Et granskingsutvalg har levert en delrapport som retter sterk kritikk mot norske myndigheter og adopsjonsforeningen Adopsjonsforum for deres håndtering av utenlandsadopsjoner fra Ecuador og Colombia. Utvalget mener at det er sannsynlig at Camilla Austbø ble kidnappet før hun ble adoptert til Norge, og kritiserer Utenriksdepartementet og Adopsjonsforum for å ha overført penger til Ecuador for å stoppe kravet om at hun skulle returnere til sin biologiske mor.
Utvalget kritiserer også Adopsjonsforum for mangelfull informasjon om donasjoner og forhåndsbetalinger til norske myndigheter. Utvalget mener at både myndighetene og Adopsjonsforum prioriterte å begrense skadevirkningene på eget omdømme fremfor barnets beste.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at funnene må tas på alvor og at en gransking burde vært gjort tidligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En fersk rapport fra et granskingsutvalg kritiserer norske myndigheter for manglende kontroll med utenlandsadopsjoner. Utvalget fant risiko for at mødre i Colombia ble presset til å gi fra seg barna sine, og at minst én adopsjon fra Ecuador var et resultat av kidnapping. Det er også funnet risiko for feil i adopsjoner fra et barnehjem i Ecuador på 1980-tallet. Barne- og familieminister Kjersti Toppe erkjenner at det ikke har vært trygt og sikkert nok. Utvalget har også avdekket at to barn ble stjålet fra fødestuen i Colombia og adoptert til Norge. Bufdir anbefalte midlertidig stans i alle utenlandsadopsjoner, men dette ble avvist av statsråden.
3 måneder siden
En granskning av utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador kritiserer norske myndigheter og Adopsjonsforum for manglende kontroll og økonomiske bindinger. Adopsjonsforum skal ha donert penger til barnehjem i forbindelse med adopsjoner, uten å informere myndighetene. Rapporten viser også at private barneverninstitusjoner i Colombia ble avhengige av adopsjoner for å sikre inntekter. Dette har ført til kritikk av at økonomiske insentiver har påvirket adopsjonsprosessene, og at hensynet til barnets beste ikke alltid har vært prioritert.
3 måneder siden
Et regjeringsnedsatt granskningsutvalg har avdekket alvorlige regelbrudd i forbindelse med utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador til Norge. Utvalget kritiserer både norske myndigheter og adopsjonsbyrået Adopsjonsforum for manglende kontroll og uetisk praksis. Adopsjonsforum skal ha betalt store pengebeløp til private barnehjem i Colombia, noe som skapte en økonomisk avhengighet av adopsjoner. Byrået holdt også disse betalingene skjult for myndighetene, selv etter at det ble advart mot praksisen. Norske myndigheter kritiseres for å ikke ha fulgt opp informasjon om uregelmessigheter. Utvalget skal levere sin endelige rapport i desember 2025.
2 måneder siden
En nylig fremlagt delrapport om utenlandsadopsjoner til Norge har avdekket alvorlige feil og mangler, noe som har ført til sterke reaksjoner fra adopterte som sitter i en referansegruppe. Rapporten retter kritikk mot norske myndigheter og Adopsjonsforum for utilstrekkelig kontroll og oppfølging i tidligere adopsjonsprosesser. Adopterte deler sine personlige erfaringer og uttrykker vanskelige følelser knyttet til avsløringene. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet anbefalte en full stans i utenlandsadopsjoner, men regjeringen valgte å ikke følge denne anbefalingen fullt ut. Adopsjonsforum har beklaget situasjonen og understreker at dagens adopsjonsprosesser er underlagt strengere kontrollmekanismer.
3 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe reagerer på kritikk av barnevernet i en vestlandskommune etter et drap. Statsforvalteren kritiserer manglende samtaler med barna før det hadde gått fem måneder etter drapet, og manglende oppfølging før drapet. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon fra tidligere involverte kommuner. Toppe understreker at barnevernstjenesten må snakke direkte med barn. Kommunen erkjenner mangelfull dialog og har iverksatt tiltak. Barneombudet kaller saken svært alvorlig.
