Iranske myndigheter har vedtatt en ny lov om «kyskhetskultur og hijab» som gir strenge straffer for kvinner som ikke overholder hijab-påbudet. Kvinner risikerer nå dødsstraff, piskeslag eller opptil ti års fengsel for å fremme feil bruk av hijab eller protestere mot reglene.
Loven gir også privatpersoner rett til å tvinge kvinner til å overholde reglene. Amnesty International frykter at loven vil føre til brutale arrestasjoner og lange fengselsstraffer.
Myndighetene har også innført videoovervåkning og planlegger behandlingsklinikker for kvinner som ikke bruker hijab. Dette ses som en reaksjon på de store protestene etter Mahsa Aminis død i 2022.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Iran intensiverer håndhevelsen av hijab-loven ved hjelp av teknologi som droner, ansiktsgjenkjenning og mobilappen «Nazer», der borgere kan rapportere lovbrudd. FN-rapporten avdekker at kvinner risikerer strenge straffer, inkludert dødsstraff, for manglende overholdelse. Irans bruk av teknologi for å håndheve hijab-lovene representerer en ny fase i landets undertrykkelse av kvinners rettigheter, der vanlige borgere nå aktivt oppfordres til å delta i overvåkningen av sine medborgere. Landets strenge hijab-lover har ført til omfattende protester, og FN anklager Iran for systematiske menneskerettighetsbrudd.
4 måneder siden
Iranske kvinner bruker håret som et våpen i sin motstand mot regimet ved å gå uten hijab i offentligheten. Dette skjer til tross for risikoen for arrestasjon. En ny lov som skulle skjerpe straffene for å gå uten hijab er midlertidig lagt på is, noe som tolkes som en intern strid i regimet. Samtidig sliter Iran med en rekke problemer, inkludert en økonomisk krise, strømproblemer og høy arbeidsledighet. Eksperter mener regimet er svekket, og det spekuleres i om det kan stå overfor et fall som ligner det syriske.
4 måneder siden
Irans president Masoud Pezeshkian har nedlagt veto mot en nylig vedtatt skjerping av landets kleslover. Loven innebærer strengere straffer for kvinner som ikke dekker håret, inkludert bøter og tap av offentlig støtte. Personer i fremtredende roller risikerer også yrkesforbud og beslagleggelse av formue. Presidenten har bedt Det øverste nasjonale sikkerhetsrådet om å vurdere loven, og iverksettelsen er utsatt på grunn av kritikk. Pezeshkian frykter at loven vil føre til protester.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot markeringen av Verdens hijabdag, og hevder at den normaliserer et undertrykkende plagg. Forfatteren, Moloud Hajizadeh, en iransk kvinneaktivist og journalist, mener hijaben er en religiøs plikt pålagt kvinner for å kontrollere dem, ikke et fritt valg. Hun kritiserer at kvinner holdes ansvarlig for overgrep og at Norge ikke beskytter jenter mot tvungen hijab. Hajizadeh foreslår heller å markere en hijabfrihetsdag for å verdsette kvinners frigjøring.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
4 måneder siden
Mahmood Amiry-Moghaddam fra Iran Human Rights uttrykker bekymring for økningen i henrettelser i Iran, spesielt under julehøytiden. Han påpeker at regimet bevisst bruker denne perioden til å henrette politiske fanger og mindreårige. Antallet henrettelser i 2024 forventes å overgå fjoråret. Henrettelsesmetodene varierer, fra raske nakkebrudd til langsom kvelning, og er ofte smertefulle. Amiry-Moghaddam oppfordrer Norge og andre land til å uttrykke bekymring og reagere sterkt. Han nevner også at internasjonalt press har tidligere stoppet steining som henrettelsesmetode.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Lily Bandehy for hennes syn på islam og hijab. Bandehy, en uttalt kritiker av islam, argumenterer for at Norge bør stille krav til innvandrere, inkludert et potensielt forbud mot hijab. Artikkelen hevder at dette ikke fremmer integrering, men er et uttrykk for sosial kontroll, og at det er like problematisk som den sosiale kontrollen hun kritiserer i muslimske miljøer. Den stiller spørsmål ved hvem som skal bestemme hvordan kvinner kler seg, og antyder at Bandehy's syn er preget av en reaksjon mot hennes tidligere kultur. Artikkelen fremhever også at både islamkritikere og ekstremister deler et lignende syn på islam som en religion av vold og tvang, og oppfordrer muslimer til å utfordre dette perspektivet.
