Se og Hør er felt i Pressens faglige utvalg (PFU) etter en klage fra Durek Verrett angående en artikkel om publisering av nakenbilder. Verrett mente bildet var privat og irrelevant for hans modellvirksomhet.
En annen sak, der Verrett mener ukebladet har brutt god presseskikk på ni punkter, er fortsatt under behandling. Samtidig kommenterer Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen USAs endrede planer for et besøk på Grønland, og beskriver det som et forsøk på å deeskalere situasjonen.
Besøket ble oppfattet som en provokasjon i Danmark og Grønland, og danske kommentatorer er uenige om den amerikanske snuoperasjonen er en seier for dansk diplomati. Carl Bildt kritiserer USA og sammenligner situasjonen med Hitlers trusler mot Grønland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Danmark reagerte sterkt på USAs opprinnelige planer om et «uoffisielt» besøk til Grønland, og statsminister Mette Frederiksen kalte det et «uakseptabelt press». Besøket ble oppfattet som en provokasjon, da Grønland er en del av Kongeriket Danmark, men har selvstyre. Etter den danske kritikken justerte USA planene, men danske kommentatorer er uenige om dette representerer en seier for Danmark eller et strategisk trekk fra USAs side. Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige, kritiserer USA og trekker paralleller til situasjonen under andre verdenskrig, da USA tok kontroll over Grønland for å hindre tysk okkupasjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trump-administrasjonens gjentatte forsøk på å få Grønland innlemmet i USA, og den massive motstanden dette har møtt fra både Grønland og Danmark. Det opprinnelige planlagte besøket av visepresidentens kone og andre amerikanske politikere for å studere grønlandsk kultur ble endret da visepresidenten også skulle delta, noe som tolkes som et forsøk på press. Grønlandske myndigheter anklager USA for å blande seg inn i interne politiske forhold, mens Danmarks statsminister kritiserer USAs press mot Grønland. Et stort flertall av grønlenderne ønsker ikke å bli en del av USA, og danske myndigheter er lettet over at reiseplanene er endret, slik at fokuset flyttes fra sivilbefolkningen til den amerikanske militærbasen.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
1 måned siden
En amerikansk delegasjon, inkludert USAs andredame, besøker Grønland, noe som skaper oppmerksomhet i lys av tidligere uttalelser fra Donald Trump om USAs interesse for å overta øya. Besøket beskrives som en uoffisiell reise, men noen ser det som et diplomatisk forsøk på å myke opp inntrykket etter Trumps uttalelser. Grønlands regjeringssjef anklager USA for innblanding i interne anliggender, mens Danmarks statsminister understreker behovet for samarbeid basert på suverenitet og respekt. Danmarks utenriksminister kritiserer også besøket og mener det er en sjarmoffensiv for å trekke Grønland nærmere USA, noe det ikke er interesse for.
1 måned siden
Se og Hør er felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for to saker som omhandler Durek Verrett, inkludert publisering av et nakenbilde og overgrepsanklager. Verrett anklager Se og Hør for å ha publisert et privat nakenbilde uten hans samtykke, og avviser overgrepsanklagene fra sin tidligere manager. PFU uttalte at Se og Hørs kildegrunnlag var for tynt i saken om overgrepsanklagene. Verrett takker PFU og sin advokat for støtten, og mener medieomtalen har vanskeliggjort hans helsekamp. Artikkelen omhandler også en kronikk i Politico der sikkerhetsekspert Elisabeth Braw mener at Nato-land bør forberede seg på at Russland kan bruke Svalbard som et strategisk presspunkt.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
28 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
1 måned siden
Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen uttrykker positivitet rundt endringer i USAs reiseplaner for Grønland. I stedet for å besøke Nuuk og Sisimiut, vil USAs visepresident J.D. Vance besøke Pituffik Space Base. Rasmussen mener dette er en deeskalering av situasjonen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen kritiserer derimot prosessen fra amerikansk side, men understreker viktigheten av fortsatt samarbeid mellom Danmark og USA.
1 måned siden
Durek Verrett har klaget Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for publisering av et nakenbilde. Verrett mener ukebladet har brutt Vær varsom-plakaten ved å publisere et privat bilde uten samtykke, kreditering og relevans i en artikkel om hans modellkarriere. Han anmeldte også Se og Hør for publiseringen, men politiet henla saken. PFU behandler klagen onsdag, sammen med elleve andre klager mot mediene.
29 dager siden
Den danske redaktøren David Trads mener Donald Trumps gjentatte uttalelser om at USA skal «få» Grønland, også ved bruk av militære midler, må tas som en reell trussel. Trads mener Danmark umiddelbart bør aktivere Natos artikkel fire og søke bistand fra alliansen. Han ser på Trumps USA som en fiende og foreslår å stanse våpenkjøp og bremse avtalen om amerikanske soldater på dansk jord. Samtidig har Mette Frederiksens planlagte besøk på Grønland skapt splid, da den nye grønlandske utenriksministeren kritiserer tidspunktet for besøket. Danske kommentatorer mener dette ydmyker Frederiksen og viser manglende samhold i en kritisk tid.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen anklager USA og Donald Trump for å legge et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland. Kritikken kommer i forbindelse med et planlagt besøk av Usha Vance, konen til USAs visepresident, og en amerikansk delegasjon til Grønland. Fredriksen understreker at den fungerende grønlandske regjeringen har signalisert at de ikke ønsker besøk på nåværende tidspunkt, da de ikke har en fungerende regjering. Hun uttaler at Danmark vil motstå presset fra USA.
3 måneder siden
USAs tidligere ambassadør til Danmark, Carla Sands, kritiserer Danmarks styre over Grønland og hevder at de holder grønlenderne tilbake. Hun antyder også at Donald Trump kan ha en avtale for Grønland og vil ikke utelukke militær inngripen. Grønlands statsminister, Múte B. Egede, har svart at Grønland ikke ønsker å være verken dansk eller amerikansk, og understreker at de vil bestemme sin egen fremtid. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, har diskutert situasjonen med Trump, og understreket Grønlands rett til selvbestemmelse. Frederiksen og Trump er enige om å fortsette dialogen.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte nylig Grønland, hvor hun ble ønsket velkommen av den grønlandske regjeringen. Frederiksen understreket at Grønland tilhører grønlenderne, i kontrast til den amerikanske visepresidentens nylige besøk som ble møtt med motstand. Besøket har imidlertid skapt splittelse i den nye grønlandske regjeringen, da utenriksministeren mente tidspunktet var upassende før parlamentets godkjenning. Danmark har også gjort det klart overfor USA at de vil motsette seg ethvert amerikansk krav på Grønland, men er åpne for samtaler mellom Grønland og USA der det finnes sammenfallende interesser.
3 måneder siden
Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har uttalt at den danske regjeringen er åpen for dialog med USA om samarbeid i Arktis. Dette kommer etter at Donald Trump tidligere har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær tvang for å få kontroll over Grønland. Rasmussen avviser at det er en utenrikspolitisk krise mellom landene og sier han ser frem til å samarbeide med Trump om sikkerhetspolitiske spørsmål. Han oppfordrer til å roe ned situasjonen etter Trumps uttalelser om Grønland.