En kvinne med lipødem deler sin historie om kampen for behandling. Hun belyser utfordringene med manglende offentlig dekning og høye kostnader.
Artikkelen beskriver en kvinnes erfaring med lipødem, en kronisk tilstand med unormal fettansamling som ikke påvirkes av kosthold og trening. Hun fikk diagnosen ved UNN i Tromsø som 23-åring. Sykdommen, som rammer over 10 prosent av kvinner, forverres uten behandling og kan føre til store smerter og immobilitet.
Forfatteren skal gjennom tre operasjoner til en kostnad av over 218. 000 kroner for beina alene, pluss store utgifter til kompresjonstøy og pulsator. Behandlingen dekkes ikke av staten, angivelig på grunn av manglende kunnskap og et utdatert diagnosesystem i Norge.
Nylig sluttet UNN å dekke kostnader for kompresjonstøy for pasienter utenfor et forskningsprosjekt, noe som øker den økonomiske byrden ytterligere. Forfatteren kritiserer mangelen på offentlig støtte og ulik praksis mellom sykehus, og spør om kvinnehelse må finansieres via folkefinansiering.
Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN)
Verdens helseorganisasjon
Norsk lymfødem- og lipødemforbund (NLLF)
Tromsø
Norge
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Fotballspiller Rikke Nygard har slitt med en uvanlig kneskade i over ett og et halvt år. Ekspertene står uten klare svar på hvordan skaden best kan behandles.
2 måneder siden
Artikkelen belyser frustrasjonen mange opplever når de ikke får hjelp for ADHD. Caroline Ringnes og Liliane Fernandes forteller om et system som stiller høye krav og avviser de som ikke er «syke nok». Fernandes, en forretningskvinne, ble avvist av helsevesenet til tross for vansker på skolen. Ringnes måtte betale 50.000 kroner for en privat utredning. Mange opplever å bli kasteballer mellom det private og offentlige helsevesenet, og Statsforvalteren ser en økning i klager mot DPS. Helsedirektoratet erkjenner at økningen i ADHD-diagnoser utfordrer kapasiteten, mens ADHD Norge etterlyser tydeligere retningslinjer.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot påstanden om at private helseaktører overbelaster det offentlige helsevesenet uten å ta ansvar for feilbehandlinger. Private klinikker betaler forsikringsavgift til Norsk pasientskadeerstatning (NPE), og andelen erstatningssaker knyttet til private behandlinger er lav. Leger i private klinikker følger samme lovverk som i det offentlige. Artikkelen fremhever at mange kvinner søker private helsetjenester for lidelser som lipødem og endometriose, som nedprioriteres i det offentlige, og oppfordrer til å utnytte privat kapasitet for å løse utfordringer i helsevesenet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser at enkelte sykehus i Norge krever betaling for smertelindring til barn, som bedøvelseskrem ved sprøytestikk. Dette rammer spesielt familier med kronisk syke barn som trenger hyppig behandling, og kan føre til økonomisk belastning. Forfatteren argumenterer for at dette er en usosial utvikling som strider mot prinsippet om gratis helsehjelp for barn, og at det kan skape frykt for helsevesenet. Helseministeren har foreløpig ikke tatt affære, og forfatteren oppfordrer stortingsrepresentantene til å stemme for å stoppe denne praksisen.
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
21 dager siden
Artikkelen omhandler de betydelige kostnadene og alvorlige konsekvensene av beinskjørhet i Norge, med særlig fokus på hoftebrudd. Norge innehar en urovekkende verdensrekord i antall hoftebrudd, noe som resulterer i høy overdødelighet, redusert livskvalitet for de eldre og store utgifter for samfunnet. Forfatteren kritiserer mangelen på tilstrekkelig satsing på forebygging og behandling av beinskjørhet, og etterlyser handling fra helsemyndighetene. Til tross for et stortingsvedtak og et tydelig oppdrag fra helseministeren, har Helsedirektoratet ennå ikke startet arbeidet med å revidere de nasjonale retningslinjene.
