Akademikerne har erstattet LO Stat i Rikslønnsnemnda etter en formell avgjørelse i statsråd. Kari Tønnesen Nordli fra Akademikerne Stat inntar plassen som arbeidstagerrepresentant, en rolle LO Stat har hatt siden 1952. Lederen for Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg, er fornøyd med at regjeringen har lyttet til deres argumenter og anerkjent Akademikernes posisjon som den største hovedsammenslutningen i staten.
Akademikerne gjentar at de mener partsmedlemmer bør fjernes fra nemnda for å sikre dens nøytralitet. Den nye nemnda er oppnevnt for perioden 1.
mars 2025 til 29. februar 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Akademikerne krever at LO Stat mister sin plass i Rikslønnsnemnda, da de hevder å være den største hovedsammenslutningen i staten med flere medlemmer enn LO Stat. Akademikerne viser til medlemstall rapportert inn i forbindelse med OU-ordningen. LO Stat har hatt sin representant i Rikslønnsnemnda siden 1952, fordi de har vært størst. Akademikerne ønsker i utgangspunktet å fjerne alle ikke-nøytrale medlemmer fra nemnda, men vil nå ha sin egen representant der dersom det ikke er mulig. Informasjonssjef i LO Stat ønsker ikke å kommentere saken. Rikslønnsnemnda behandler saker mellom tariffparter og avgjorde statsoppgjøret i fjor etter streiker og tvungen lønnsnemnd.
2 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS krever endring i Rikslønnsnemnda, og ønsker å fjerne LOs representant. De mener at ikke-nøytrale medlemmer forsøker å påvirke nemnda, selv uten stemmerett. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har avvist kravet om lovendring. Unio-lederen beskriver ordningen som foreldet og mener den bidrar til svekket tillit til nemnda. YS støtter kravet om større legitimitet i nemndas behandling av saker. Rikslønnsnemnda behandler saker mellom tariffparter, og ble sist oppnevnt av regjeringen for perioden 2022-2025.
1 dag siden
LO har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Samtidig har YS, Unio og Akademikerne kommet til enighet.
2 måneder siden
Tre nye statsråder fra Arbeiderpartiet er klare etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Lene Vågslid, stortingsrepresentant, blir ny barne- og familieminister. Nils Kristen Sandtrøen, også han stortingsrepresentant, tar over som landbruks- og matminister. Sigrun Aasland, som kommer fra stillingen som statssekretær i Klima- og miljødepartementet, blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister. De tre nye statsrådene erstatter de tidligere statsrådene fra Senterpartiet.
4 måneder siden
Akademikerne, Unio og YS retter sterk kritikk mot LO etter bruddet i IA-forhandlingene og LOs beslutning om å stanse samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonene. Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg hevder at LO har satt sykelønnsordningen i spill. Unio-leder Ragnhild Lied foreslo et kompromiss om tre års freding av sykelønnsordningen, som fikk støtte fra Akademikerne og YS, men LO og NHO sto fast på sine ultimatum om henholdsvis fire og to års freding. Etter bruddet advarte de tre andre arbeidstakerorganisasjonene om at partene risikerer å miste innflytelse uten en avtale. LO hevder de ble ekskludert fra forhandlingene før bruddet.
2 måneder siden
Trøndelag Arbeiderparti, ledet av Ingvild Kjerkol, krever at minst tre statsråder i den nye regjeringen kommer fra Trøndelag. Kjerkol viser til en uformell «Frostatingslov» som begrunnelse for kravet. Hun lanserer Tore O. Sandvik som en av de ønskede kandidatene, og understreker at Trøndelag er en viktig region for regjeringen. Det er usikkert om digitaliseringsminister Karianne O. Tung beholder sin post. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han vil ha statsråder som er hardtarbeidende, ærlige, lojale, men også tør å si ham imot. Bakgrunnen for regjeringsskiftet er at Senterpartiet har trukket seg ut av regjeringen.
