Skjervøy kommune tilbyr gratis tomter for å tiltrekke seg nye innbyggere. Kommunen opplever boligmangel og har et stort behov for arbeidskraft, spesielt innen havbruksnæringen og i barnehagene.
For å få en gratis tomt, må boligen ha en utleiedel og byggingen må starte innen 2025. Dette tiltaket er en del av en større strategi for å rekruttere og beholde innbyggere, som også inkluderer forbedringer i skole- og fritidstilbud.
Ordføreren understreker at dette er et spennende tiltak som skal bidra til å sette Skjervøy på kartet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Gildeskål kommune selger nybygde boliger for 2,8 millioner kroner, noe som er 1,6 millioner under byggekostnaden. Dette gjøres i et forsøk på å tiltrekke seg nye innbyggere, spesielt barnefamilier, til kommunen. Ordføreren innrømmer overraskelse over den lave salgsprisen, men understreker at det er markedsprisen som gjelder. Kommunen ser på dette som en langsiktig investering for å sikre ansatte i skoler og barnehager. Selv om kommunen taper penger på kort sikt, er de fornøyd med interessen og salget av to av boligene. De etterlyser også statlig støtte for å bygge boliger i distriktene, da Husbanken ikke har slike ordninger i dag.
14 dager siden
Tydal kommune i Trøndelag deler ut gratis Kvikk Lunsj fra en selvbygd sjokoladeautomat i fjellet i påsken, i et forsøk på å tiltrekke seg nye innbyggere. Automaten flyttes rundt langs skiløyper og skuterløyper, og er populær blant turister og fastboende. I fjor delte kommunen ut 3000 sjokolader, og i år har de økt antallet til 4000. Prosjektlederen antyder en mulig 'Kvikk Lunsj-effekt' etter at folketallet i kommunen har økt det siste året.
4 måneder siden
Innbyggerne på Sekken kjemper mot sentralisering og befolkningsnedgang. Til tross for at kommunen legger ned ungdomstrinnet, gir de ikke opp. De lokker barnefamilier, spesielt fra Nederland, med boliger og tomter. Dugnadsånd har ført til butikk, brannstasjon og boligprosjekter. Øyfolket har et sterkt samhold og driver selvbetjent butikk og generasjonskorps. De jobber for å øke folketallet og beholde skolen, som de ser som avgjørende for øyas overlevelse. De har investert betydelige midler i boligprosjekter og infrastruktur.
3 måneder siden
Senterpartiet vil innføre en ordning der boliglån nedskrives for de som bygger bolig i distriktene, spesielt i de mest usentrale kommunene. Dette skal bidra til befolkningsvekst og økt næringslivsaktivitet. Senterpartiet mener at tiltaket vil skape trygghet rundt boligbygging i distriktene, hvor det ofte er et sprik mellom panteverdi og byggekostnader. Boligbransjen er kritisk til forslaget og mener det kan være skadelig for boligmarkedet. De mener en mer skreddersydd ordning er nødvendig. Senterpartiet mener også at tiltaket vil bidra til å redusere presset på boliger i Oslo.
1 måned siden
Studentminister Sigrun Aasland og kommunalminister Kjersti Stenseng presenterer en satsing på 3050 nye studentboliger, i tillegg til de 5000 som allerede er under bygging. Satsingen skal lette presset på det private leiemarkedet og bedre studentenes økonomi. Husbanken har mottatt mange søknader, og de største studiestedene prioriteres. Styrelederen i SiOStudentsamskipnaden i Oslo er positive til satsingen, men understreker at behovet fortsatt er stort da mange studenter står i boligkø.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
4 måneder siden
Eiendom Norge spår en solid oppgang i boligprisene på 10 prosent i 2025, med enkelte byer som Stavanger, Bergen og Oslo som vil oppleve en enda sterkere vekst. De viktigste årsakene til den forventede prisøkningen er et historisk lavt antall fullførte nye boliger, forventede rentenedsettelser og god lønnsvekst. Selv om lettelser i utlånsforskriften vil gi en viss stimulans, er effekten størst i mellomstore byer og distrikter. Eiendom Norge mener boligkrisen vil slå inn for fullt i 2025, med fallende byggeaktivitet og et markant fall i antall ferdigstilte boliger.
23 dager siden
Kommuner over hele landet ansetter fastleger for å løse rekrutteringsutfordringene, men dette fører til økonomisk press og nødvendighet for å kutte i andre kommunale tjenester. Fredrikstad er et eksempel der kommunen bruker millioner på å lønne fastleger og drive legekontor. Dette har ført til kortere ventelister, men også til mindre penger til andre viktige tjenester som hjemmesykepleie. Kommunesektorens organisasjon (KS) mener ordningen ikke er bærekraftig og at det er nødvendig med strukturelle endringer. Helse- og omsorgsministeren påpeker at situasjonen har blitt bedre og at regjeringen jobber med en stortingsmelding om allmennlegetjenesten.
