En artikkel i Børsen avslører at kongehuset leier et tidligere nazi-anlegg på Grorud som lager for historiske møbler og inventar. Justisdepartementet forsøkte å hemmeligholde lagerets lokasjon, med henvisning til nasjonal sikkerhet, men Sivilombudet kritiserte mangelen på konkret begrunnelse.
Det viser seg at anlegget ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig og senere brukt av Forsvaret. En presseekspert kritiserer offentlig sektor og kongehuset for overdreven hemmelighold og manglende åpenhet i saken.
Dokumenter knyttet til leieavtalen ble først forsøkt skjult av DSB, men ble til slutt offentliggjort etter klage.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
21 dager siden
Artikkelen beskriver Norges manglende beredskap og de mange feilvurderinger som ble gjort i forbindelse med det tyske angrepet 9. april 1940. Den belyser Arbeiderpartiets forsvarspolitikk, faresignalene som ble ignorert, og forvirringen som oppsto i regjeringen. Senkingen av Blücher ved Oscarsborg festning ga kongefamilien og regjeringen tid til å flykte. Quislings kupp bidro til at tyskerne raskt fikk kontroll. Artikkelen fremhever også motstand flere steder i landet og den senere kritikken av regjeringen og militære ledere.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg den urettferdige behandlingen av norske kvinner som hadde forhold til tyske soldater under andre verdenskrig. Disse kvinnene ble utsatt for kollektiv avstraffelse som mishandling og internering, ofte uten lovlig grunnlag. Offisielle forklaringer for interneringene var ofte basert på vikarierende motiver som beskyttelse og falske påstander om sykdom eller lav intelligens. Riksarkivet holder fortsatt tilbake sentral dokumentasjon om saken. Filmen «De rettsløse» belyser Norges manglende evne til å forholde seg til denne delen av sin historie og avslører at stigmaet rundt «tyskerjentene» fortsatt eksisterer. Artikkelen argumenterer for at det er nødvendig å konfrontere fortiden for å lære av den, og kritiserer Riksarkivets hemmelighold som en omskriving av historien.
3 måneder siden
Forsvaret planlegger å bygge et radaranlegg på Sirikjerke i Øvre Eiker etter at tidligere planer for Gyrihaugen ble skrinlagt på grunn av forstyrrelser. Naturvernforbundet kritiserer prosessen for manglende åpenhet og mener Forsvaret misbruker behovet for hemmelighold. De reagerer også på at et populært turområde blir berørt. Forsvaret hevder at de har lært av feilene på Gyrihaugen og at Sirikjerke er en egnet lokasjon. Radaranlegget er en del av en større utbygging til 12 milliarder kroner, og skal være ferdig innen 2031. Naturvernforbundet har sendt en juridisk betenkning og krever innsyn i saken.
9 dager siden
Dagbladet setter fokus på kronprinsfamiliens økonomi, som til tross for statlig lønn, involverer privat forretningsvirksomhet. Kronprinsen har tatt opp store lån med pant i Skaugum og en hytte i Nore og Uvdal, samtidig som han driver utleie av lager og bolig på Skaugum gjennom sitt enkeltmannsforetak. Det kongelige hoff ønsker ikke å opplyse hva lånene er brukt til, og inntektene i enkeltmannsforetaket holdes hemmelige. Kronprinsen fikk en økning i apanasjen for å dekke oppussingskostnader på Skaugum, men beholdt denne etter nedbetaling av lånet. Artikkelen sammenligner kritikken mot prinsesse Märtha for kommersiell virksomhet med kronprinsens virksomhet, og etterlyser større åpenhet rundt økonomien. Det stilles spørsmål ved om det er riktig at kronprinsen driver forretningsvirksomhet samtidig som han finansieres av staten.
7 dager siden
SV kritiserer utviklingen av kongefamiliens apanasje etter avsløringer om økte utbetalinger og manglende åpenhet rundt et byggelån fra 2002. Apanasjen, som dekker både private utgifter og vedlikehold av eiendommer, har økt betydelig over tid, og i 2025 vil den ha gitt kronprinsparet rundt 84 millioner kroner. SV mener at apanasjen har vokst mer enn lønnsveksten i samfunnet og uttrykker bekymring for avstanden mellom kongehuset og befolkningen. Partiet etterlyser større åpenhet og en tydeligere grense mellom private og offentlige midler i kongefamiliens økonomi. Det kritiseres også hemmeligholdet rundt byggelånet og kongefamiliens store eiendomsverdier, som delvis finansieres med skattebetalernes penger.