4 måneder siden
En ny rapport fra EOS-utvalget retter sterk kritikk mot Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) for mangelfull behandling av sikkerhetsklareringssaker, spesielt for flerkulturelle unge. FSA kritiseres for å ikke ha sikret forsvarlig behandling eller fremdrift i sakene, og for å ha henlagt 290 saker for å overholde tidsfrister. Dette førte til at mange ikke fikk innkalling til førstegangstjeneste. Etter avsløringer i VG får nå 97 unge likevel mulighet til å tjenestegjøre, og Forsvaret skal kontakte 299 personer som fikk sesjonsnekt. Kontroll- og konstitusjonskomiteen vurderer å undersøke saken nærmere.
4 måneder siden
Sivilombudet kritiserer manglende bevissthet rundt overgrep i barnevernsinstitusjoner, og påpeker at ansatte ofte ikke er kjent med gjeldende rutiner. En rapport basert på intervjuer med barn og ansatte avdekker at overgrep er et ikke-tema, og at barn ikke vet hvor de skal varsle. Saken har aktualisert seg etter at en svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter. Barne- og familieministeren har varslet hastetiltak, og justisministeren ser på regelverket for politiattester for utenlandske ansatte. Stortinget debatterer også saken, og etterlyser bedre varslingskanaler for barn.
3 måneder siden
Statens barnehus har for første gang varslet Statsforvalteren om sin bekymring for barnevernstjenesten i Sandefjord. De mener at barn har lidd unødvendig over lang tid på grunn av manglende inngripen fra barnevernet i flere saker med vold og omsorgssvikt. Barnehuset har sett flere tilfeller der barn har levd under uverdige forhold over år, og mener at barnevernet burde ha grepet inn tidligere. Statsforvalteren har åpnet tilsyn for å granske barnevernstjenestens praksis. Barnevernslederen i Sandefjord tar varselet til etterretning, men understreker at de ansatte gjør grundige vurderinger i alle saker. Tilsynssvaret fra Statsforvalteren vil vise om det har vært svikt i barnevernstjenesten.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
7 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.
6 dager siden
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen la fram en rapport som kritiserer at utfordringene i barnevernet har vedvart over lang tid uten tilfredsstillende løsninger. Rapporten peker på at Bufetat ikke klarer å oppfylle sin plikt til å tilby forsvarlige plasseringstiltak når kommunene ber om det, og at brudd på denne bistandsplikten har økt kraftig siden 2022. Riksrevisjonen fremhever også samarbeidsproblemer mellom forvaltningsnivåene og manglende tilbud i andre velferdstjenester som viktige årsaker til at barn ikke får nødvendig hjelp. Schjøtt-Pedersen understreker at det er kritikkverdig at barn ikke får det tilbudet de trenger, og at situasjonen er sammensatt med flere underliggende faktorer.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestland kritiserer barnevernstjenesten i en kommune for omfattende svikt i oppfølgingen av barn etter at moren ble drept. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, inkludert fra politiet, før drapet, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon. De åpnet ikke undersøkelsessak etter drapet og snakket ikke med barna før fem måneder senere. Statsforvalteren mener dette har påført barna tilleggsbelastninger og mulig mistillit til barnevernet. Kommunedirektøren forsvarer seg med at barnas stemme ble hørt via omsorgspersoner, men Statsforvalteren er uenig. Barnevernet kritiseres også for ikke å ha hentet inn informasjon fra tidligere barnevernstjenester.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer manglende åpenhet rundt en rapport om æresrelatert vold i Norge, der funn gradvis presenteres i media. Den påpeker en økning i antall saker, særlig blant jenter og barn, samtidig som viktige tiltak som Kripos’ spesialgruppe for æresrelatert vold avvikles. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats i barnehager og skoler, kompetanseheving hos nøkkelpersonell, og bedre samarbeid mellom ulike sektorer for å beskytte barn og unge mot undertrykkelse, vold og frykt, og etterlyser en nasjonal strategi for politiet.
1 måned siden
En ekspertgruppe nedsatt av regjeringen for å se på barne- og ungdomskriminalitet har levert en rapport som kritiseres for å unngå sentrale spørsmål. Blant temaene som savnes er grensesetting, konsekvenser, våpenbruk blant unge, spredning av gangsterkultur og betydningen av innvandrerbakgrunn. Gruppen avviser også å utrede Nasjonale Trygghetshus for barn under 15 år, og foreslår istedenfor å pilotere tre barnevernsinstitusjoner. NRK sin dekning av rapporten kritiseres for å være feilinformert. Forfatteren uttrykker skepsis til at MST-terapi vil nå de mest hardbarkede kriminelle.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.