Sangeren Jorun Stiansen deler sin personlige historie om adopsjon fra Colombia. Hun reflekterer over sin trygge oppvekst i Vennesla og reagerer på den offentlige debatten om internasjonal adopsjon.
Sangeren Jorun Stiansen, som ble adoptert fra Colombia til Norge som spedbarn, deler sine tanker om internasjonal adopsjon. Hun reagerer på NRKs «Debatten» om temaet og mener det er viktig å belyse både de mørke og de gode sidene ved adopsjon.
Stiansen beskriver sin egen oppvekst i Vennesla som preget av trygghet og kjærlighet, og fremhever foreldrenes grundige prosess. Hun har valgt å tro på informasjonen hun fikk om sin biologiske mor i Colombia.
Stiansen har aldri følt seg annerledes på grunn av sin bakgrunn, selv om hun opplevde rasistisk hets som barn. Hun anerkjenner at ikke alle adopterte har hatt en like positiv opplevelse som henne selv.
Jorun Stiansen
Marina Salazar Franco
Diana Ross
Whitney Houston
NRK
Dagbladet
Vennesla
Colombia
Norge
Bogotá
Kambodsja
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
4 måneder siden
Artikkelforfatteren, som selv er adoptert fra Colombia, forteller om sin positive opplevelse med adopsjon. Hun har opplevd en økende interesse rundt adopsjonshistorien sin, og opplever at mange ser på adopterte som ofre. Hun understreker at adopsjon ikke er ensbetydende med menneskehandel, og at mange adopsjoner gir barn et bedre liv. Hun poengterer at selv om det finnes vonde historier, er det også mange gode adopsjonshistorier, og at mange adopterte lever lykkelige liv i Norge. Hun har selv reist tilbake til Colombia og er takknemlig for å ha vokst opp i Norge.
12 dager siden
Artikkelen belyser kompleksiteten rundt adopsjon gjennom erfaringene til en person adoptert fra Colombia. Forfatteren understreker at adopsjon ikke bare er en vakker eller problematisk løsning, men en nødvendig mulighet for noen barn, som må gjennomføres med kontroll, åpenhet og respekt. Debatten om adopsjon preges ofte av sterke følelser og lite nyanser, og idealiserte fremstillinger kan gjøre det vanskelig for adopterte å finne sin egen vei. Forfatteren oppfordrer til mer forståelse og mindre forventninger, slik at adopterte kan eie sin egen historie i eget tempo. Samtidig må systemet være trygt og etisk, og adopsjon må ikke stanses, men forbedres for å sikre barnas rett til trygghet.
1 måned siden
En ung kvinne deler sin positive erfaring fra å vokse opp i fosterhjem, og utfordrer samtidig fordommer om fosterbarn. Hun forteller at mange antar at fosterbarn har hatt en vanskelig oppvekst, noe som ikke alltid stemmer. Hun understreker at hun selv var heldig med sin fosterfamilie, men har opplevd skadelige holdninger som skaper utenforskap. Hun påpeker at rekrutteringen av fosterforeldre er vanskeligere i dag, delvis på grunn av ensidig negativ medieomtale. Hun oppfordrer folk til å se forbi fordommene og heller se fosterbarn som individer som fortjener en ny sjanse og et trygt hjem.
12 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.
6 dager siden
En adoptert person argumenterer for et mer nyansert bilde av adopsjon. Vedkommende mener det må være rom for positive historier i den offentlige debatten.
12 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.
18 dager siden
Artikkelen er en personlig refleksjon om identitet og tilhørighet skrevet av en adoptert fra Korea, som har vokst opp i Norge. Til tross for at hen føler seg norsk, oppstår spørsmål om egen identitet og ønsket om å utforske sin bakgrunn. Adopsjonens kompleksitet belyses, spesielt rundt mangelen på informasjon om biologisk opphav. Forfatteren vurderer om hen skal utforske sin koreanske bakgrunn, samtidig som hen er takknemlig for å ha vokst opp i Norge. Artikkelen understreker viktigheten av å rette søkelys mot adopsjon og de ulike perspektivene adopterte har, og viser til at historier om adopsjon handler om tap, håp, søken og tilhørighet.
