Bayeuxteppet, et 70 meter langt brodert kunstverk som skildrer Vilhelm Erobrerens slag ved Hastings, er igjen gjenstand for debatt blant historikere. Oxford-professor George Garnett oppdaget for seks år siden at teppet viser 93 peniser, hvorav fem tilhører menn.
Nå hevder teppe-historiker Christopher Monk at han har funnet en sjette mann med et tydelig mannskjønnsorgan, noe Garnett avviser og mener er en dolk eller sverdslire. Debatten illustrerer utfordringen med å tolke detaljer på et nesten tusen år gammelt kunstverk.
Begge historikerne er enige om at arbeidet med teppet er seriøst og gir innsikt i middelalderens tankegang, og at teppet trolig er laget av en høyt utdannet person som brukte koder for å kommentere erobringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 timer siden
To middelaldereksperter strides om antallet avbildede peniser på det berømte Bayeux-teppet. Uenigheten sentrerer seg rundt tolkningen av en spesifikk figur i broderiet.
5 dager siden
En liten detalj på det nesten 1000 år gamle Bayeuxteppet skaper debatt blant historikere. Striden står om en utstikker under en tunika er en slire eller et lem.
2 måneder siden
Etter at en Nerdrum-entusiast etterlyste maleriet «Mann og hestehode», hentet KODE det frem fra sitt magasin. Maleriet hadde vært lagret siden 2017 etter å ha vært en del av KODEs samtidsutstilling. Museumsdirektøren tok utfordringen og sørget for at det ble hentet frem. Maleriet er nå midlertidig plassert i trappeoppgangen på museet, men vil få en mer permanent plassering senere. KODE mottok maleriet som erstatning for et annet Nerdrum-maleri i 1996, da det opprinnelige maleriet ikke tørket ordentlig. Direktøren mener Nerdrums evne til å skape debatt er bra for kunsten.
3 måneder siden
Christian Krohgs maleri «Albertine i politilægens venteværelse» skal stilles ut på Musée d'Orsay i Paris. Maleriet, som skildrer en kvinne som har blitt voldtatt, skapte stor debatt i Norge på slutten av 1880-tallet og bidro til å forby offentlig prostitusjon. Utstillingen i Paris, som varer fra 25. mars til 27. juli, er en viktig markering av Krohgs kunstnerskap utenfor Norge. Nasjonalmuseet understreker at dette er en unik mulighet de ikke ville la gå fra seg. Maleriet er sentralt i Nasjonalmuseets faste utstilling og har sjelden vært utlånt. Det er nå forsiktig fraktet ned fra veggen for en sjekk før den lange reisen til Frankrike.
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
3 måneder siden
En sårbar skipsgrav fra vikingtiden ved Gjellestad i Halden overvåkes nå nøye for å hindre forvitring. Funnet er avgjørende for at Norge skal få sin vikingarv på UNESCOs verdensarvliste. I 2018 ble det oppdaget spor av et vikingskip, og prøver viste at treverket var utsatt for soppangrep. En stor utgraving ble gjennomført i 2020, og det ble funnet over tusen gjenstander. Det unike med Gjellestadskipet er at delene kan settes tilbake i sitt opprinnelige avtrykk. Tidligere forsøk på å få skipsgraver på verdensarvlisten har mislyktes fordi funnene er flyttet til museum. Riksantikvaren jobber nå med en ny søknad, men det haster å bevare restene av skipet.
2 måneder siden
I Steinkjer tingrett nærmer rettssaken mot en tidligere lege fra Frosta seg slutten. Han er tiltalt for voldtekt av 87 kvinner og misbruk av stilling mot 94. Over 90 fornærmede har forklart seg i saken. Saken beskrives som unik i norsk rettshistorie på grunn av omfanget og karakteren av overgrepene. Professoren sammenligner saken med andre store straffesaker, men understreker at det er spesielt at en lege er tiltalt for så mange voldtekter i behandlingssituasjoner. Aktoratet starter sin prosedyre, og forsvarerne vil deretter presentere sin side. Det er usikkert om legen vil anke dommen.