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler mangelen på tilstrekkelig beskyttelse for Norges nye F-35 kampfly, som for tiden står i midlertidige teltløsninger. Luftforsvaret understreker at flyene er sårbare på bakken i krise og krig. Forsvarsbygg er i gang med forarbeidet for å bygge tre doble hangarer på Ørlandet, men ferdigstillelse er planlagt først i perioden 2025-2028. Riksrevisjonen har kritisert Forsvarsdepartementet for mangelfull planlegging og urealistisk budsjettering. Forsvaret sprer nå flyene til flere baser og vurderer oppgraderinger ved Evenes for å bedre beskyttelsen.
1 måned siden
Artikkelen retter kritikk mot Clas Brede Bråthen, Alexander Stöckl og utestengte hoppere for deres manglende vilje til å kommentere påstander om juks i norsk hoppsport. Det fremheves at deres taushet bidrar negativt til sportens omdømme, og at det er avgjørende å imøtegå disse påstandene offentlig for å gjenopprette tilliten. Spesifikke anklager om bruk av trelim på hoppdresser under Bråthens ledelse blir trukket frem, og spørsmål reises rundt Marius Lindviks mulige kjennskap til juks. Artikkelen konkluderer med at åpenhet er nødvendig for å renvaske hoppsporten og sikre at sportslige spørsmål ikke overskygges av juks.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer pengebruken og mangelen på åpenhet under ski-VM i Trondheim. Den stiller spørsmål ved kostnadene for hoppanlegget, som beløper seg til 444 millioner kroner, og stiller spørsmål ved verdien av investeringen. Arrangementets bærekraftsprofil kritiseres også, med henvisning til transport av utstyr og energikrevende snøproduksjon. Manglende tilgang for lokalradio og favorisering av VM-sponsor Adresseavisen i nyhetsformidlingen fremheves som eksempler på manglende åpenhet. Artikkelen konkluderer med at ærlighet og åpenhet er viktigere enn selve arrangementet.
1 dag siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
13 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med tidligere direktør Stein Lier-Hansen etter at millionsløseri på luksusgoder ble avdekket. Istedenfor å anmelde forholdet til Skatteetaten og politiet, valgte Norsk Industri en intern løsning, noe som får kritikk fra skatteeksperter som mener dette er skatteunndragelse. Norsk Industri avviser kritikken og hevder de ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å kontakte Skatteetaten før Økokrim startet etterforskning. Skatteetaten minner om at arbeidsgivere har plikt til å rapportere korrekte opplysninger om ansattes ytelser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler kritikken av Nasjonalmuseets arkitektur, som av mange beskrives som en 'deprimerende grå bunker'. Arkitekturopprøret mener at arkitekter ikke tar hensyn til befolkningens ønsker, og at mange offentlige bygg er overdimensjonerte og fargeløse. En undersøkelse viser at et flertall misliker både Nasjonalmuseet og Munch-museet. Redaktøren for Norske arkitekters landsforbund er enig i at Nasjonalmuseet er for avvisende, men mener at løsningen ikke er å kopiere eldre arkitektur. Han understreker viktigheten av tilpasning til eksisterende bebyggelse og lokal byggeskikk.
2 måneder siden
En åpen høring i Stortinget belyste store utfordringer knyttet til innkjøpet av Norges nye F-35 kampfly. Riksrevisjonen kritiserer Forsvarsdepartementet for mangelfull planlegging og urealistisk budsjettering. Luftforsvaret sliter med å rekruttere nok teknisk personell, og det er mangel på flyshelter og vedlikeholdsbygg. Fagforeningene påpeker dårlig kommunikasjon innad i Forsvaret. Tidligere forsvarsministre ble også spurt ut om prioriteringer. Levetidskostnadene er estimert til 349 milliarder kroner, men Riksrevisjonen mener viktige kostnader er utelatt. I tillegg er våpensystemer og reservedeler forsinket, noe som påvirker den operative evnen.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det norske kongehuset har opplevd en rekke skandaler og kontroverser i 2024, noe som har ført til svekket tillit i befolkningen. Spesielt Marius Borg Høibys straffeforfølgelse har påvirket kongehusets omdømme negativt. I kontrast til dette står prinsesse Ingrid Alexandra, som ikke er rammet av skandalene og har bred støtte. Artikkelen argumenterer for at kongehuset bør øke hennes synlighet og forberede henne på større oppgaver, da hun anses som en viktig ressurs i en vanskelig tid. Kongehuset er i en prekær situasjon med en aldrende konge, en kronprinsesse med kronisk sykdom og en prinsesse som har diskvalifisert seg selv.