2 måneder siden
Kommunalminister Kjersti Stenseng har invitert storbykommunene til et møte for å diskutere hvordan boligbyggingen kan økes. Bakgrunnen er regjeringens mål om å bygge 130 000 nye boliger innen 2030. Stenseng ønsker å effektivisere planprosessene og vurdere om kravene til nybygg er for kostnadsdrivende. Hun vil også involvere Husbanken for å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Eksperter, som Bård Folke Fredriksen fra NBBL og Erlend Eide Bø fra SSB, er skeptiske til om målet er oppnåelig, og peker på lange planprosesser og få byggeklare tomter som utfordringer.
2 måneder siden
Husbanken rapporterer om økende mangel på utleieboliger i Norge, hvor etterspørselen overstiger tilbudet. Antallet leietakere har økt betydelig de siste ti årene, grunnet blant annet flyktninger og vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet. Mange sliter med å betale husleien, og ventelister for kommunale boliger vokser. Samtidig reduseres antallet profesjonelle utleiere. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng understreker at regjeringen vil forsøke å stimulere boligbyggingen for å bedre situasjonen.
26 dager siden
Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre en ordning der utbyggere av store boligprosjekter må bidra økonomisk til bygging av idrettsanlegg. Partiet mener dette er nødvendig for å sikre barn og unge tilgang til idrett i områder med mye boligbygging, hvor kapasiteten er sprengt. Forslaget møter motstand fra Norske Boligbyggelags Landsforening, som frykter at det vil føre til økte boligpriser for boligkjøpere. Oslo Ap foreslår også endringer i spillemiddelordningen for å prioritere fylker og områder med underdekning av idrettsanlegg, samt levekårsutsatte byområder.
3 måneder siden
En ny ordning gir nyutdannede lærere mulighet til å få slettet store deler av studiegjelden sin, spesielt de som jobber i Nord-Norge og i tiltakssoner. Lærere kan få slettet mellom 51.000 og 361.000 kroner av studielånet, avhengig av utdanning, spesialisering og arbeidssted. Ordningen gjelder for de som startet lærerutdanningen fra og med studieåret 2017-2018. Målet er å rekruttere flere lærere, spesielt til distriktene og til realfag og språk. Selv om ordningen kan være en motivasjon, understrekes det at læreryrket må være et bevisst valg. Mange lærerstudenter er ikke klar over hvor omfattende ordningen er.
1 måned siden
Regjeringen kunngjør bygging av 3050 nye studentboliger, i tillegg til de 5000 som allerede er under oppføring. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) fremhever at dette er det viktigste grepet for studentenes økonomi, spesielt i de store byene. Husbanken har mottatt en økning på 27 prosent i søknader om tilskudd, og Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Ås vil motta mest støtte.
9 dager siden
Moskenes og Vestvågøy kommuner i Lofoten vurderer en mulig sammenslåing for å skape en mer robust og bærekraftig kommunestruktur. Moskenes har betydelig gjeld på over 140 millioner kroner og har vært på Robek-listen siden 2012. Regjeringen tilbyr et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å håndtere gjelden, med krav om at Moskenes vurderer sammenslåing med en annen kommune. Vestvågøy har vist interesse for sammenslåing, og Flakstad kan også bli involvert i prosessen. Kommunene planlegger politiske diskusjoner våren 2024, med mulighet for at en ny kommune kan etableres senest 1. januar 2028. Prosessen skal være grundig og inkluderer innbygger- og ansattmedvirkning, og det er erkjent at det kan være sterke følelser knyttet til endringen. Målet er å sikre bedre økonomi og tjenesteutvikling i regionen.
28 dager siden
AUF kjemper for at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta gratis førerkort for elever som fullfører yrkesfag. Forslaget kommer som følge av bekymringer rundt personlig økonomi blant unge, særlig de som bor utenfor storbyene og er avhengige av bil for å komme seg til jobb og lærlingplasser. AUF-leder Gaute Skjervø mener dette vil rekruttere flere til yrkesfag og sikre arbeidskraft i distriktene. Kostnaden er estimert til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Programkomiteen støtter et begrenset prøveprosjekt, men AUF jobber for å få flertall for fullt gratis førerkort på landsmøtet, med støtte fra store lokallag og Fellesforbundet.