Jørn Øyrehagen Sunde: Norsk rettsstat er klassedelt
Jørn Øyrehagen Sunde hevder i sin nye pamflett at den norske rettsstaten er klassedelt, med store forskjeller i tilgang til rettigheter. Han belyser hvordan økonomiske barrierer og utilstrekkelige lavterskeltilbud hindrer mange i å oppnå rettferdighet.
Kort oppsummert
- Jørn Øyrehagen Sunde argumenterer i sin pamflett for at den norske rettsstaten er klassedelt.
Jørn Øyrehagen Sunde, professor i rettshistorie ved Universitetet i Oslo, har skrevet en pamflett som hevder at den norske rettsstaten er klassedelt. Han argumenterer for at det er store forskjeller i rettigheter og muligheter til å nå frem med klager, avhengig av økonomisk status.
Sunde bruker en veitvist om eiendomsrett og brovedlikehold som eksempel, der de første advokatkostnadene alene ville utgjøre 104. 000 kroner, noe som ville stoppe de fleste.
Han peker på eksisterende lavterskeltilbud som Jordskifteretten, Konfliktrådet og Forbrukertvistutvalget, men kritiserer dem for å være ukjente, underbemannede og overbelastede. Sunde understreker at debatten om rettssikkerhet må tas av flere enn bare profesjonelle aktører for å unngå en rettsstat som er bedre formelt enn reelt.
Jørn Øyrehagen Sunde
Kong Salomon
Jørgen Hattemaker
Universitetet i Oslo
Jordskifteretten
Konfliktrådet
Forbrukertvistutvalget
Forliksrådet
Lovdata
Oslo
Norge