8 dager siden
Utstillingen «Passing Motherhood» på Trondheim kunstmuseum undersøker hva det betyr å være mor, og hvordan historiske, politiske og sosiale endringer former morsrollen. Den inngår i Hannah Ryggen-triennalen, en kunstfestival til ære for tekstilkunstneren Hannah Ryggen, kjent for å gjøre vev til en ekspressiv kunstform. Utstillingen viser verk av både eldre og samtidskunstnere som Käthe Kollwitz, Louise Bourgeois, Thora Dolven Balke og Elise Storsveen. Temaet spenner fra det krigerske og omsorgsfulle i mennesket til moderskapets tidløse kvaliteter, illustrert blant annet i Ryggen-verket «Grini» og installasjonen «Når våpenet heves, stopper dialogen» av Sheba Chhachhi og Sonia Jabbar. Elise Storsveen skildrer fødselens kroppslige kaos i et monumentalt applikasjonsverk. Utstillingen inviterer til refleksjon over morsrollen, arv og identitet, og gir et mangfold av perspektiver som utfordrer og engasjerer publikum.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
1 måned siden
En debatt startet på X (tidligere Twitter) om hensikten med borden på håndklær, og fikk over 91 millioner visninger. Mange foreslo ulike funksjoner, inkludert rumpetørking og dekorasjon. Eksperter fra Kid og JYSK Norge avviser at borden har noen praktisk funksjon og hevder den kun er dekorativ. Den amerikanske håndkleprodusenten Towel Hub mener derimot at borden bidrar til å forhindre frynsing, forbedrer absorberingsevnen og gir håndkleet et mer profesjonelt utseende.
1 måned siden
De berømte Lewis-sjakkbrikkene, antatt å være laget i Trondheim på 1100-tallet, stilles ut på NTNU Vitskapsmuseet som en del av utstillingen «Havets elfenbein». Brikkene er laget av kvalross-elfenbein og har vanligvis sin plass på British Museum i London. Arkeolog James Barrett fremhever brikkenes ikoniske status og deres betydning for å forstå middelalderens sjakkultur. Utstillingen viser også andre gjenstander fra middelalderen, men publikum får ikke spille med de verdifulle brikkene på grunn av sikkerhetstiltak.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i Suffolk, England, der de avdekket 321 sølvmynter fra 1000-tallet. Myntene, som var pakket inn i et klede og en blypose, dateres til perioden mellom 1036 og 1044, en tid preget av politisk uro. Funnet gir verdifull innsikt i middelalderens England og den sosiale dynamikken i perioden. Eksperter mener myntene ble gjemt for å unngå konfiskasjon, muligens på grunn av usikkerhet knyttet til det nye regimet. Funnet beskrives som en «perfekt arkeologisk tidskapsel» og vekker oppsikt i internasjonale medier.
2 måneder siden
En familie i Lardal leverte nylig inn et vikingsverd og en øks til Kulturarv Vestfold. Gjenstandene ble funnet av bestefaren under våronna på 1970-tallet og har ligget på peishylla i over 50 år. Barnebarnet forteller at funnet var en "hemmelighet" og at familien var engstelig for å melde fra om det. Eksperter er begeistret og mener det dreier seg om en mannsgrav fra vikingtiden (900-tallet), noe som kan gi verdifull informasjon om gårdens historie. Våpnene skal nå undersøkes nærmere før de stilles ut på Historisk museum.
4 måneder siden
Fjerningen av boka «Gender Queer» fra Roligheden skole i Arendal har utløst en omfattende debatt. Skolesjef Karl Axel Moen anbefalte fjerningen på grunn av bokas seksuelle illustrasjoner og aldersanbefalinger fra Biblioteksentralen, som setter boka til 16 år og oppover. Forfatter Birger Emanuelsen og forlagssjef Bård Nannestad kritiserer avgjørelsen som sensur og mener den begrenser ytringsfriheten. Moen hevder at avgjørelsen ikke er et forbud, men en tilpasning til foreldres bekymringer. Boka, som utforsker kjønn og identitet, har tidligere vært kontroversiell og bannlyst i USA, men også fått ros for sitt innhold.