen av kosttilskudd og de aktuelle eggene kan ha ført til forgiftning. Mattilsynet har tilbakekalt 100 tonn egg fra Trøndelag.
2 måneder siden
En alvorlig produksjonsfeil har ført til tilbakekalling av flere eggmerker, inkludert Prior, Eldorado, First Price og Prima. Årsaken er fôr med svært høye nivåer av vitamin D, som kan føre til helseproblemer. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene og anbefaler å returnere dem til butikken eller kaste dem. FHI anslår at ett egg kan inneholde tre ganger høyere verdi av vitamin D enn anbefalt daglig inntak, og har satt grenser for trygt konsum over 3-4 uker. Symptomer på vitamin D-forgiftning kan inkludere magesmerter, hodepine og tretthet. Felleskjøpet, som leverte fôret, beklager hendelsen og jobber med å kartlegge omfanget og konsekvensene.
2 måneder siden
Nortura og Coop har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høyt nivå av vitamin D i noen egg. Feilen skyldes en fôrleverandør. Forbrukere rådes til å kaste eller returnere eggene. Folkehelseinstituttet (FHI) har beregnet hvor mange egg som trygt kan spises før det oppstår risiko for forgiftning, spesielt for barn. Symptomer på D-vitaminforgiftning inkluderer magesmerter, kvalme og hodepine. Gravide bør være forsiktige, og ammende kan vurdere å pause D-vitamintilskudd til barnet. Også svin har fått fôr med for mye vitamin D, men FHI anser ikke dette som en akutt helsefare.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.
2 måneder siden
Flere egg tilbakekalles etter en alvorlig produksjonsfeil hos Felleskjøpet, som har levert fôr med for høyt innhold av D-vitamin til seks slaktegrisprodusenter og ni eggprodusenter i Trøndelag. Egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior trekkes tilbake fra butikkhyllene. Nortura oppfordrer forbrukere til å kaste eller returnere eggene. Mattilsynet understreker at de som har spist mange av de aktuelle eggene og har symptomer på vitamin D-forgiftning bør kontakte lege. Feilen kan også ha alvorlige konsekvenser for dyrehelse og dyrevelferd.
2 måneder siden
Flere eggprodusenter tilbakekaller nå egg etter at det er oppdaget for høyt innhold av vitamin D. Feilen stammer fra kraftfôr produsert av Felleskjøpet, som har tilsatt for mye vitamin D. Dette fôret er brukt av bønder som leverer egg til Nortura. Tilbakekallingen omfatter utvalgte egg fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima og Prior. Nortura oppfordrer forbrukere til å sjekke holdbarhetsdato og EFTA-nummer på eggene og enten kaste eller returnere dem til butikken hvis de er omfattet av tilbakekallingen. Egg som fortsatt er i butikk fjernes nå fra hyllene.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Felleskjøpet har avdekket en alvorlig feil i produksjonen av fôr, som resulterer i at flere eggprodusenter tilbakekaller egg. Fôret inneholder for høye nivåer av vitamin D, noe som kan være helseskadelig. Nortura og andre produsenter fjerner nå egg fra butikkhyllene, og forbrukere som har kjøpt berørte produkter, blir bedt om å kaste eller returnere dem til butikken. Totalt er seks slaktegrisprodusenter og ni eggprodusenter berørt av feilen, som omfatter rundt 550 eggprodusenter i Norge.
2 måneder siden
Etter at 670 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen hos FHI opplevd stor pågang. Feilen skyldes en produksjonsfeil i hønseforet. FHI understreker at man må ha spist en betydelig mengde egg over en periode før det er helsefarlig, og har publisert anbefalinger om trygge mengder. Nortura har tilbakekalt alle egg fra de berørte gårdene, inkludert de som er solgt til matindustrien. FHI beroliger forbrukerne om at matvarer med egg vanligvis inneholder begrensede mengder, og oppfordrer folk til å sjekke eggene sine mot en liste publisert av Mattilsynet.
2 måneder siden
Nortura har tilbakekalt minst 10 millioner egg etter at det ble oppdaget for høye nivåer av D-vitamin i eggene. Feilen skyldes en produksjonsfeil hos fôrleverandøren Felleskjøpet, som har tilsatt for mye D-vitamin i kraftfôret. Dette fôret er brukt av bønder som leverer egg til Nortura. Tilbakekallingen omfatter over 800.000 pakker egg og 670 tonn egg, fra merkevarene Eldorado, First Price, Prima, Prior og Coop. Over 100 personer har kontaktet Giftinformasjonen etter at nyheten sprakk.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt 118 henvendelser. Folk spør om trygge mengder, symptomer og behov for legekontakt. FHI antar at hvert egg kan inneholde for høye nivåer av D-vitamin, og anbefaler å kontakte lege hvis man har spist flere egg enn anbefalt over de siste ukene og opplever symptomer som magesmerter, hodepine eller økt tørste. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Ingen forgiftninger er meldt til nå.
2 måneder siden
En produksjonsfeil hos Felleskjøpet, der kraftfôr inneholdt for mye D-vitamin, har ført til at minst 10 millioner egg er tilbakekalt. Dette har ført til eggmangel i flere butikker, og Coop har tilbakekalt ytterligere 5000 pakker. NorgesGruppen vurderer å importere danske egg for å sikre tilgangen. Produsenter understreker at matmerkingen fungerer godt for å spore berørte egg. Forbrukerne er lite bekymret for høyt D-vitamininnhold i eggene, men er bekymret for eggmangel.
2 måneder siden
Etter at ni eggprodusenter tilbakekalte egg på grunn av for høyt D-vitamininnhold, har Giftinformasjonen mottatt mange henvendelser fra bekymrede folk. Folkehelseinstituttet (FHI) antar at hvert egg kan inneholde rundt 300 mikrogram D-vitamin, langt over anbefalt daglig dose, spesielt for barn. FHI anbefaler å kontakte lege hvis man har spist mer enn anbefalte mengder over de siste tre-fire ukene og opplever symptomer som magesmerter eller hodepine. Symptomer kan oppstå inntil en uke etter inntak. Barn tåler mindre D-vitamin enn voksne, og FHI har publisert anbefalte grenser for inntak basert på alder.