Aftur Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», mener at morsrollen ikke får den anerkjennelsen den fortjener i samfunnet. Hun kritiserer dagens feminister for å være for maskuline og for å nedvurdere det å være mor.
Nerdrum, som selv er tobarnsmor, ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet der kvinner omfavner sin kvinnelighet og verdsetter familielivet. Hun mener at morsrollen er en stor oppgave som burde verdsettes like høyt som en doktorgrad.
Interessen for familien Nerdrum har økt betraktelig etter NRK-serien, noe som har ført til stor pågang på Nerdrum-museet.
1 måned siden
Aftur Spildo Nerdrum, kjent fra «Familien Nerdrum», deler i podkasten «Er det noe liv?» sine tanker om hvordan morsrollen har endret hennes syn på feminisme. Før hun fikk barn følte hun seg mer som en mann og bagatelliserte kvinners erfaringer. Etter fødselen av sitt første barn, Myte, innså hun kvinners styrke og betydning. Nerdrum ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet, der kvinner omfavner sin kvinnelighet istedenfor å strebe etter å være som menn, for å unngå utbrenthet.
2 måneder siden
Aftur Spildo Nerdrum, datter av kunstneren Odd Nerdrum, åpner opp om sin oppvekst i podkasten «Min barneoppdragelse». Hun forteller om å ha vært flau over farens utradisjonelle stil og om hvordan hun slet da han ble dømt for skattesvik, noe som førte til en vanskelig periode på skolen. Nerdrum, som selv er mor, ønsker å belyse viktigheten av morsrollen og fremme en ny forståelse av femininitet, der kvinner omfavner sin kvinnelighet i stedet for å prøve å være som menn.
4 måneder siden
Barne- og familieminister Kjersti Toppe forteller om sin erfaring som seksbarnsmor og hjemmeværende. Hun kritiserer samfunnets manglende verdsetting av omsorgsarbeid i hjemmet og skråblikket hun møtte. Toppe mener foreldre må ha frihet til å velge omsorgsløsning for barna. KrF kritiserer Toppe for kutt i kontantstøtten, som de mener skaper ulikhet. Toppe forsvarer kontantstøtten som en viktig støtte for lavtlønte. Hun understreker at familier trenger fleksibilitet i småbarnsperioden, og at en 'slækk' i jobb kan være bra for psyken. Hun er uenig i at man skal klandres om man ikke har barn i barnehage.
3 måneder siden
NRK-serien «Familien Nerdrum» gir et innblikk i kunstneren Odd Nerdrums liv og hans families dynamikk. Serien viser hvordan Nerdrums egosentriske oppførsel påvirker omgivelsene, samtidig som den avmystifiserer kunstneren. Nerdrum har vært en kontroversiell figur i kunstverdenen, men har oppnådd både folkelig og faglig anerkjennelse. Serien fremhever også familiens avhengighet av Nerdrums økonomiske ressurser, som muliggjør deres livsstil. Sønnen Øde fremstår som en positiv kontrast til resten av familien. Serien har blitt en stor suksess og bidrar til å øke interessen for Nerdrums kunst og museet i Stavern.
21 dager siden
Interessen for Odd Nerdrum og hans familie har økt etter NRK-serien "Familien Nerdrum". Medieekspert Trond Blindheim mener serien har gitt familien den beste PR-en, fordi den viser kontrasten mellom deres ukonvensjonelle livsstil og folks vanlige liv. Selv om familien får oppmerksomhet, understreker Blindheim at Nerdrums kunst er hovedattraksjonen, men kombinasjonen med familiens livsstil gir en ekstra dimensjon. Nerdrum-museet forventer en tredobling av besøkende denne sesongen.
3 måneder siden
NRK-serien «Familien Nerdrum» har oppnådd stor popularitet, men har også ført til spekulasjoner om familien er en sekt. Öde Nerdrum avviser dette, og kaller det heller en «kult». Han uttrykker overraskelse over seriens suksess, men er noe misfornøyd med innholdet. Prosjektlederen for serien understreker at det er en dokumentar, ikke reality, og at de har stilt kritiske spørsmål. Rune Furelid, en tidligere elev, har uttalt at familien er en sekt, mens Odd Nerdrums kone, Turid Spildo, synes det er morsomt at folk tror det. Familien bor på en gård i Stavern med barn, barnebarn og elever, og lever et enkelt liv inspirert av tidligere tider.
3 måneder siden
NRK-serien «Familien Nerdrum», som gir et innblikk i kunstneren Odd Nerdrum og hans familie, ble forsinket og hadde premiere i romjulen. Produksjonen tok lengre tid enn forventet, men serien har likevel blitt en stor seersuksess med over én million seere per episode. Serien har også ført til økt interesse for Nerdrum-museet i Stavern, med økt billettsalg som resultat. NRK understreker at premieren ikke var planlagt i sammenheng med museets åpning. Selv om det ikke er planlagt en ny sesong, vurderes dette dersom interessen vedvarer.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til reality-serier om kjendisfamilier, og flere familier vurderer nå å lage sine egne serier. Medieforsker Gry Cecilie Rustad mener familieseriene har overtatt for såpeoperaer, og at det er viktig å finne de rette familiene, gjerne rike og kjente. NRK og TV 2 har hatt suksess med serier som «Familien Nerdrum» og «Alle elsker David». Flere kjendisfamilier, som Maurstad, Løke, Skolmen og Ringnes, har blitt kontaktet angående egne serier, men er usikre på om de ønsker å delta. Psykolog Inger-Johanne Borch Rove advarer mot de potensielle negative konsekvensene av offentlig eksponering, spesielt for barn.