1 måned siden
I en debatt i Politisk kvarter konfronterte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum forvaltnings- og digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) angående regjeringens beslutning om å øke lønnstaket for statlige ledere. Vedum kritiserte at Ap hevet taket kort tid etter at Sp forlot regjeringen, og argumenterte for at statlige ledere allerede har trygge og godt betalte jobber. Tung forsvarte beslutningen med at staten må være konkurransedyktig for å tiltrekke seg kompetente ledere. Vedum annonserte at han vil foreslå i Stortinget å gjeninnføre lønnstaket på 2 millioner kroner. Økonomiprofessor Manudeep Bhuller advarte mot at økte lederlønninger kan føre til lønnspress i offentlig sektor, noe som kan øke kostnadene for staten.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna har innkalt partene i IA-avtalen til et nytt møte 28. januar for å forsøke å gjenoppta forhandlingene som kollapset i starten av desember. Uenigheten dreide seg om hvor lenge sykelønnsordningen skulle skjermes for endringer. LO krevde fire års fredning, mens NHO kun ville gå med på to år. Et forsøk fra andre arbeidstakerorganisasjoner om tre års fredning førte heller ikke frem. Møtet vil finne sted i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og involverer de fire hovedorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, samt statens representanter.
2 måneder siden
Flere nye statsråder er klare for Jonas Gahr Støres regjering. Lene Vågslid tar over som barne- og familieminister etter Kjersti Toppe. Nils Kristen Sandtrøen blir landbruks- og matminister, mens Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng også får plass i regjeringen. Sigrun Aasland er utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister. Statsminister Støre bekrefter at kabalen nærmer seg ferdig og at Arbeiderpartiet har funnet gode kandidater. Den nye regjeringen presenteres i morgen.
1 måned siden
Et FN-organ anbefaler at samer får økte rettigheter gjennom endringer i norsk lov, inkludert vetorett i utbyggingssaker for å sikre deres samtykke. Reineier Máret Elle Varsi Kemi uttrykker håp om at staten vil lytte, da reindriften kjemper mot flere kraftprosjekter. Samerådet støtter FNs anbefalinger og mener norsk lovverk ikke ivaretar samers rettigheter godt nok. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng avviser imidlertid at samene vil få vetorett, men sier at rapporten skal diskuteres videre.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre varsler endringer i regjeringen. Jens Stoltenberg utnevnes til finansminister, og flere andre statsråder byttes også ut. Tore O. Sandvik blir forsvarsminister, Astri Aas-Hansen blir justis- og beredskapsminister, Kjersti Stenseng blir kommunal- og distriktsminister, Lene Vågslid blir barne- og familieminister, Nils Kristen Sandtrøen blir landbruks- og matminister, Sigrun Aasland blir forsknings- og høyere utdanningsminister og Åsmund Aukrust utnevnes til utviklingsminister. Bjørnar Skjæran blir parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Jan Christian Vestre fortsetter som helseminister, Kari Nessa Nordtun fortsetter som kunnskapsminister, Lubna Jaffery fortsetter som kultur- og likestillingsminister, Jon Ivar Nygård fortsetter som samferdselsminister, Terje Aasland fortsetter som energiminister og Espen Barth Eide fortsetter som utenriksminister.
1 dag siden
LO Stat har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Dette skjer samtidig som Unio og Akademikerne har kommet til enighet med staten.
8 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
3 måneder siden
Unio, YS og Akademikerne har bedt arbeidsminister Tonje Brenna om å starte nye forhandlinger om IA-avtalen etter at forhandlingene mellom LO og NHO brøt sammen i desember. Uenigheten dreier seg om sykelønnsordningen, der LO ønsker fredning i fire år, mens NHO vil diskutere kutt for å redusere sykefraværet. Arbeidsministeren planlegger å invitere partene til et møte i slutten av januar. Det er også foreslått å redusere avtaleperioden til tre år som en mulig løsning. NHO er åpen for dialog, men vil ikke signere en avtale som freder sykelønnsordningen.
2 måneder siden
Partene i arbeidslivet, inkludert staten, arbeidsgivere og arbeidstakere, har blitt enige om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv). Dette skjedde etter et forhandlingsmøte ledet av arbeidsminister Tonje Brenna. Den nye avtalen vil gjelde for de neste fire årene. Forhandlingene brøt sammen 4. desember på grunn av uenighet om sykelønn, der LO ønsket å frede dagens ordning i fire år, mens NHO ikke ville gå med på mer enn 18 måneder. LO brøt deretter samarbeidet med arbeidsgiversiden. IA-avtalens mål er å redusere sykefraværet og frafall i arbeidslivet, men sykefraværet har økt med 17,5 prosent fra 2018 til 2023.