Aftur Spildo Nerdrum, kjent fra «Familien Nerdrum», deler i podkasten «Er det noe liv? » sine tanker om hvordan morsrollen har endret hennes syn på feminisme.
Før hun fikk barn følte hun seg mer som en mann og bagatelliserte kvinners erfaringer. Etter fødselen av sitt første barn, Myte, innså hun kvinners styrke og betydning.
Nerdrum ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet, der kvinner omfavner sin kvinnelighet istedenfor å strebe etter å være som menn, for å unngå utbrenthet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Aftur Spildo Nerdrum, datter av kunstneren Odd Nerdrum, åpner opp om sin oppvekst i podkasten «Min barneoppdragelse». Hun forteller om å ha vært flau over farens utradisjonelle stil og om hvordan hun slet da han ble dømt for skattesvik, noe som førte til en vanskelig periode på skolen. Nerdrum, som selv er mor, ønsker å belyse viktigheten av morsrollen og fremme en ny forståelse av femininitet, der kvinner omfavner sin kvinnelighet i stedet for å prøve å være som menn.
3 måneder siden
Aftur Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», mener at morsrollen ikke får den anerkjennelsen den fortjener i samfunnet. Hun kritiserer dagens feminister for å være for maskuline og for å nedvurdere det å være mor. Nerdrum, som selv er tobarnsmor, ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet der kvinner omfavner sin kvinnelighet og verdsetter familielivet. Hun mener at morsrollen er en stor oppgave som burde verdsettes like høyt som en doktorgrad. Interessen for familien Nerdrum har økt betraktelig etter NRK-serien, noe som har ført til stor pågang på Nerdrum-museet.
15 dager siden
Aftur Spildo Nerdrum (26) forteller i et intervju med Klassekampen om sin planlagte hjemmefødsel som måtte avbrytes grunnet sterke smerter, og hun endte opp med å føde på sykehus. Hun ønsket å føde i vann hjemme, men smertene ble for intense. Nerdrum mener også at vakrere fødestuer kan bidra til å redusere antall hjemmefødsler. Videre deler hun hvordan fødselen har endret hennes syn på feminisme, og hun innrømmer at hun tidligere bagatelliserte fødsel.
12 dager siden
Artikkelen omhandler Myndin Nerdrums brudd med sin familie og hennes kritikk av kunstnermiljøer som hyller lidelse og mannsdominans. Forfatteren argumenterer for at kvinner som bryter med forventninger, fortsatt mistenkeliggjøres, og trekker paralleller til historisk bruk av 'hysteri'-diagnosen. Hun kritiserer romantiseringen av 'kunstnerpatriarker' og fremhever viktigheten av å lytte til de stemmene som tradisjonelt har blitt undertrykt. Myndin Nerdrums valg om å prioritere hverdagsglede og medmenneskelighet fremfor kunstnerisk lidelse blir sett på som et oppgjør med skadelige idealer.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
3 måneder siden
Sophie Elise Isachsen deler i en podkast om sin opplevelse av fødselsdepresjon og manglende tilknytning til sin nyfødte sønn. Hun forteller at hun ikke følte glede eller forelskelse ved fødselen, og at hun ikke forsto at det var hennes barn. Hun var redd for at noen skulle ta barnet fra henne, og turte ikke å snakke om sine følelser. Isachsen beskriver tiden etter fødselen som vanskelig, og at hun følte seg tom og lei seg. Hun legger til at hun i dag har en sterk kjærlighet til sønnen sin.
4 måneder siden
Helene Olafsen deler åpent om utfordringene som småbarnsmor i en podkast. Hun forteller at hun ikke opplevde umiddelbar forelskelse ved fødslene, og at det tok lengre tid å knytte seg til barn nummer to. Hun beskriver en hektisk hverdag der tiden ikke strekker til, og at både jobb og familie krever mye. Olafsen påpeker også at samboeren har en jobb som gjør at han er mye borte til vanlig, men at "Skal vi danse"-perioden gir mer tid sammen.
