Seksten jordmødre ved fødeavdelingen på UNN Tromsø truer med å si opp jobben. Bakgrunnen er sykehusets beslutning om å fjerne et lønnstillegg for erfarne jordmødre.
Seksten jordmødre tilknyttet fødeavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø vurderer å si opp sine stillinger. Årsaken er sykehusets beslutning om å avvikle et årlig lønnstillegg på 50. 000 kroner som for snart tre år siden ble innført for jordmødre med over ti års ansiennitet.
Ifølge Anne Kristin Suhr, som er tillitsvalgt for NSF Jordmorforbundet, er jordmødrene tydelige på at de vil slutte dersom ledelsen ikke omgjør beslutningen. Klinikkleder Snorre M. Sollid ved Kirurgisk klinikk i UNN forklarer at tillegget var ment å være midlertidig for å løse rekrutteringsutfordringer.
Han hevder situasjonen nå er bedret, med alle jordmorstillinger besatt, og at behovet for tillegget derfor er borte. Sollid sier det ikke er aktuelt å gjeninnføre tillegget. Artikkelen nevner også at nyutdannede jordmødre, etter at yrket ble et masterstudie, nå kan få høyere lønn enn mer erfarne kolleger.
Anne Kristin Suhr
Snorre M. Sollid
Universitetssykehuset Nord-Norge
UNN Tromsø
NSF Jordmorforbundet
Kirurgisk klinikk
TV 2
iTromsø
Tromsø
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Seksten erfarne jordmødre ved UNN i Tromsø truer med å si opp jobben. Dette skjer etter at sykehuset fjernet et lønnstillegg de fikk for å bli værende.
1 måned siden
Fødeavdelingen i Elverum opplever travle dager og har satt ny fødselsrekord. Avdelingen har satset på utdanningsstillinger for å sikre tilstrekkelig bemanning av jordmødre, og sykepleiere har fått mulighet til å videreutdanne seg med lønn. Dette har vært avgjørende for å rekruttere nok personale. Til tross for god bemanning har det vært nødvendig med overtid for å håndtere det økende antallet fødsler. Kvinner kan ønske fødested, men i perioder med høy aktivitet kan fødende bli henvist til andre sykehus. Avdelingen har hatt en økning i antall fødsler sammenlignet med fjoråret.
1 måned siden
Sykepleier Charlotte Hermansen i Vågan kommune reagerer på at ferievikarer får bedre betalt enn fast ansatte. Kommunen betaler vikarer, som sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter, en timelønn på 400 kroner, mens en erfaren sykepleier tjener 315 kroner timen. Kommunalsjefen forklarer at dette er nødvendig for å rekruttere vikarer i konkurranse med andre kommuner, etter å ha slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft. Norsk Sykepleierforbund mener dette er urimelig overfor fast ansatte, og at det er viktig å satse på dem. Hovedtillitsvalgt i Vågan understreker at ordningen ikke kan fortsette og ønsker å øke grunnbemanningen for å redusere behovet for vikarer.
9 dager siden
Sykehus i Nord-Norge planlegger å stenge flere fødeavdelinger i sommer, noe som vekker bekymring blant gravide og fagfolk. Thea Johansen, som har termin i juli, frykter å måtte føde i ambulanse på grunn av lang reisevei og manglende oppfølging. Helgelandssykehuset og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ha vekslende sommerstenginger for å sikre bemanning og kvalitet, men Jordmorforbundet mener dette øker risikoen for fødende og er et resultat av økonomiske kutt. De påpeker at fødsler er akutte hendelser som krever stabilt tilbud hele året. Jordmorforbundet krever bedre følgetjeneste og økt bemanning for å ivareta sikkerheten. Sykehusene begrunner stengingen med behov for ferieavvikling og mangel på kvalifiserte vikarer. Helse Nord må kutte betydelige summer, noe som påvirker fødetilbudet. Mange opplever sommerstengingen som utrygg, og det etterlyses prioritering av fødselsomsorgen for å sikre trygg fødsel og økt fødselsrate i Norge.
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
18 dager siden
Etter nedleggelsen av ABC-klinikken i Oslo har antall assisterte hjemmefødsler i Oslo og Akershus økt betraktelig. Klinikken var en jordmorstyrt avdeling for naturlige fødsler ved Ullevål sykehus, og mange kvinner som tidligere benyttet seg av tilbudet, velger nå hjemmefødsel. Jordmødre som tidligere jobbet ved ABC-klinikken tilbyr nå sine tjenester privat. Kritikere mener nedleggelsen var et tap for fødselsomsorgen og etterlyser flere jordmorstyrte enheter adskilt fra vanlige fødeavdelinger. Helseministeren har nå satt i gang en undersøkelse av fødselsomsorgen, men det understrekes at økt satsing krever friske midler.
