To middelaldereksperter strides om antallet avbildede peniser på det berømte Bayeux-teppet. Uenigheten sentrerer seg rundt tolkningen av en spesifikk figur i broderiet.
En uvanlig strid har oppstått mellom to middelaldereksperter angående innholdet i det historiske Bayeux-teppet. For seks år siden hevdet professor George Garnett fra Oxford å ha identifisert 93 peniser i det 70 meter lange broderiet, fordelt på hester og menn. Nå utfordrer eksperten Christopher Monk, kjent som «Middelaldermunken», dette tallet ved å hevde å ha funnet en 94.
penis. Denne nye, omdiskuterte figuren er avbildet mellom beina på en løpende mann i teppets bord, og Monk beskriver den som overraskende anatomisk detaljert. Garnett fastholder at figuren er en sverdslire eller dolk.
Ekspertene diskuterer også at hestene til lederne Harold Godwinson og Vilhelm Erobreren er avbildet med spesielt store attributter, noe de mener ikke er tilfeldig. Striden har fått oppmerksomhet i britiske medier som BBC og The Guardian, og Garnett understreker at slike detaljer er viktige for å forstå middelaldermenneskers tankegang.
George Garnett
Christopher Monk
Harold Godwinson
Vilhelm Erobreren
BBC
The Guardian
Oxford
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Bayeuxteppet, et 70 meter langt brodert kunstverk som skildrer Vilhelm Erobrerens slag ved Hastings, er igjen gjenstand for debatt blant historikere. Oxford-professor George Garnett oppdaget for seks år siden at teppet viser 93 peniser, hvorav fem tilhører menn. Nå hevder teppe-historiker Christopher Monk at han har funnet en sjette mann med et tydelig mannskjønnsorgan, noe Garnett avviser og mener er en dolk eller sverdslire. Debatten illustrerer utfordringen med å tolke detaljer på et nesten tusen år gammelt kunstverk. Begge historikerne er enige om at arbeidet med teppet er seriøst og gir innsikt i middelalderens tankegang, og at teppet trolig er laget av en høyt utdannet person som brukte koder for å kommentere erobringen.
5 dager siden
En liten detalj på det nesten 1000 år gamle Bayeuxteppet skaper debatt blant historikere. Striden står om en utstikker under en tunika er en slire eller et lem.
3 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn i England: et 2000 år gammelt penisformet bein, malt rødt, som antas å ha vært brukt i ritualer. Beinet ble funnet i en sjakt sammen med dyrebein. Samtidig har Danmarks håndballtrener Jesper Jensen overraskende valgt å slutte før kontraktens utløp. Han begrunner avgjørelsen med at han savner den daglige kontakten med spillerne og ønsker seg tilbake til en klubbtrenerjobb. Nyheten har skapt sjokk i danske håndballmiljøer, da Jensen har hatt stor suksess som landslagstrener.
4 måneder siden
Fjerningen av boka «Gender Queer» fra Roligheden skole i Arendal har utløst en omfattende debatt. Skolesjef Karl Axel Moen anbefalte fjerningen på grunn av bokas seksuelle illustrasjoner og aldersanbefalinger fra Biblioteksentralen, som setter boka til 16 år og oppover. Forfatter Birger Emanuelsen og forlagssjef Bård Nannestad kritiserer avgjørelsen som sensur og mener den begrenser ytringsfriheten. Moen hevder at avgjørelsen ikke er et forbud, men en tilpasning til foreldres bekymringer. Boka, som utforsker kjønn og identitet, har tidligere vært kontroversiell og bannlyst i USA, men også fått ros for sitt innhold.
1 måned siden
Et ektepar oppdaget en merkelig, skjelettlignende skapning på en strand i Margate, England. Skapningen, som lignet en makaber havfrue, utløste en rekke spekulasjoner blant tilskuere og på nettet. Teorier spenner fra drivved til ukjente havmonstre, men mange mener det kan være en forfalskning, som den beryktede Fiji-havfruen fra 1800-tallet. Distriktsrådet er informert om funnet, men har ennå ikke identifisert hva det er. Bilder av skapningen har spredt seg raskt på internett og skapt debatt om dens opprinnelse.
1 dag siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
1 måned siden
En debatt startet på X (tidligere Twitter) om hensikten med borden på håndklær, og fikk over 91 millioner visninger. Mange foreslo ulike funksjoner, inkludert rumpetørking og dekorasjon. Eksperter fra Kid og JYSK Norge avviser at borden har noen praktisk funksjon og hevder den kun er dekorativ. Den amerikanske håndkleprodusenten Towel Hub mener derimot at borden bidrar til å forhindre frynsing, forbedrer absorberingsevnen og gir håndkleet et mer profesjonelt utseende.