4 måneder siden
Artisten Jorun Stiansen deler i et intervju om sine juleminner, både de gode og de vonde. Hun forteller om tapet av sin bestefar og bestemor rett før og etter jul, som har gjort julen vanskelig. Samtidig fremhever hun betydningen av juletradisjoner med familien, som å kjøpe juletre med faren og den årlige julesokken fra moren. Stiansen reflekterer også over gaver, der en g-streng fra fetteren skiller seg ut som den verste, mens cowboyboots og Super Nintendo er blant de beste. Hun oppfordrer til å fokusere på å hjelpe de som trenger det i samfunnet, og verdsetter hverdagslykke og gode øyeblikk med sine nærmeste.
12 dager siden
Fredrik Solvang ledet en emosjonell debatt om ulovlige utenlandsadopsjoner i TV-programmet «Debatten». Han delte sin personlige historie som adoptert fra Sør-Korea og fortalte om sin biologiske fars intensjoner. Under sendingen ble Solvang rørt da han presenterte en sak om en bortført jente fra Ecuador. Debatten har fått stor oppmerksomhet, og Solvang har mottatt mange støttende tilbakemeldinger, samtidig som noen etterlyser et mer nyansert fokus. Han forklarer at debatten ble arrangert nå på grunn av økt oppmerksomhet rundt adopsjonskritikk, blant annet knyttet til en rettssak mot staten og dokumenterte overgrep. Solvang understreker at temaet berører mange, ikke bare de adopterte og deres familier, men også samfunnet generelt på grunn av statens rolle i adopsjonssystemet.
4 måneder siden
Artisten Jorun Stiansen deler sine tanker om mote, stil og forhold i et intervju. Hun avslører sin avhengighet av leppestift og sin aversjon mot Crocs. Stiansen beskriver sin høst- og vinterstil som preget av ull i brune nyanser, kombinert med en sort blazer. Hun understreker viktigheten av kosthold, fysisk aktivitet og sosiale aktiviteter for å opprettholde energinivået i mørketiden. I tillegg gir hun råd for et godt samliv, der hun vektlegger viktigheten av å bevare sin egen identitet og gi hverandre tid til egenpleie.
13 dager siden
Fredrik Solvang ledet tirsdagens Debatten-episode om utenlandsadopsjoner, et tema som berører ham personlig da han selv er adoptivbarn fra Sør-Korea. Under sendingen ble han synlig rørt, spesielt da han presenterte medieoppslag om ulovlige adopsjoner, noe som fikk ham til å ta en pause. Solvang har tidligere vært usikker på om han kunne være helt profesjonell i en slik debatt, men opplevde at det motsatte skjedde. Han understreker at han mener utenlandsadopsjon i hovedsak er positivt, så lenge risikoen for ulovligheter minimeres. Redaksjonssjef Solveig Tvedt støtter valget av Solvang som programleder, og mener hans åpenhet om følelser styrker programmet. Debatten inkluderte også personer som mener de er ulovlig adoptert til Norge. Samtidig pågår en granskning av utenlandsadopsjoner for å avdekke om norske myndigheter har hatt tilstrekkelig kontroll og om ulovlige adopsjoner har funnet sted.
24 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine positive erfaringer med to planlagte hjemmefødsler, og argumenterer for at det er et trygt og godt alternativ for kvinner med lavrisikosvangerskap. Hun forteller om grundige forberedelser, støttende jordmødre og en partner som var trygg på valget. Hun understreker viktigheten av valgfrihet innen fødselsomsorgen, og ønsker å bidra til en mer nyansert debatt rundt hjemmefødsler, som ofte fremstilles ensidig negativt i media. Forfatteren trekker også frem at studier viser at planlagt hjemmefødsel er like trygt som sykehusfødsel for lavrisikogrupper.
1 dag siden
Fremskrittspartiet har vedtatt å støtte surrogati i Norge. En Høyre-politiker som selv har barn via surrogati, oppfordrer nå sitt parti til å endre syn.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker begrepet 'nepobaby' i norsk kontekst, og ser på hvordan det påvirker kjente personer som Erling Braut Haaland, Öde Nerdrum og andre. Den diskuterer hvordan det å vokse opp med kjente foreldre kan være både en fordel og en ulempe, med forventninger og konkurranse som sentrale temaer. Flere kjente nordmenn deler sine erfaringer med å navigere i foreldrenes skygge, og artikkelen konkluderer med at Jens Stoltenberg er Norges største nepo, men har overgått dette stempelet. Det argumenteres for at man bør heie på norske nepobabies, slik man heier på fotballandslaget.
8 dager siden
Hanne Østby Orlien deler sin positive erfaring med planlagt hjemmefødsel. Hun ønsker å nyansere debatten om fødsler utenfor sykehus.