Fotballspiller Marcus Mehnert deler åpent om sin psykiske krise under tiden i Brann. Isolasjon under koronapandemien, kombinert med personlige utfordringer, førte til alvorlige mentale problemer, inkludert selvskading og selvmordstanker.
Etter å ha søkt hjelp fra sin far og en mental trener, fikk han nødvendig behandling og begynte å bearbeide sine vanskelige følelser. Nå engasjerer Mehnert seg for å fremme åpenhet rundt psykisk helse og redusere tabuet knyttet til selvmord.
Han studerer psykologi og fremhever Strømsgodsets ansettelse av en idrettspsykolog som et positivt tiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Norsk Toppfotball og LEVEs «Brysom-kampanje» er hedret for sitt arbeid med å forebygge selvmord og fremme mental helse. Kampanjen, som ble gjennomført i Eliteserien og OBOS-ligaen, oppfordrer til åpenhet og samhold, og budskapet er at man ikke er til bry når man bryr seg. Statistikken viser at mange sliter med selvmordstanker, og fotballen ønsker å bidra til å skape et miljø der det er lettere å søke hjelp og å snakke om vanskelige tanker. Kampanjen får en ny runde i september, og prisen som ble vunnet synliggjør og verdsetter dette viktige arbeidet.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
2 måneder siden
Tidligere fotballproff Marcus Pedersen opplevde to år med arbeidsledighet etter at han la opp som toppspiller. Han slet med følelsen av å ikke være god nok, men fant et midlertidig arbeid som postmann. Etter en stund fikk han en ny jobb i sports- og arbeidsklærprodusenten Macron, som er mer relatert til hans idrettsbakgrunn. Pedersen har også planer om å starte en egen bedrift innen fotball og trening, basert på sine erfaringer. Han spiller fortsatt fotball for Løten og er engasjert i klubbens utvikling. Han beskriver nå en positiv periode med ny motivasjon og flere prosjekter.
17 dager siden
Viking-kaptein Zlatko Tripic slår alarm om mental helse i fotballen og mener mange spillere ikke får tilstrekkelig hjelp til å håndtere presset. Han forteller om spillere som har avsluttet karrieren tidlig på grunn av manglende støtte, og peker på stigmaet rundt det å snakke om følelser, spesielt blant menn. Tripic støttes av forskning som viser at menn generelt er dårligere enn kvinner til å søke hjelp for psykiske problemer. Han oppfordrer klubbene i Eliteserien til å ansette mentale trenere på fulltid for å bedre ivareta spillernes mentale helse.
1 måned siden
Tidligere fotballspiller Jonatan Tollås Nation har engasjert seg i mental helse etter å ha sett unge spillere slite i Vålerenga. Han erfarte at mange spillere benyttet seg av mental trener, men at det var et stigma knyttet til det. En undersøkelse viser at mange eliteseriespillere bruker mental trener, men at få opplever at klubbene har tilstrekkelig fokus på mental helse. Tollås Nation har startet appen «MindBuddy» for å tilby mental trening til fotballspillere, og den brukes nå av klubber i Norge og Tyskland.
3 måneder siden
Kickbokser Amalie Anker, som tidligere har vunnet VM-sølv, har det siste halve året kjempet en hard kamp mot psykiske problemer. Hun har opplevd angst, depresjon og selvmordstanker etter en periode med fysisk sykdom og private hendelser. Anker har tidligere vært åpen om sine kvinnehelseproblemer, men det siste halve året har de psykiske utfordringene tatt overhånd. Hun har fått støtte fra familie, venner og psykolog, og har begynt å snakke åpent om sine problemer. Dette har hjulpet henne med å takle de mørke tankene og skamfølelsen. Anker har tidligere deltatt i realityprogrammet «Kompani Lauritzen», der hun lærte å være mer åpen om følelser. Selv om toppidrettskarrieren er over, ønsker hun å finne tilbake til gleden med idretten og være en del av kickboksmiljøet. Hennes fire år gamle tantebarn har vært en viktig motivasjon for å holde seg i live.