1 dag siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
3 måneder siden
En konflikt mellom et hipt spisested i Oslo og to influensere har skapt stort engasjement i norske medier og sosiale medier. Saken, som handler om bruk av lysutstyr under et restaurantbesøk, har blitt gjenstand for debatt og kommentarer fra kjendiser, samfunnsdebattanter og til og med flyselskaper. Artikkelen hevder at den massive oppmerksomheten er særnorsk, og at nordmenn har en lav terskel for å bli sjokkert over slike hendelser. Janteloven og en uskreven norm om å ikke skille seg ut, nevnes som mulige årsaker. Det påpekes også at mediekjøret rundt saken gjør det enkelt for aktører å profittere på oppmerksomheten.
3 måneder siden
En ny reklamekampanje fra Nidar, der langrennsløpere viser frem sine definerte kropper, har skapt sterke reaksjoner. Eksperter kritiserer reklamen for å være smakløs, seksualiserende og potensielt i strid med markedsføringsloven. Det hevdes at reklamen kan bidra til kroppspress, spesielt blant unge gutter som ser opp til idrettsutøverne. En advokat påpeker at reklamen kan bryte med lovens bestemmelser om kroppspress, særlig siden den markedsfører godteri. Nidar, på sin side, hevder at reklamen er ment som en humoristisk parodi og avviser at de har hatt til hensikt å bidra til kroppspress. De understreker at de lytter til innspill og tar det med seg videre.
3 måneder siden
Uenighet om sykelønnsordningen kan bli en sentral sak i årets valgkamp dersom partene i arbeidslivet ikke blir enige. LO krever at ordningen fredes, mens NHO ønsker en diskusjon om endringer. Sykefraværet i Norge er høyt, og det er uenighet om hvem som skal ta regningen for dette. Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene står langt fra hverandre i synet på sykelønnsordningen. Flere partier har ikke tatt stilling til om de vil frede ordningen. En stor del av velgermassen vil måtte ta stilling til denne saken ved valget hvis partene ikke kommer til enighet.
3 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt Nettavisen for en kommentar som tolket varslene mot Trond Giske som delvis fabrikkert. Nettavisen mener dette er en tolkning av hendelsesforløpet som er beskrevet i en bok, og ikke en påstand som krever samtidig imøtegåelse. Flertallet i PFU mente derimot at kommentaren var en påstand av alvorlig karakter. Redaktøren i Nettavisen er uenig i avgjørelsen og mener PFU svikter sin oppgave med å forsvare den frie meningsjournalistikken. Et mindretall i PFU tok dissens og mente at den frie kommentaren må vernes. Det er ingen ankemulighet i PFU, og fellelsen blir derfor stående.
2 måneder siden
I Steinkjer tingrett nærmer rettssaken mot en tidligere lege fra Frosta seg slutten. Han er tiltalt for voldtekt av 87 kvinner og misbruk av stilling mot 94. Over 90 fornærmede har forklart seg i saken. Saken beskrives som unik i norsk rettshistorie på grunn av omfanget og karakteren av overgrepene. Professoren sammenligner saken med andre store straffesaker, men understreker at det er spesielt at en lege er tiltalt for så mange voldtekter i behandlingssituasjoner. Aktoratet starter sin prosedyre, og forsvarerne vil deretter presentere sin side. Det er usikkert om legen vil anke dommen.
4 måneder siden
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av tre vikinggraver på gården Skumsnes i Fitjar. Gravene, som tilhørte kvinner fra tidlig vikingtid, inneholdt blant annet en sjelden mynt fra Danmark, karolingiske sølvmynter, smykker og en stein formet som et kvinnelig kjønnsorgan. Funnet har fått internasjonal oppmerksomhet og beskrives som en «liten gullgruve». Arkeologene spekulerer i om kvinnene hadde kontakter utenfor Norge. De frykter at mange slike funn går tapt fordi folk ikke melder fra om dem, og understreker at staten dekker kostnadene ved undersøkelser.
3 måneder siden
Forskere har funnet en «dinosaur-motorvei» med rundt 200 fotspor i Oxfordshire, England. Sporene stammer fra minst to dinosaurarter, den 18 meter lange planteeteren Cetiosaurus og den 9 meter lange kjøtteteren Megalosaurus. Det lengste tråkket strekker seg over 150 meter, og sporene er anslått å være 166 millioner år gamle. Ved hjelp av 3D-modeller har forskerne fått ny innsikt i dinosaurenes bevegelsesmønstre, blant annet at Megalosaurus gikk i omtrent samme tempo som et menneske. Funnet regnes som et av de mest betydningsfulle av sitt slag og vil bli utstilt ved Oxford University Museum of Natural History, samt omtalt i en BBC-dokumentar.