En liten detalj på det nesten 1000 år gamle Bayeuxteppet skaper debatt blant historikere. Striden står om en utstikker under en tunika er en slire eller et lem.
Artikkelen beskriver en debatt mellom historikerne George Garnett fra Oxford og Christopher Monk om en spesifikk detalj på Bayeuxteppet. Garnett har tidligere identifisert 93 broderte peniser på teppet, men Monk mener han har funnet nummer 94.
Stridens kjerne er en svart, butt form under tunikaen til en mann; Garnett hevder det er en sverdslire, mens Monk er overbevist om at det er et lem. Debatten har blitt omtalt i britiske medier.
Begge historikerne understreker at deres analyse av verket har som mål å forstå tankegangen i middelalderen bedre.
George Garnett
Christopher Monk
Oxford University
The Guardian
HistoryExtra
Bayeux
Frankrike
Storbritannia
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 timer siden
To middelaldereksperter strides om antallet avbildede peniser på det berømte Bayeux-teppet. Uenigheten sentrerer seg rundt tolkningen av en spesifikk figur i broderiet.
6 dager siden
Bayeuxteppet, et 70 meter langt brodert kunstverk som skildrer Vilhelm Erobrerens slag ved Hastings, er igjen gjenstand for debatt blant historikere. Oxford-professor George Garnett oppdaget for seks år siden at teppet viser 93 peniser, hvorav fem tilhører menn. Nå hevder teppe-historiker Christopher Monk at han har funnet en sjette mann med et tydelig mannskjønnsorgan, noe Garnett avviser og mener er en dolk eller sverdslire. Debatten illustrerer utfordringen med å tolke detaljer på et nesten tusen år gammelt kunstverk. Begge historikerne er enige om at arbeidet med teppet er seriøst og gir innsikt i middelalderens tankegang, og at teppet trolig er laget av en høyt utdannet person som brukte koder for å kommentere erobringen.
1 måned siden
En debatt startet på X (tidligere Twitter) om hensikten med borden på håndklær, og fikk over 91 millioner visninger. Mange foreslo ulike funksjoner, inkludert rumpetørking og dekorasjon. Eksperter fra Kid og JYSK Norge avviser at borden har noen praktisk funksjon og hevder den kun er dekorativ. Den amerikanske håndkleprodusenten Towel Hub mener derimot at borden bidrar til å forhindre frynsing, forbedrer absorberingsevnen og gir håndkleet et mer profesjonelt utseende.
1 måned siden
Artikkelen analyserer debatten om kvinners påståtte kresenhet ved partnervalg, slik den fremstilles i politiske kretser og på nett, spesielt i incel-miljøer. Den kritiserer politikere og influensere for å gi råd om dating, og viser hvordan teorier om kvinners kresenhet spres. Samtidig presenteres forskning som nyanserer bildet, og viktigheten av utdanning for inkludering og familieetablering understrekes. Forfatteren argumenterer for at slike utspill ofte er forsøk på å skape splid og tiltrekke mannlige følgere, og at de bidrar til et negativt syn på både kvinner og menn.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer den intense VAR-debatten i norsk fotball, som har utviklet seg til en maktkamp om kontroll over idretten. Kretsledere har tatt aktivt stilling for VAR, noe som har åpnet for kritikk om hvorvidt de representerer klubbenes interesser. Lillestrøm Sportsklubb har foreslått å binde kretsens representant til å stemme mot VAR, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Det er usikkert om kretsledernes engasjement vil gagne VAR-saken, og utfallet av debatten kan få store konsekvenser for norsk fotball.
1 måned siden
Artikkelen analyserer hvordan pietismen fortsatt påvirker Norges syn på seksualitet, og sammenligner landets holdninger og lovgivning med Danmarks mer liberale tilnærming. Med utgangspunkt i debatten rundt animasjonsfilmen Spermageddon, fremhever forfatteren historiske forskjeller i sensur, seksuell lavalder og tilgang til seksualundervisning. Artikkelen argumenterer for at Norge bør senke den seksuelle lavalderen til 15 år, slik at den samsvarer med den kriminelle lavalderen, og kritiserer landets tregere utvikling i likestilling av homofile og transpersoner.
2 dager siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
3 dager siden
Nestleder i Høyre og leder i KrF diskuterer bruken av pride-flagget på skoler. Partiene er dypt uenige om flaggets symbolikk og plass i skolen.