2 måneder siden
Iran reagerer sterkt på USAs nye sanksjoner rettet mot et nettverk som anklages for å frakte iransk råolje til Kina. Irans øverste leder, Ayatolla Ali Khamenei, truer med å gjengjelde dersom Irans sikkerhet trues av USA. Irans utenriksdepartement fordømmer sanksjonene som ulovlige og i strid med internasjonale regler. Khamenei uttrykker også skepsis til samtaler med USA, og viser til tidligere negative erfaringer. Sanksjonene er en del av Donald Trumps politikk mot Iran, begrunnet med påstander om atomvåpenutvikling.
3 måneder siden
Taliban har innført et forbud mot vinduer i boliger i Afghanistan, for å hindre at kvinner blir sett. Talibans leder, Hibatullah Akhundzada, har beordret at bygninger ikke skal ha vinduer som vender mot steder der kvinner kan oppholde seg. Forbudet gjelder både nye og eksisterende bygninger, og eiere må blokkere vinduer som ikke oppfyller de nye retningslinjene. Human Rights Watch kritiserer forbudet og sier at Taliban i praksis stopper kvinner fra å se ut av vinduet og fra å bli sett. FN har uttalt at kvinners posisjon i det afghanske samfunnet har krympet dramatisk de siste to årene, og gjentar sin oppfordring til Taliban om å reversere restriksjonene.
2 måneder siden
Et britisk ektepar på motorsykkelreise ble arrestert i Iran, anklaget for spionasje. Menneskerettighetsgrupper mener anklagene er falske og at Iran bruker vestlige statsborgere som politiske pressmidler. Arrestasjonen er en del av et mønster der Iran systematisk arresterer vestlige borgere. Turister med europeisk utseende anses som spesielt utsatte. Det internasjonale samfunnet oppfordres til å reagere kraftigere mot Irans handlinger, inkludert målrettede sanksjoner og skjerpede reiseråd.
3 måneder siden
Greske myndigheter innfører strengere regler for korttidsutleie av boliger, noe som kan påvirke turister som har booket via Airbnb og lignende. Nye lover forbyr utleie av visse eiendommer, som ombygde lagerlokaler og kjellere. Det stilles også strengere krav til de som fortsatt kan leies ut, inkludert krav om naturlig lys, ventilasjon, forsikring og brannsikkerhet. Brudd på reglene kan føre til høye bøter. Greske eiendomsforeninger protesterer mot de nye reglene, og truer med rettssak og streik. De mener at tiltakene vil gjøre mange eiendommer ubrukelige.
1 måned siden
«Frøet fra det hellige fikentreet» er en modig film som skildrer undertrykkelsen i Iran. Filmen følger en iransk dommer som tilsynelatende er lovorientert, men som gradvis blir en del av et korrupt system. Etter Masha Aminis død blir dommerens familie konfrontert med regimets brutalitet, og hans kone slites mellom lojalitet og frykt. Regissør Mohammad Rasoulof er forfulgt og dømt for å ha laget filmen, og har flyktet til Tyskland. Filmen er viktig og engasjerende, og bruker dokumentariske klipp fra 2022-protestene i Teheran.
27 dager siden
Bali har innført strengere regler for turister for å beskytte øyas kultur, miljø og hellige steder. De nye reglene omfatter krav til sømmelig påkledning, respekt for religiøse områder, og forbud mot banning og uhøflig oppførsel, også på sosiale medier. Myndighetene skjerper også forbudet mot engangsplast for å redusere forsøpling. Turister som bryter reglene risikerer rettslige konsekvenser og kan nektes adgang til attraksjoner. Sivilpoliti vil overvåke turistenes oppførsel for å sikre overholdelse av reglene.
19 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
2 måneder siden
Artikkelen nyanserer debatten om hijab og integrering, og understreker at et generelt forbud ikke er foreslått. Den belyser det sosiale presset mange unge muslimske jenter opplever i forhold til bruk av hijab, og fremhever viktigheten av å respektere norske normer som håndhilsing for å fremme integrering. Kritikk av religion, inkludert islam, er en naturlig del av et opplyst samfunn, og retten til å uttrykke kritiske meninger må respekteres. Artikkelen understreker at integrering ikke betyr assimilering, men tilpasning til felles normer, og at en saklig debatt om integrering og religionsfrihet krever respekt for meningsmangfold.