4 måneder siden
Ansatte i helsesektoren opplever store forskjeller i julegaveordninger. Helse Møre og Romsdal gir et sitteunderlag til sine ansatte, samtidig som de kutter 200 stillinger. St. Olavs hospital har droppet julegaver helt på grunn av økonomiske vanskeligheter. Ved Oslo Universitetssykehus varierer det fra avdeling til avdeling om det gis julegaver, og det er ingen overordnet strategi. Universitetssykehuset Nord-Norge og Akershus Universitetssykehus har heller ingen sentral julegaveordning, og det er opp til de enkelte avdelingene å eventuelt gi noe. Mange ansatte opplever mangel på anerkjennelse for sin innsats.
26 dager siden
Artikkelen belyser debatten om uassisterte hjemmefødsler, sett fra jordmødrenes perspektiv ved sykehuset på Lillehammer. De deler sine erfaringer og etiske refleksjoner rundt temaet. Jordmødrene anerkjenner kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, men understreker samtidig barnets rettigheter under fødselen. De fremhever viktigheten av medisinsk overvåking under fødselen og behovet for å balansere kvinnens ønsker med barnets sikkerhet. Jordmødrene ønsker mer informasjon og medbestemmelse for kvinner under fødselen, og de ser positivt på kombinerte stillinger for jordmødre som en måte å sikre bedre og mer helhetlig oppfølging av gravide og fødende.
1 måned siden
Artikkelen handlar om Andreas Agasøster, ein mannleg jordmorstudent, i eit yrke der kvinner dominerer. Statistikken viser ein nedgang i talet på mannlege jordmødrer dei siste åra. Samtidig har endring av yrkestittelen «helsesøster» til «helsesjukepleiar» ført til ein auke i talet på menn i det yrket. Jordmorforeininga vil likevel behalde tittelen «jordmor». Manglande erfaring frå fødeavdelingar blant sjukepleiarstudentar kan påverke rekrutteringa negativt.
4 måneder siden
Sykepleiere ved Nordlandssykehuset i Bodø og Vesterålen opplevde lønnstrøbbel før jul da de ikke fikk utbetalt sine kvelds-, overtids- og helgetillegg. En feil i overgangen til en ny tjenesteplan er årsaken til at sykepleiere kan ha fått opptil 10.000 kroner mindre i lønn. Sykehuset beklager situasjonen, men på grunn av manglende kapasitet vil ikke etterbetaling skje før i januar. Tillitsvalgte uttrykker bekymring for at dette kan forverre situasjonen for en allerede presset yrkesgruppe, spesielt med tanke på at mange jobber i julen.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
1 dag siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.
18 dager siden
Som en reaksjon på den nylige debatten om fødselsomsorg og kritikk av en doulas virksomhet, lanserer flere doulaer nå «Trygg Doula». Plattformen skal samle doulaer som jobber ansvarlig og kunnskapsbasert, og tydeliggjøre doulaens rolle som emosjonell, praktisk og informativ støtte for kvinner under svangerskap, fødsel og barseltid. Initiativtakerne ønsker å distansere seg fra doulaer som deltar ved frifødsler, da de mener dette gir et feilaktig bilde av yrket. Norsk doulaforening vil vurdere å endre sine retningslinjer på sitt kommende årsmøte. «Trygg Doula» stiller krav til utdanning og praksis i tråd med nasjonale anbefalinger for fødselsomsorgen, og understreker at medisinsk ansvar kun ligger hos autorisert helsepersonell.
26 dager siden
Sykepleierforbundet er kritisk til regjeringens ventetidsløfte fordi tillitsvalgte ikke blir tilstrekkelig involvert i prosessen. Atten av tjue foretakstillitsvalgte har ikke signert avtalen, da de mener overtidsbruken er ulovlig. Sykepleierne rapporterer om avtaler med dårlige betingelser, som manglende betaling ved pasientfravær. Forbundslederen understreker at dette ikke handler om lønn, men om pasient- og ansattes sikkerhet. Helseministeren sier han vil følge opp kritikken og sikre bedre involvering.