1 måned siden
I NRK-programmet «Debatten» ble Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen, konfrontert av Fredrik Solvang angående en kommentar om Ingebrigtsen-saken. Stephansen hadde brukt ordet «tyrann» i tittelen på kommentaren, noe mediekritiker Anki Gerhardsen mente var en form for forhåndsdømming. Stephansen forsvarte seg med at kommentaren utforsket psykologien i toppidrett og presenterte to mulige utfall for Gjert Ingebrigtsen: uskyldig eller skyldig. Gerhardsen kritiserte også tittelen for å gi et inntrykk som ikke var fullt dekket i artikkelen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt hvorvidt sosialhjelp skal kunne sendes ut av landet. FrPs Kristoffer Sivertsen mener at de som sender sosialhjelp ut av landet, skal få avkortet stønaden sin. Han ser på dette som misbruk av midler som er ment for å hjelpe folk i Norge. Rodas Tadese Sibahtu har derimot foreslått skattefritak for de som sender penger hjem, og argumenterer for at dette er en effektiv form for bistand. Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum støtter dette forslaget. Det er en pågående diskusjon om hvorvidt pengeoverføringer til utlandet er misbruk av sosialhjelp eller en form for effektiv bistand.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den opphetede debatten om mangfoldsuken og regnbueflagging i Drammen, hvor Frp-politiker Jon Helgheim kritiseres for personangrep mot kommunens utdanningsdirektør. Debatten har ført til gjentatte endringer i mangfoldsuken for å dempe konflikter, men motstanderne sprer likevel feilinformasjon. Kommunedirektøren og ordføreren har reagert sterkt på Helgheims uttalelser. Artikkelen understreker viktigheten av at de som støtter mangfoldsuken, aktivt forsvarer den offentlig for å motvirke spredning av feilinformasjon og sikre et tolerant samfunn.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt», hvor SSB-forskere Erling Holmøy og Olav Slettebø kritiserte hans bruk av tall. Holmøy og Slettebø hevdet at Bech Holte brukte «sjokkerende gale tall» for norsk BNP i en av bokens figurer. Artikkelen argumenterer for at SSB-forskerne har presentert kritikken på en villedende måte, og at de har gitt inntrykk av at hele boken er basert på feil tall, selv om kritikken kun gjelder en enkelt figur. Forfatteren konkluderer med at Bech Holte fortjener en unnskyldning for denne fremstillingen.
4 måneder siden
Fjerningen av boka «Gender Queer» fra Roligheden skole i Arendal har utløst en omfattende debatt. Skolesjef Karl Axel Moen anbefalte fjerningen på grunn av bokas seksuelle illustrasjoner og aldersanbefalinger fra Biblioteksentralen, som setter boka til 16 år og oppover. Forfatter Birger Emanuelsen og forlagssjef Bård Nannestad kritiserer avgjørelsen som sensur og mener den begrenser ytringsfriheten. Moen hevder at avgjørelsen ikke er et forbud, men en tilpasning til foreldres bekymringer. Boka, som utforsker kjønn og identitet, har tidligere vært kontroversiell og bannlyst i USA, men også fått ros for sitt innhold.
1 måned siden
I en debatt i NRK barket Nettavisen-spaltist Ørjan Greiff Johnsen og leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, sammen angående leieboeres situasjon. Bakgrunnen var en kommentar fra Greiff Johnsen til «Helsesista» som klaget over økt leie. Johnsen mente hun burde flytte til en billigere bydel, noe Andal reagerte sterkt på. Hun mente Johnsen hadde en nedlatende holdning til leieboere. Johnsen anklaget Leieboerforeningen for å stigmatisere leieboere, noe Andal avviste. Debatten dreide seg om leieboeres rettigheter og representasjon i det offentlige rom.
2 måneder siden
En kommentar i Svenska Dagbladet har utløst en debatt om «mammapølsen», en type lang dunkåpe. Kommentatoren hevder den er et tegn på «massepsykose» blant småbarnsmødre, mens Dag Terje Klarp Solvang fra DNT forsvarer jakken som praktisk. Politikere og kommentatorer kritiserer bruken av begrepet som nedsettende, men andre synes det er treffende. En avstemning viser at mange finner jakken usexy, mens noen liker den eller er likegyldige.