17 dager siden
Nerdrum Museum i Stavern har åpnet for sesongen, og opplever økt interesse etter NRK-serien «Familien Nerdrum». Museumsdirektør Martin Romberg fremhever flere forbedringer. Öde Spildo Nerdrum, Odd Nerdrums sønn, forteller at han ignorerer det meste av oppmerksomheten og ikke er interessert i å utnytte den. Han kommenterer også en artikkel om et angivelig kjærlighetssøk. Det foregår filming på museet, men det er usikkert om det betyr en ny sesong av NRK-serien, selv om han mener historien ikke er ferdig.
3 måneder siden
NRK-dokumentaren «Familien Nerdrum» følger maleren Odd Nerdrum og hans families liv på Røvik gård. Serien har oppnådd stor popularitet med nesten 900 000 seere på de to første episodene. Seere har lagt merke til at datteren Myndin Nerdrum ikke er nevnt som hovedrolleinnehaver i introen eller rulleteksten. NRK bekrefter at Myndin bodde delvis i Oslo under innspillingen og ikke ønsket å være en hovedkarakter i serien. NRK tok hensyn til hennes ønske, og hun er derfor kun med i enkelte scener.
3 måneder siden
Interessen for Nerdrum-museet i Stavern har økt kraftig etter NRK-serien «Familien Nerdrum». Billettene for våren og sommeren 2025 er nesten utsolgt, og museet vurderer å stenge salget midlertidig for å håndtere den store pågangen. Museumsdirektør Martin Romberg bekrefter at TV-serien har hatt en betydelig innvirkning på billettsalget. Museet, som åpnet i april 2024, hadde 17.000 besøkende i sitt første år og forventer enda større pågang i 2025. De forbereder seg nå på en hektisk sesong og ansetter flere medarbeidere. Selv om museet er vinterstengt, tilbys omvisninger og spesialbestillinger.
12 dager siden
Artikkelen omhandler Myndin Nerdrums brudd med sin familie og hennes kritikk av kunstnermiljøer som hyller lidelse og mannsdominans. Forfatteren argumenterer for at kvinner som bryter med forventninger, fortsatt mistenkeliggjøres, og trekker paralleller til historisk bruk av 'hysteri'-diagnosen. Hun kritiserer romantiseringen av 'kunstnerpatriarker' og fremhever viktigheten av å lytte til de stemmene som tradisjonelt har blitt undertrykt. Myndin Nerdrums valg om å prioritere hverdagsglede og medmenneskelighet fremfor kunstnerisk lidelse blir sett på som et oppgjør med skadelige idealer.
3 måneder siden
Kari Nordnes, en tidligere elev av Odd Nerdrum, forsvarer familien i et intervju med Gudbrandsdølen Dagningen etter oppmerksomheten rundt NRK-serien «Familien Nerdrum». Hun beskriver familien som kunstnerisk og poetisk, og avviser at de er «rare», og mener de bare har en annerledes livsstil. Nordnes fremhever Nerdrums talent som en av de fremste innen klassisk maleri, både nasjonalt og internasjonalt. Hun forteller også om sin tid som elev, inkludert en episode der Nerdrum ga hennes selvportrett en overraskende vri ved å male på en blåveis.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer fenomenet «mammapolitiet», der mødre kritiserer hverandre for ulike valg knyttet til barn. Spesielt influencere som Sophie Elise Isachsen opplever mye kritikk, ofte for små ting som barnevakt eller ferie. Kritikken kommer ofte fra andre mødre, som kanskje har urealistiske forventninger til seg selv og andre. Dette presset om perfeksjon, forsterket av sosiale medier, kan føre til at mødre føler seg utilstrekkelige og dermed kritiserer andre. Artikkelen oppfordrer til mer fellesskap og støtte blant mødre, og til å akseptere at det finnes mange måter å være en god mor på.
2 måneder siden
I NRK-programmet Debatten ble barne- og familieminister Lene Vågslid spurt om hvordan hun ville kombinere statsrådsjobben med å være småbarnsmor. Spørsmålet har utløst kritikk, med argumenter om at det er irrelevant og kjønnsdiskriminerende i 2025. Alma Tokle kalte spørsmålet flaut og gammeldags. Debatten-redaksjonen forsvarer spørsmålet ved å si at Vågslids kjønn var irrelevant, og at det ga henne en anledning til å snakke om tidsklemma. Fredrik Solvang mener det er mer originalt å stille spørsmålet til en kvinne. Andre, som Berit Aalborg, påpeker at kvinner oftere enn menn må svare på slike spørsmål.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!