Akademikerne krever at LO Stat mister sin plass i Rikslønnsnemnda, da de hevder å være den største hovedsammenslutningen i staten med flere medlemmer enn LO Stat. Akademikerne viser til medlemstall rapportert inn i forbindelse med OU-ordningen.
LO Stat har hatt sin representant i Rikslønnsnemnda siden 1952, fordi de har vært størst. Akademikerne ønsker i utgangspunktet å fjerne alle ikke-nøytrale medlemmer fra nemnda, men vil nå ha sin egen representant der dersom det ikke er mulig.
Informasjonssjef i LO Stat ønsker ikke å kommentere saken. Rikslønnsnemnda behandler saker mellom tariffparter og avgjorde statsoppgjøret i fjor etter streiker og tvungen lønnsnemnd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Akademikerne har erstattet LO Stat i Rikslønnsnemnda etter en formell avgjørelse i statsråd. Kari Tønnesen Nordli fra Akademikerne Stat inntar plassen som arbeidstagerrepresentant, en rolle LO Stat har hatt siden 1952. Lederen for Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, er fornøyd med at regjeringen har lyttet til deres argumenter og anerkjent Akademikernes posisjon som den største hovedsammenslutningen i staten. Akademikerne gjentar at de mener partsmedlemmer bør fjernes fra nemnda for å sikre dens nøytralitet. Den nye nemnda er oppnevnt for perioden 1. mars 2025 til 29. februar 2028.
2 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS krever endring i Rikslønnsnemnda, og ønsker å fjerne LOs representant. De mener at ikke-nøytrale medlemmer forsøker å påvirke nemnda, selv uten stemmerett. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har avvist kravet om lovendring. Unio-lederen beskriver ordningen som foreldet og mener den bidrar til svekket tillit til nemnda. YS støtter kravet om større legitimitet i nemndas behandling av saker. Rikslønnsnemnda behandler saker mellom tariffparter, og ble sist oppnevnt av regjeringen for perioden 2022-2025.
1 dag siden
LO Stat har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Dette skjer samtidig som Unio og Akademikerne har kommet til enighet med staten.
1 måned siden
LO har varslet streik for 22.694 medlemmer fra 2. april hvis de ikke kommer til enighet med NHO innen 1. april. YS vil også ta ut 1204 medlemmer. LO Stat kan i tillegg ta ut 855 bussjåfører i VY Buss i streik. LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen, øke kjøpekraften, prioritere likelønn og motvirke lavlønn. Meklingen hos Riksmekleren gjelder frontfaget, som omfatter over 200.000 LO-organiserte.
1 måned siden
LO har varslet streik for 22.694 medlemmer fra 2. april hvis de ikke kommer til enighet med NHO innen 1. april. YS vil også ta ut 1204 medlemmer. LO Stat kan i tillegg ta ut 855 bussjåfører i VY Buss i streik. LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen, øke kjøpekraften, prioritere likelønn og motvirke lavlønn. Meklingen hos Riksmekleren gjelder frontfaget, som omfatter over 200.000 LO-organiserte.
1 dag siden
LO har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Samtidig har YS, Unio og Akademikerne kommet til enighet.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO etter fire dager uten enighet, og har varslet plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever økt kjøpekraft for medlemmene, og mener det er rom for et solid lønnsoppgjør. NHO på sin side understreker at usikkerhet i internasjonal handel tilsier at lønnstillegg bør forhandles lokalt. Lønnsoppgjøret går nå til Riksmekleren, med mekling planlagt 31. mars og frist 1. april. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn er tema.
1 måned siden
LO og NHO har avbrutt lønnsforhandlingene etter fire dager uten enighet, og saken går nå til mekling hos Riksmekleren. LO krever høyere lønn og bedre likelønn, spesielt for lavtlønte, og mener industriens gode resultater gir rom for et solid lønnsoppgjør. NHO bekrefter at partene står for langt fra hverandre. Meklingen starter 31. mars, med frist 1. april. Dersom meklingen ikke fører frem, kan det bli streik. Over 200.000 arbeidstakere er omfattet av varslede avtale- og plassoppsigelser.
2 måneder siden
LO-lederne Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum krever et nytt lønnshopp for norske arbeidstagere, med henvisning til at eierne tar en stadig større del av verdiskapingen. Målet er å gjenta fjorårets reallønnsvekst, hvor lønningene steg 2,2 prosent mer enn prisene. Et krav fra industriens klubbleder er et oppgjør på minst 4,7 prosent. Norsk Industri argumenterer for at lønnsveksten må ned. LO-lederen ser gode muligheter for enighet i årets oppgjør og håper å unngå mekling.
1 dag siden
LO og YS har brutt forhandlingene med KS i årets kommuneoppgjør. Oppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren.
27 dager siden
SV-leder Kirsti Bergstø krever at statsminister Jonas Gahr Støre fryser lederlønningene i statlige selskaper, og viser til Støres løfte fra 2021 om lederlønnsfrys. Bergstø mener lederlønningene har skutt i været, og at selskapene omgår bonus- og lederlønnsmoderasjon. Hun viser til eksempler som Equinor-sjefens lønnsøkning på 22 prosent. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kravet om lønnsfrys, og fremholder at staten må være en konkurransedyktig arbeidsgiver for å rekruttere og beholde kompetente ledere. Hun viser også til at styrene har ansvar for å vurdere lønnsnivået.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbund-leder Jørn Eggum krever et nytt lønnshopp for norske arbeidstagere. De argumenterer med at eierne tar en stadig større del av verdiskapingen, mens lønnskostnadene har falt. Fellesforbundet ønsker minst samme reallønnsvekst som i fjor, tilsvarende 2,2 prosent. LO mener det er rom for et godt lønnsoppgjør som sikrer økt kjøpekraft. Det tekniske beregningsutvalget (TBU) anslår en prisvekst på 2,5 prosent i 2025, noe som betyr at lønningene må stige mer enn dette for å oppnå reallønnsvekst.
1 dag siden
Over 900.000 offentlig ansatte venter spent på utfallet av årets lønnsforhandlinger. Fristen for å unngå mekling utløper ved midnatt natt til 1. mai.
3 dager siden
Norske bønder har lagt frem sitt krav i årets jordbruksoppgjør. De ber om en betydelig inntektsøkning og prioritering av spesifikke grupper.
3 dager siden
Bøndenes organisasjoner har lagt frem sitt krav i årets jordbruksoppgjør. De ber om en betydelig inntektsøkning for næringen.