Danmarks statsminister Mette Frederiksen reagerer på Donald Trumps uttalelser om at han ikke vil utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. Frederiksen sier hun ikke kan forestille seg en slik situasjon og understreker at Grønland tilhører grønlenderne.
Hun omtaler USA som en viktig alliert, men avviser Trumps trusler om økt toll og understreker at Danmark ikke ønsker en handelskrig.
Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner, og flere analytikere mener saken kan true Natos fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer USAs president Donald Trumps gjentatte antydninger om at USA bør overta Grønland. Frederiksen understreker at anneksjon av andre land er uakseptabelt, selv under påskudd av internasjonal sikkerhet. Hun uttrykker skepsis til USAs pålitelighet som alliert, og minner om Danmarks støtte til USA gjennom tidene. Samtidig inviterer hun USA til økt samarbeid i Arktis, men avviser bestemt ethvert krav om å overta Grønland. Frederiksen mener presset fra USA paradoksalt nok styrker båndene mellom Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Donald Trumps uttalelser om Grønland, og avviser antydninger om bruk av militær makt mot en alliert. Støre påpeker at Trump tidligere har ytret ønske om å kjøpe Grønland, noe som ble avvist. Donald Trump jr. besøkte nylig Grønland som turist, samtidig som Trump senior uttalte at han ikke ville utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å sikre amerikansk kontroll over øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte og understreker at Grønland ikke er til salgs. Trumps utspill har skapt sterke reaksjoner i Danmark og resten av Europa.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
23 dager siden
Etter Trumps Grønland-trusler og handelskrig, debatteres det i Danmark om USAs president er en venn eller fiende. Venstrefløy-politiker Pelle Dragsted mener Trump har forrådt Danmark, mens EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti mener bildet er mer komplekst. Nye meningsmålinger viser økende skepsis mot USA i Danmark, blant annet når det gjelder forsvarssamarbeid. Vistisen understreker at USA er en viktig alliert, men kritiserer Trumps retorikk og fremgangsmåte, spesielt rundt Grønland-saken. Han mener likevel det er viktig å opprettholde et sterkt forhold til USA, spesielt i Arktis.
3 måneder siden
Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær makt for å overta Grønland. Dette har skapt en alvorlig situasjon for Danmark, som eksporterer varer for flere hundre milliarder kroner til USA årlig. Statsminister Mette Frederiksen har hatt et hastemøte med næringslivstopper for å diskutere situasjonen. Politiske kommentatorer mener Frederiksen er under stort press, men at saken kan ende opp med å styrke hennes posisjon i Danmark, da Trump er svært upopulær.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttalt at det ikke vil skje noe konkret i saken om Grønland før Donald Trump tiltrer som president. Hun bekrefter at de har bedt om en samtale med Trump-administrasjonen, men forventer ikke handling før han er innsatt. Frederiksen avviser også påstander om at dansker generelt er rasistiske, selv om hun erkjenner at grønlendere opplever rasisme. Flere partiledere har uttrykt bekymring over regjeringens håndtering av situasjonen og etterlyser en klar plan. Bakgrunnen er Trumps utspill om Grønland, som har skapt en spent situasjon. Regjeringen understreker viktigheten av et fortsatt rikssamfunn med Grønland og Færøyene.
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
3 måneder siden
Grønlands statsminister, Mute Egede, avviser bestemt at Grønland ønsker å bli en del av USA eller Danmark. Han understreker at Grønlands fremtid skal avgjøres av grønlenderne selv. Dette kommer som en reaksjon på Donald Trumps uttalelser om at han tror Danmark vil selge Grønland til USA. Trump har tidligere antydet bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya. Grønland har hatt selvstyre siden 1979, men Danmark styrer fortsatt forsvars- og utenrikspolitikken. Forholdet mellom Grønland og Danmark er komplisert, med flere tidligere konflikter knyttet til omsorgssaker og overgrep.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir fra seg Grønland, og truer med økonomiske og militære sanksjoner dersom de nekter. Han sår tvil om Grønlands folkerettslige status som en del av Danmark, og varsler en ny utenriks- og sikkerhetspolitikk som bryter med tidligere amerikansk praksis. Trump truer også Canada og ønsker kontroll over Panamakanalen. Dette skaper uro blant allierte i NATO, spesielt i en tid med høy internasjonal spenning. Statsminister Støre og tidligere NATO-sjef Stoltenberg har understreket viktigheten av allianser og vennskap for USA.
1 måned siden
Donald Trump gjentar i et intervju at han er sikker på at USA vil «få» Grønland, uten å utelukke bruk av militærmakt. Visepresident J. D. Vance har nylig besøkt Grønland, hvor han bekreftet planer om økt amerikansk militær tilstedeværelse, og kritiserte Danmark for manglende evne til å holde Grønland trygt. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har reagert på kritikken og omtaler den som urettferdig. Hun understreker Danmarks rolle som en sterk NATO-alliert. Frederiksen planlegger et besøk til Grønland for å fortsette det tette samarbeidet.