2 måneder siden
I en kommentar diskuteres åpenheten rundt psykisk helse, eksemplifisert ved Kjartan Lauritzen og Jonas Benyoubs deltakelse i TV-programmet «Hver gang vi møtes». Deres åpenhet om angst fremheves som et viktig bidrag for å normalisere samtaler om mental helse blant menn. Forfatteren understreker at mange menn har hatt negative erfaringer med å åpne seg, og viser til en Reddit-tråd der menn beskriver å bli avvist eller misforstått når de deler sine følelser. Det argumenteres for at samfunnet må bli flinkere til å møte menn med forståelse og oppfordrer til å øve på å snakke om både hverdagslige og vanskelige følelser. «Hver gang vi møtes» trekkes frem som et positivt eksempel på hvordan man kan snakke om mental helse på en god måte, og potensielt endre holdninger hos menn som har mistet troen på åpenhet.
3 dager siden
Artisten Martin Bjercke deler sin historie om fødselsdepresjon. En dramatisk fødsel utløste sterke følelser i etterkant.
2 måneder siden
Nils Hovelsrud (67) var tidligere en mangemillionær, men opplevde en vanskelig tid med ensomhet og psykiske problemer etter å ha mistet sine verdier. Han fant ny mening i livet som «Skifluenser», der han deler sine skiopplevelser i en Facebook-gruppe med 50.000 medlemmer. Hovelsrud har blitt et kjent fjes i Oslomarka, og hans engasjement har gitt ham et nytt fellesskap. Etter en periode med dyp ensomhet som førte til innleggelse på psykiatrisk avdeling, fikk han hjelp til å komme seg tilbake til livet. Han understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og finne noe utenfor seg selv å fokusere på. Skiturene og engasjementet som Skifluenser har gitt Hovelsrud en ny følelse av mening, og han inspirerer andre til å utforske naturen.
2 måneder siden
Etter flere selvmord i hockeymiljøet, har Kristiansand Ishockeyklubb og Norges Ishockeyforbund tatt initiativ til å iverksette tiltak. Styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann, deler sine personlige erfaringer med tap og følelsen av avmakt. Klubben har samlet over 350 menn under slagordet «Vær litt tøff! Ha litt baller! Snakk sammen!» for å øke bevisstheten rundt selvmord. I tillegg har Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) innledet et samarbeid med Norges Ishockeyforbund, hvor deres Brysom-kampanje skal bidra til å skape større åpenhet om psykisk helse. Landslagsspillere støtter også initiativet og håper det kan bidra til å redde liv ved å normalisere samtaler om vanskelige tanker og følelser.
3 måneder siden
Influenser Johanne Massey opplevde psykiske utfordringer under innspillingen av «Farmen kjendis» og måtte benytte seg av psykologhjelp. Massey forteller at alle deltakerne hadde samtaler med psykolog før deltakelse, og at de også hadde tilgang til psykolog under innspillingen. Hun roser TV 2 for den profesjonelle hjelpen og oppfølgingen de tilbyr. Massey opplevde stor påkjenning, og slet med angst. TV 2 bekrefter at de tilbyr psykologhjelp til deltakerne i sine reality-programmer, både før, under og etter innspilling.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
20 dager siden
I en kronikk deler artikkelforfatteren sin personlige erfaring med psykose og selvmordstanker, samtidig som hun kritiserer manglene i det psykiske helsevesenet. Selvmordstallene i Norge har nådd et alarmerende nivå, og systemet svikter fordi mange ikke får hjelp i tide. Forebygging må prioriteres, og psykisk helsehjelp må integreres i skolen, på arbeidsplasser og i det offentlige rom. Flere ressurser, bedre tilgjengelighet og en endring i holdningen til psykisk sykdom er nødvendig, slik at folk får hjelp før krisen er et faktum.
4 måneder siden
Kronprinsparet har uttalt at de har mottatt profesjonell hjelp fra helsevesenet i forbindelse med den krevende situasjonen rundt Marius Borg Høiby. Høiby ble siktet for vold og skadeverk, og senere utvidet til mishandling og voldtekt. Han har selv innrømmet psykiske vansker og rusproblemer. Kongeparet beskriver situasjonen som tung, men understreker at kongehusets arbeid går som normalt. Kronprinsparet har fått kritikk for manglende åpenhet rundt saken, men forklarer dette med hensyn til alle involverte parter og behovet for å gi Høiby rom til å finne veien videre. De understreker at hjelpen de har fått har vært avgjørende for å håndtere situasjonen.
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.