Den danske politikeren Morten Messerschmidt har reist til USA for å møte Donald Trump i Mar-a-Lago, grunnet bekymring for den danske statsministerens håndtering av Grønland-saken. Justisminister Peter Hummelgaard kritiserer Messerschmidts handlinger som uprofesjonelle og skadelige for Danmarks forhold til Grønland.
Messerschmidt på sin side anklager Mette Frederiksen for å ha løyet om militær tilstedeværelse på Grønland, og mener at USA vil gripe inn dersom Grønland blir selvstendig og forlater EU og NATO.
Han hevder at Frederiksens politikk er et svik mot både Danmark, Grønland og USA.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Den danske politikeren Anders Vistisen kritiserte Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland i EU-parlamentet, og brukte et kraftig språk som vakte internasjonal oppmerksomhet. Vistisen mener at Grønlands ønske om selvstendighet er urealistisk, og viser til sosiale problemer, lavt folketall og at Grønland må ta ansvar for egen politimyndighet, rettsstat og lovgivning. Han påpeker at Grønland har vært en del av Danmark i 800 år, og at forsvars- og utenrikspolitikken er Danmarks ansvar. Vistisens uttalelser falt sammen med at Dansk Folkepartis formann Morten Messerschmidt besøkte Mar-a-Lago i håp om å møte Trump.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen anklager USA og Donald Trump for å legge et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland. Kritikken kommer i forbindelse med et planlagt besøk av Usha Vance, konen til USAs visepresident, og en amerikansk delegasjon til Grønland. Fredriksen understreker at den fungerende grønlandske regjeringen har signalisert at de ikke ønsker besøk på nåværende tidspunkt, da de ikke har en fungerende regjering. Hun uttaler at Danmark vil motstå presset fra USA.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen besøker Grønland for å vise støtte etter at USA gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta øya. Besøket kommer etter kritikk fra USAs visepresident mot Danmark for manglende engasjement på Grønland. Samtidig møter Danmarks utenriksminister USAs utenriksminister i Brussel og fordømmer uttalelsene fra amerikansk hold. Frederiksen understreker at Grønland tilhører grønlenderne, og at Danmark må stå sammen med Grønland i en vanskelig tid. Besøket skjer etter et politisk jordskjelv på Grønland, der en ny koalisjonsregjering er dannet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte torsdag kveld for å diskutere den siste utviklingen i saken om Grønland, USA og Donald Trump. Bakgrunnen er Trumps uttalelser om at Grønland bør være en del av USA, samt hans trusler om økonomiske sanksjoner mot Danmark og bruk av militærmakt. Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede har uttrykt bekymring over Trumps uttalelser, men oppfordrer til å ikke handle forhastet. Grønland er et dansk territorium med selvstyre.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
1 måned siden
Donald Trump gjentar i et intervju at han er sikker på at USA vil «få» Grønland, uten å utelukke bruk av militærmakt. Visepresident J. D. Vance har nylig besøkt Grønland, hvor han bekreftet planer om økt amerikansk militær tilstedeværelse, og kritiserte Danmark for manglende evne til å holde Grønland trygt. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har reagert på kritikken og omtaler den som urettferdig. Hun understreker Danmarks rolle som en sterk NATO-alliert. Frederiksen planlegger et besøk til Grønland for å fortsette det tette samarbeidet.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer USAs president Donald Trumps gjentatte antydninger om at USA bør overta Grønland. Frederiksen understreker at anneksjon av andre land er uakseptabelt, selv under påskudd av internasjonal sikkerhet. Hun uttrykker skepsis til USAs pålitelighet som alliert, og minner om Danmarks støtte til USA gjennom tidene. Samtidig inviterer hun USA til økt samarbeid i Arktis, men avviser bestemt ethvert krav om å overta Grønland. Frederiksen mener presset fra USA paradoksalt nok styrker båndene mellom Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Russland kritiserer Danmarks reaksjon på Donald Trumps uttalelser om Grønland, og mener Danmark har reagert for mildt. En talsperson for det russiske utenriksdepartementet ser på Trumps uttalelser som en trussel mot Danmarks suverenitet, og oppfordrer Danmark til å forsvare seg. Trump har truet med å bruke økonomisk og militær makt for å overta Grønland. Statsminister Mette Frederiksen har hatt en telefonsamtale med Trump om saken, men uten å komme til enighet. Eksperter mener Russland utnytter situasjonen for å skape splid mellom USA og Europa, og at dette er en forventet reaksjon fra russisk side. Russland anklager USA for å true Danmark, og mener selv de aldri har gjort noe lignende.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
23 dager siden
Etter Trumps Grønland-trusler og handelskrig, debatteres det i Danmark om USAs president er en venn eller fiende. Venstrefløy-politiker Pelle Dragsted mener Trump har forrådt Danmark, mens EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti mener bildet er mer komplekst. Nye meningsmålinger viser økende skepsis mot USA i Danmark, blant annet når det gjelder forsvarssamarbeid. Vistisen understreker at USA er en viktig alliert, men kritiserer Trumps retorikk og fremgangsmåte, spesielt rundt Grønland-saken. Han mener likevel det er viktig å opprettholde et sterkt forhold til USA, spesielt i Arktis.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.