Natos generalsekretær Mark Rutte roser Danmarks statsminister Mette Frederiksen for hennes håndtering av Donald Trumps uttalelser om Grønland. Rutte fremhever at Frederiksen fokuserte på den strategiske betydningen av Arktis, fremfor å la seg distrahere av Trumps uttalelser.
Han understreker behovet for en strategisk diskusjon i Nato og EU om hvordan Arktis skal håndteres, med fokus på sikkerhet. Trumps uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland har skapt uro.
USAs påtroppende visepresident har avvist at militær makt vil bli brukt mot Grønland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen reagerer på Donald Trumps uttalelser om at han ikke vil utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. Frederiksen sier hun ikke kan forestille seg en slik situasjon og understreker at Grønland tilhører grønlenderne. Hun omtaler USA som en viktig alliert, men avviser Trumps trusler om økt toll og understreker at Danmark ikke ønsker en handelskrig. Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner, og flere analytikere mener saken kan true Natos fremtid.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
3 måneder siden
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen avviser Donald Trumps trusler om militær maktbruk og økonomiske sanksjoner mot Danmark for å sikre amerikansk kontroll over Grønland. Fogh, som var statsminister i Danmark og generalsekretær i NATO, understreker at Grønland har stor strategisk betydning, og at både Danmark og Grønland er åpne for økt amerikansk militærnærvær. Han påpeker at Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, og at øya ikke er til salgs. Fogh mener at Danmark og USA vil samarbeide om Grønlands sikkerhet dersom Grønland skulle bli selvstendig.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener USA har gått fra å være en sikkerhetspolitisk partner til et problem, og at Trumps retorikk minner om autoritære lederes. De frykter at dette kan undergrave vestlig verdensorden og legitimere lignende adferd fra andre ledere. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi og kan påvirke debatten om selvstendighet. Ekspertene understreker viktigheten av strategisk samarbeid for Grønland, og at Europa må se etter sin egen sikkerhet.
28 dager siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen kritiserer USAs president Donald Trumps gjentatte antydninger om at USA bør overta Grønland. Frederiksen understreker at anneksjon av andre land er uakseptabelt, selv under påskudd av internasjonal sikkerhet. Hun uttrykker skepsis til USAs pålitelighet som alliert, og minner om Danmarks støtte til USA gjennom tidene. Samtidig inviterer hun USA til økt samarbeid i Arktis, men avviser bestemt ethvert krav om å overta Grønland. Frederiksen mener presset fra USA paradoksalt nok styrker båndene mellom Grønland og Danmark.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
1 måned siden
Donald Trump gjentar i et intervju at han er sikker på at USA vil «få» Grønland, uten å utelukke bruk av militærmakt. Visepresident J. D. Vance har nylig besøkt Grønland, hvor han bekreftet planer om økt amerikansk militær tilstedeværelse, og kritiserte Danmark for manglende evne til å holde Grønland trygt. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har reagert på kritikken og omtaler den som urettferdig. Hun understreker Danmarks rolle som en sterk NATO-alliert. Frederiksen planlegger et besøk til Grønland for å fortsette det tette samarbeidet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har hatt en 45 minutter lang telefonsamtale med USAs påtroppende president Donald Trump. Under samtalen understreket Frederiksen viktigheten av å styrke sikkerheten i Arktis, og at Danmark er villig til å ta et større ansvar for dette. Hun refererte også til Grønlands regjeringssjefs uttalelse om at Grønland ikke er til salgs, og presiserte at Grønland selv bestemmer over sin egen uavhengighet. Videre ble danske selskapers bidrag til amerikansk økonomi og viktigheten av samhandel mellom EU og USA diskutert. Samtalen omhandlet også krigen i Ukraina, situasjonen i Midtøsten og forholdet til Kina.
3 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om mulig bruk av militærmakt for å overta Grønland har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at det ikke er akseptabelt å antyde bruk av militærmakt mot en alliert. Han understreker at selv om Trump kommuniserer på en annen måte, må man ta hans ord på alvor. Tidligere Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at lignende diskusjoner fant sted i 2019. Carl Bildt beskriver situasjonen som en «politisk atombombe-detonasjon» for Danmark, mens en norsk forsker mener Trumps uttalelser undergraver Nato-alliansen. Grønlands regjeringssjef oppfordrer til ikke å handle forhastet.
1 måned siden
Finansminister Jens Stoltenberg støttet Danmarks synspunkt om at Grønland selv skal bestemme sin fremtid. Han ønsket ikke å kommentere kritikken av Nato-sjef Mark Rutte for hans opptreden overfor Donald Trump. Stoltenberg unnlot også å svare på om hans støtte til Grønland indikerte uenighet med Ruttes uttalelser. Grønlandske politikere har avvist Trumps antydninger om å annektere øya. Stoltenberg har fått kritikk for å prioritere en filmpremiere i København fremfor en spørretime i Stortinget. Statsminister Støre har uttalt at man må bruke tid på å vurdere hva man kan stole på fra Trumps uttalelser.
3 måneder siden
Den republikanske senatoren Lisa Murkowski uttrykker bekymring for Donald Trumps holdning til Grønland, og understreker øyas strategiske betydning. Hun påpeker at Trumps utspill om Grønland tas mer seriøst nå enn tidligere, og at Grønland bør ses på som en alliert, ikke en eiendel. Murkowski har også markert seg ved å motsette seg Trumps forsvarsministerkandidat. Utenriksminister Espen Barth Eide deler Murkowskis bekymring og understreker at Danmark har suverenitet over Grønland.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps utspill om Grønland og Norges reaksjon. Det argumenteres for at Trumps uttalelse undergraver NATO og den internasjonale rettsorden. Utenriksminister Espen Barth Eide får støtte for sin forsiktige tilnærming, da Norge må balansere prinsipper med strategisk tenkning. Det fremheves at USA er en stormakt med en uforutsigbar leder. Artikkelen påpeker at Trumps handlinger kan styrke Kina og skape splid i NATO. Det konkluderes med at Norge bør støtte Danmark i en eventuell konflikt med Trump, både av solidaritet og egen sikkerhetsinteresse, spesielt med tanke på Svalbard.
3 måneder siden
Den danske utenriksministeren avviser at Trump vil få Grønland, og understreker at Grønland selv bestemmer sin egen situasjon. Samtidig reiser statsminister Mette Frederiksen rundt i Europa for å samle støtte for å opprettholde respekten for internasjonale grenser. Forsvarsministeren bekrefter at statsministeren har avvist Trumps tilnærming om Grønland flere ganger. Danmark øker sitt militære nærvær i Arktis, og Frankrike har tilbudt å sende soldater til Grønland, men dette ble ikke akseptert av Danmark. Frederiksen advarer også om russiske hybridangrep i Østersjøen og understreker behovet for et sterkere Europa.
3 måneder siden
Danmarks utenriksminister, Lars Løkke Rasmussen, har uttalt at den danske regjeringen er åpen for dialog med USA om samarbeid i Arktis. Dette kommer etter at Donald Trump tidligere har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og militær tvang for å få kontroll over Grønland. Rasmussen avviser at det er en utenrikspolitisk krise mellom landene og sier han ser frem til å samarbeide med Trump om sikkerhetspolitiske spørsmål. Han oppfordrer til å roe ned situasjonen etter Trumps uttalelser om Grønland.