Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene.
Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte torsdag kveld for å diskutere den siste utviklingen i saken om Grønland, USA og Donald Trump. Bakgrunnen er Trumps uttalelser om at Grønland bør være en del av USA, samt hans trusler om økonomiske sanksjoner mot Danmark og bruk av militærmakt. Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede har uttrykt bekymring over Trumps uttalelser, men oppfordrer til å ikke handle forhastet. Grønland er et dansk territorium med selvstyre.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke militær makt for å gjøre Grønland til en del av USA, noe som har ført til sterke reaksjoner internasjonalt. Danmark har innkalt til krisemøte, og flere EU-ledere har understreket at landegrenser er ukrenkelige. Trump har også nevnt økonomisk press mot Canada. Tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg påpeker at Grønland er en del av Danmark, og USAs utenriksminister avviser at Grønland vil bli en del av USA. Trumps sønn har også reist til Grønland på et «privat besøk».
3 måneder siden
Det har blitt avholdt et krisemøte i Danmark etter at USAs påtroppende president Donald Trump uttalte et ønske om å gjøre Grønland til en del av USA. Danmarks statsminister Mette Frederiksen innkalte til møtet, som samlet regjeringen og parlamentariske ledere. Flere politikere beskriver situasjonen som svært alvorlig og en krise, spesielt med tanke på Trumps uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt. Det er forventet at det vil komme en uttalelse fra regjeringen etter møtet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter at USAs påtroppende president Donald Trump har signalisert at han ønsker å overta Grønland. Trump utelukker ikke bruk av militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya. Grønland er i dag en del av det danske riksfellesskapet med selvstyre, men er underlagt den danske grunnloven. USA har en militær tilstedeværelse på Grønland gjennom en avtale fra 1951. Grønland vurderer uavhengighet, men er avhengig av økonomisk støtte fra Danmark. Det er usikkert hva som vil skje dersom Grønland blir uavhengig, men en "fri assosiasjon" med USA er en mulighet.
3 måneder siden
Grønlendere reagerer med sterk misnøye og bekymring på Donald Trumps utspill om å kjøpe Grønland. De understreker at landet ikke er til salgs og ønsker selvstyre, ikke amerikansk kontroll. Mange frykter å miste velferdsgoder og rettigheter, og ser Trumps uttalelser som en trussel. Samtidig er det noen som ser en mulighet for økt oppmerksomhet og utvikling som følge av situasjonen. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og understreker at de er forberedt på situasjonen. Grønlendere er generelt skeptiske til amerikansk styre og foretrekker enten selvstendighet eller fortsatt tilknytning til Danmark.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen etter uttalelser om at USA ønsker å overta Grønland. Den danske regjeringen har holdt krisemøte om saken, og Frederiksen understreker at de er forberedt på situasjonen, selv om den er ny. Hun avviser at Danmark generelt er rasistisk, men erkjenner at rasisme forekommer mot grønlendere. Opposisjonen kritiserer regjeringen for manglende plan og bekymring for Grønlands selvstendighet. Trump har antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få Danmark til å gi fra seg øya.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttalt at det ikke vil skje noe konkret i saken om Grønland før Donald Trump tiltrer som president. Hun bekrefter at de har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen, men forventer ikke handling før han er innsatt. Frederiksen avviser også påstander om at dansker generelt er rasistiske, selv om hun erkjenner at grønlendere opplever rasisme. Flere partiledere har uttrykt bekymring over regjeringens håndtering av situasjonen og etterlyser en klar plan. Bakgrunnen er Trumps utspill om Grønland, som har skapt en spent situasjon. Regjeringen understreker viktigheten av et fortsatt rikssamfunn med Grønland og Færøyene.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte om Grønland, som skal finne sted torsdag. Møtet er en respons på den siste tids utvikling i forholdet mellom Grønland, Danmark og USA, inkludert Donald Trump jr.s nylige besøk på Grønland. Ifølge Berlingske vil partilederne bli orientert om regjeringens holdning til situasjonen. Bakgrunnen for møtet er også at Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og antydet bruk av militær eller økonomisk tvang for å få kontroll over Grønland.