Danmark reagerte sterkt på USAs opprinnelige planer om et «uoffisielt» besøk til Grønland, og statsminister Mette Frederiksen kalte det et «uakseptabelt press». Besøket ble oppfattet som en provokasjon, da Grønland er en del av Kongeriket Danmark, men har selvstyre.
Etter den danske kritikken justerte USA planene, men danske kommentatorer er uenige om dette representerer en seier for Danmark eller et strategisk trekk fra USAs side.
Carl Bildt, tidligere statsminister i Sverige, kritiserer USA og trekker paralleller til situasjonen under andre verdenskrig, da USA tok kontroll over Grønland for å hindre tysk okkupasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
1 måned siden
Se og Hør er felt i Pressens faglige utvalg (PFU) etter en klage fra Durek Verrett angående en artikkel om publisering av nakenbilder. Verrett mente bildet var privat og irrelevant for hans modellvirksomhet. En annen sak, der Verrett mener ukebladet har brutt god presseskikk på ni punkter, er fortsatt under behandling. Samtidig kommenterer Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen USAs endrede planer for et besøk på Grønland, og beskriver det som et forsøk på å deeskalere situasjonen. Besøket ble oppfattet som en provokasjon i Danmark og Grønland, og danske kommentatorer er uenige om den amerikanske snuoperasjonen er en seier for dansk diplomati. Carl Bildt kritiserer USA og sammenligner situasjonen med Hitlers trusler mot Grønland.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen anklager USA og Donald Trump for å legge et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland. Kritikken kommer i forbindelse med et planlagt besøk av Usha Vance, konen til USAs visepresident, og en amerikansk delegasjon til Grønland. Fredriksen understreker at den fungerende grønlandske regjeringen har signalisert at de ikke ønsker besøk på nåværende tidspunkt, da de ikke har en fungerende regjering. Hun uttaler at Danmark vil motstå presset fra USA.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer USAs president Donald Trumps gjentatte antydninger om at USA bør overta Grønland. Frederiksen understreker at anneksjon av andre land er uakseptabelt, selv under påskudd av internasjonal sikkerhet. Hun uttrykker skepsis til USAs pålitelighet som alliert, og minner om Danmarks støtte til USA gjennom tidene. Samtidig inviterer hun USA til økt samarbeid i Arktis, men avviser bestemt ethvert krav om å overta Grønland. Frederiksen mener presset fra USA paradoksalt nok styrker båndene mellom Grønland og Danmark.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker Grønland for å vise støtte etter at USA gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta øya. Besøket kommer etter kritikk fra USAs visepresident mot Danmark for manglende engasjement på Grønland. Samtidig møter Danmarks utenriksminister USAs utenriksminister i Brussel og fordømmer uttalelsene fra amerikansk hold. Frederiksen understreker at Grønland tilhører grønlenderne, og at Danmark må stå sammen med Grønland i en vanskelig tid. Besøket skjer etter et politisk jordskjelv på Grønland, der en ny koalisjonsregjering er dannet.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøkte nylig Grønland, hvor hun ble ønsket velkommen av den grønlandske regjeringen. Frederiksen understreket at Grønland tilhører grønlenderne, i kontrast til den amerikanske visepresidentens nylige besøk som ble møtt med motstand. Besøket har imidlertid skapt splittelse i den nye grønlandske regjeringen, da utenriksministeren mente tidspunktet var upassende før parlamentets godkjenning. Danmark har også gjort det klart overfor USA at de vil motsette seg ethvert amerikansk krav på Grønland, men er åpne for samtaler mellom Grønland og USA der det finnes sammenfallende interesser.
1 måned siden
Et planlagt besøk av USAs andredame og andre amerikanske representanter til Grønland har skapt sterke reaksjoner. En dansk forsker mener dette er en maktdemonstrasjon og del av en strategi for å overta Grønland, og viser til tidligere uttalelser fra Trump. En annen ekspert trekker paralleller til Russlands fremgangsmåte før annekteringen av Krim i 2014, og frykter at Trump og Putin har et lignende syn på verden. Trump har tidligere uttalt at Grønland er viktig for USA strategisk, men eksperter tror hans hovedmotiv er å bli husket som presidenten som utvidet USAs territorium.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs press mot Grønland, og viser til Donald Trumps ønske om å overta øya. Eide støtter statsminister Mette Frederiksens uttalelse om at presset er uakseptabelt. Bakgrunnen er Trumps gjentatte uttalelser om at USA «må ha» Grønland, samt besøk fra høytstående amerikanske representanter som Grønlands fungerende regjeringssjef mener er uønsket. Eide understreker at regjeringen står imot Trumps ønske om å overta Grønland, og legger seg tett opp mot Danmarks reaksjon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trump-administrasjonens gjentatte forsøk på å få Grønland innlemmet i USA, og den massive motstanden dette har møtt fra både Grønland og Danmark. Det opprinnelige planlagte besøket av visepresidentens kone og andre amerikanske politikere for å studere grønlandsk kultur ble endret da visepresidenten også skulle delta, noe som tolkes som et forsøk på press. Grønlandske myndigheter anklager USA for å blande seg inn i interne politiske forhold, mens Danmarks statsminister kritiserer USAs press mot Grønland. Et stort flertall av grønlenderne ønsker ikke å bli en del av USA, og danske myndigheter er lettet over at reiseplanene er endret, slik at fokuset flyttes fra sivilbefolkningen til den amerikanske militærbasen.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke militær makt for å gjøre Grønland til en del av USA, noe som har ført til sterke reaksjoner internasjonalt. Danmark har innkalt til krisemøte, og flere EU-ledere har understreket at landegrenser er ukrenkelige. Trump har også nevnt økonomisk press mot Canada. Tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg påpeker at Grønland er en del av Danmark, og USAs utenriksminister avviser at Grønland vil bli en del av USA. Trumps sønn har også reist til Grønland på et «privat besøk».
1 måned siden
Grønlands befolkning og politikere reagerer på den plutselige internasjonale oppmerksomheten rundt landet, spesielt fra USA. Besøket fra USAs visepresident midt i en sårbar politisk periode oppleves som pressende og respektløst. Innbyggere uttrykker et sterkt ønske om å bevare Grønlands identitet og selvstendighet, og kritiserer USAs fremgangsmåte i sine forsøk på å få innflytelse. Regjeringssjefen har uttalt seg kritisk om behandlingen Grønland har fått.