Danskekongen bestilte statuer av norske hverdagsfolk: Ny teori
En fascinerende historie om danske kong Frederik V og hans uvanlige fascinasjon for tredukker av norske hverdagsfolk av Jørgen Garnaas avdekkes. Nå presenterer forskere en ny teori om hvorfor kongen bestilte en hel skulpturpark basert på disse figurene, som utfordrer den tradisjonelle forklaringen.

Kort oppsummert
- Jørgen Garnaas, en bondesønn fra Hallingdal, laget detaljerte tredukker av vanlige nordmenn på 1700-tallet.
Artikkelen forteller historien om Jørgen Garnaas, en norsk treskjærer fra 1700-tallet, som laget detaljerte tredukker av vanlige nordmenn. Disse figurene fanget oppmerksomheten til kong Frederik V av Danmark-Norge. Kongen ble så imponert at han først bestilte figurer i elfenben og deretter ga ordre om å lage en stor utendørs skulpturpark med 70 statuer i full størrelse basert på Garnaas' modeller.
Denne parken, Nordmandsdalen ved Fredensborg slott, har tradisjonelt blitt sett på som en hyllest til vanlige folk. Imidlertid presenterer tre forskere nå en ny teori: statuene var en form for propaganda.
De mener figurene, som ofte holder symboler på næring (fisk, korn), ble brukt til å vise kongens makt og rikets økonomiske potensial i Norge, samt som diplomatiske gaver for å markere kontroll overfor Sverige. Dukkene og historien vises nå frem på kunstmuseet Kode i Bergen.
Frederik V
Jørgen Garnaas
Tonje Haugland Sørensen
Mathias Danbolt
Dronning Sonja
Kode
Bergen
København
Fredensborg slott
Norge
Danmark