23 dager siden
Artikkelforfatteren delte sin historie om å leve med PCOS i en kronikk, en hormonforstyrrelse som kan føre til vektøkning. Hun forteller om reaksjoner hvor folk krever en forklaring på hennes kropp, og kritiserer samfunnets syn på tykke kropper. Hun argumenterer for at ingen skal måtte forsvare sin kropp eller helsehistorie for å bli møtt med respekt, og at alle har rett til å eksistere uten å måtte unnskylde seg.
4 måneder siden
En jordmor og hennes venninne har samlet historier som viser at kvinner ofte mangler kunnskap om egen kropp og får utilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Vanlige problemer som inkontinens, ryggplager og fødselsrelaterte komplikasjoner blir ofte bagatellisert. Det finnes få offentlige tilbud for forebyggende trening, og mange kvinner aksepterer plager som normale. Kvinner tyr ofte til alternative behandlinger fremfor å oppsøke lege, og mange opplever skam rundt underlivsproblemer. Dette fører til at kvinner går med problemer i stillhet, som kunne vært forebygget.
2 måneder siden
Ragnhild Misvær Mofoss betalte 62.000 kroner for linsebytte hos Memira, men opplevde komplikasjoner og fikk varig synsskade. Hun advarer nå andre mot inngrepet. Overlege Kristian Fossen ved UNN bekrefter at de behandler mange pasienter med komplikasjoner etter slike operasjoner, og kritiserer aggressiv markedsføring. Han understreker at inngrepet innebærer risiko, inkludert potensiell blindhet, og at mange komplikasjoner må behandles i det offentlige helsevesenet. Memira svarer at de vurderer pasienter nøye og avviser mange, og at de fleste pasienter er fornøyde med resultatet.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
1 måned siden
En kvinne døde etter en fettsugingsoperasjon ved Fornebuklinikken, noe som har ført til sterk kritikk fra Statsforvalteren. Kritikken omfatter uforsvarlig oppfølging, mangelfull smertebehandling og dårlig dokumentasjon. Henvendelser fra en bekymret venninne ble ikke tatt alvorlig, og kvinnen ble først sendt til sykehus etter flere timer med symptomer på alvorlig sykdom. Kvinnen døde senere av komplikasjoner, inkludert blodforgiftning og organsvikt. Datteren hennes ønsker nå åpenhet rundt hendelsen og farene ved kosmetiske inngrep, samt viktigheten av å lytte til pasienter og pårørende.
29 dager siden
Sky Sports-programleder Anna Woolhouse deler åpent om sin kamp mot endometriose. Hun har nylig gjennomgått sin andre operasjon for tilstanden, som hun beskriver som vanskelig å leve med. Woolhouse ble diagnostisert i 2017 og operert i 2018, men symptomene har returnert. Hun bruker sin plattform til å øke bevisstheten rundt endometriose, en sykdom som rammer en betydelig andel kvinner og som ofte er underdiagnostisert. Hun håper dette var hennes siste operasjon og ser frem til å returnere til jobb etter rekonvalesens.
2 måneder siden
Kvinnehelsefysioterapeut Ingrid Loftås ved Bergen kvinnehelse ser daglig kvinner som sliter med smerter under samleie. Hun forteller at hun har minst én slik pasient hver dag. Loftås påpeker at mange kvinner lider i stillhet, enten fordi de ikke vet at det finnes hjelp, eller fordi de ikke tør å snakke om problemet. Tilstander som vaginisme, vulvodyni og tørre slimhinner kan forårsake smerter, og dette kan igjen påvirke parforholdet, sexlysten og evnen til å bruke tampong eller gå til gynekolog. Loftås understreker at det er hjelp å få og at mange pasienter er takknemlige for å bli tatt på alvor og få behandling.