11 dager siden
Artisten Margaret Berger deler sine erfaringer om livet i Drøbak, balansen mellom familieliv og karriere, og viktigheten av helsehjelp under fødsler. Etter å ha flyttet til Drøbak setter hun pris på småbylivet, men kombinerer det med en aktiv karriere som artist og DJ, noe som innebærer å snike seg ut om natten for å jobbe. Hun fremhever også utfordringene kvinner møter med å kombinere morsrollen og karriere, og advarer mot hjemmefødsler etter selv å ha opplevd to dramatiske fødsler med svangerskapsforgiftning. Hun er takknemlig for den gode helsehjelpen hun fikk i Norge.
1 måned siden
Influencer Hanna-Martine Slåttland Baller har endret sitt synspunkt angående hjemmefødsel. Tidligere ønsket hun hjemmefødsel, men har nå bestemt seg for å føde på sykehus, da det er hennes første fødsel. Hun oppfordrer folk til å respektere kvinners valg rundt fødsel og ikke legge skam på de som velger hjemmefødsel. Slåttland Baller understreker at kvinner er sterke uansett hvordan de velger å føde, og at det er viktig å stole på at de tar den beste avgjørelsen for seg selv. Hun har gjort flere vurderinger og snakket med fagfolk før hun tok sin endelige beslutning.
1 måned siden
I et intervju med Nettavisen forteller komiker og skuespiller Frida Homlung om sine engasjementer, standpunkter og erfaringer. Hun uttrykker bekymring for klimaengasjementet blant unge og understreker viktigheten av likestilling i omsorgen for barn, uavhengig av kjønn. Homlung angrer på at hun ikke tidligere satset på en karriere som komiker og skuespiller. Hun deler også personlige opplevelser, inkludert en dramatisk fødsel, og gir anbefalinger innen bøker, filmer, musikk og reisemål.
14 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine erfaringer som mor under russetiden, og beskriver hvordan hun gikk fra å være livredd til å engasjere seg aktivt. Ved å starte en podkast og snakke med ulike aktører fikk hun innsikt i russekulturen og ble tryggere. Hun gir råd til andre foreldre om å være tilgjengelige, lytte og ikke nøle med å kontakte politiet ved behov. Hun understreker viktigheten av å snakke med ungdommene om grenser og respekt, og ønsker russen 2025 velkommen.
17 dager siden
Andreas Agasøster (28) er jordmorstudent og aktuell i NRK-programmet «Barnesykehuset». Han vil bli en av svært få mannlige jordmødre i Norge. Agasøster ønsker å bidra positivt i familienes liv, inspirert av erfaringer fra da hans lillesøster ble født. Statistikker viser at kun en svært liten andel av jordmødre i Norge er menn, men Den norske jordmorforeningen oppfordrer flere menn til å søke seg til yrket. Agasøster selv deltok i TV-serien for å inspirere andre menn til å vurdere jordmoryrket. Han mener tittelen 'jordmor' bør beholdes, da den beskriver yrkets rolle uavhengig av kjønn.
4 dager siden
Artikkelen diskuterer årsakene til fallende fødselstall i Norge. Forfatteren argumenterer for at feminisme og kvinners økte deltakelse i arbeidslivet er en hovedårsak.
1 måned siden
Friidrettsstjerne Amalie Iuel deler sine erfaringer fra fødselen av sønnen Storm i podkasten «Fødselspodden». Hun forteller om forventningene til en vaginal fødsel, og skuffelsen da det ble nødvendig med keisersnitt på grunn av sønnens ugunstige posisjon og fallende puls. Iuel roser Aksel Lund Svindal for hans støtte under fødselen, og beskriver hvordan de begge ble overveldet av følelser da de hørte sønnens første skrik. Hun uttrykker et ønske om å oppleve en vaginal fødsel i fremtiden, men er takknemlig for at keisersnitt var et tilgjengelig alternativ.
2 måneder siden
Vida Lill Berge, kjent fra radio og TV, åpner opp om sine erfaringer etter en graviditet der hun gikk opp nesten 40 kilo og mistet sexlysten. Hun ønsker å normalisere kroppsendringer og psykiske utfordringer mange kvinner opplever etter fødsel. Berge beskriver en vanskelig periode, i kontrast til hennes tidligere image som en humørfylt og energisk person.