Innbyggerne på Sekken kjemper mot sentralisering og befolkningsnedgang. Til tross for at kommunen legger ned ungdomstrinnet, gir de ikke opp. De lokker barnefamilier, spesielt fra Nederland, med boliger og tomter.
Dugnadsånd har ført til butikk, brannstasjon og boligprosjekter. Øyfolket har et sterkt samhold og driver selvbetjent butikk og generasjonskorps.
De jobber for å øke folketallet og beholde skolen, som de ser som avgjørende for øyas overlevelse. De har investert betydelige midler i boligprosjekter og infrastruktur.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Fire av fem småbarnsfamilier forlater Digermulen i Lofoten på grunn av mangel på barnehagetilbud. Dette fører til at bygda mister 19 innbyggere, inkludert majoriteten av elevene ved den lokale skolen. Foreldrene har i halvannet år kjempet for et barnehagetilbud, men kommunen sier de ikke har råd til å gjenåpne barnehagen. Rektoren ved skolen frykter nå nedleggelse, mens ordføreren synes situasjonen er beklagelig, men respekterer familiens valg om å flytte. Familiene understreker at avgjørelsen er tatt ut fra hensynet til barnas beste.
3 måneder siden
Skjervøy kommune tilbyr gratis tomter for å tiltrekke seg nye innbyggere. Kommunen opplever boligmangel og har et stort behov for arbeidskraft, spesielt innen havbruksnæringen og i barnehagene. For å få en gratis tomt, må boligen ha en utleiedel og byggingen må starte innen 2025. Dette tiltaket er en del av en større strategi for å rekruttere og beholde innbyggere, som også inkluderer forbedringer i skole- og fritidstilbud. Ordføreren understreker at dette er et spennende tiltak som skal bidra til å sette Skjervøy på kartet.
26 dager siden
Oslo Arbeiderparti ønsker å innføre en ordning der utbyggere av store boligprosjekter må bidra økonomisk til bygging av idrettsanlegg. Partiet mener dette er nødvendig for å sikre barn og unge tilgang til idrett i områder med mye boligbygging, hvor kapasiteten er sprengt. Forslaget møter motstand fra Norske Boligbyggelags Landsforening, som frykter at det vil føre til økte boligpriser for boligkjøpere. Oslo Ap foreslår også endringer i spillemiddelordningen for å prioritere fylker og områder med underdekning av idrettsanlegg, samt levekårsutsatte byområder.
2 måneder siden
Etter nedleggelsen av den videregående skolen i Lom, har lokale krefter gått sammen for å etablere en privat videregående skole. Interfil investerer millioner i prosjektet, og kommunene garanterer for en betydelig del av kostnadene. Skolen starter som en privatistskole i 2025, med planer om å bli en tradisjonell videregående skole i 2026. Elever ser frem til å fortsette skolegangen i hjembygda. Parallelt jobber næringslivet på Flisa for å opprette en privat videregående skole, men møter byråkratiske hindringer.
17 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
4 måneder siden
Gildeskål kommune selger nybygde boliger for 2,8 millioner kroner, noe som er 1,6 millioner under byggekostnaden. Dette gjøres i et forsøk på å tiltrekke seg nye innbyggere, spesielt barnefamilier, til kommunen. Ordføreren innrømmer overraskelse over den lave salgsprisen, men understreker at det er markedsprisen som gjelder. Kommunen ser på dette som en langsiktig investering for å sikre ansatte i skoler og barnehager. Selv om kommunen taper penger på kort sikt, er de fornøyd med interessen og salget av to av boligene. De etterlyser også statlig støtte for å bygge boliger i distriktene, da Husbanken ikke har slike ordninger i dag.
1 måned siden
Norske breddeklubber ser en økende utfordring med at ungdom slutter med organisert idrett, noe som kan øke risikoen for inaktivitet, rus og kriminalitet. For å motvirke dette, tar flere klubber grep ved å utvide sine tilbud. Gresvik IF bygger et aktivitetshus med gamingrom og simulatorer, mens andre klubber, som Pol i Stavanger og Bodø Håndballklubb, satser på sosiale møteplasser og alternative aktiviteter. Norges idrettsforbund støtter initiativene og jobber for å tilpasse idretten til ungdommenes behov. Klubber understreker viktigheten av frivilliges bidrag, samtidig som de oppfordrer politikere til å ta ansvar for å støtte disse tiltakene.
29 dager siden
Etter at Syver Blindheim (13), kjent fra «Team Pølsa», mistet synet grunnet barnedemens (JNCL), har nordmenn samlet inn over 18 millioner kroner til forskning. Familien Blindheim fra Ålesund har i flere år jobbet for å samle inn penger, og er overveldet over den enorme responsen og dugnadsviljen. Lokalsamfunnet bidrar med kreative innsamlingsaksjoner. Pengene gir familien et fornyet håp om en fremtid, spesielt for barn som rammes av sjeldne sykdommer. Faren, Øyvind Blindheim, etterlyser økte statlige midler til forskning på sjeldne sykdommer, slik at foreldre ikke må bære hele byrden alene.
3 måneder siden
Senterpartiet vil innføre en ordning der boliglån nedskrives for de som bygger bolig i distriktene, spesielt i de mest usentrale kommunene. Dette skal bidra til befolkningsvekst og økt næringslivsaktivitet. Senterpartiet mener at tiltaket vil skape trygghet rundt boligbygging i distriktene, hvor det ofte er et sprik mellom panteverdi og byggekostnader. Boligbransjen er kritisk til forslaget og mener det kan være skadelig for boligmarkedet. De mener en mer skreddersydd ordning er nødvendig. Senterpartiet mener også at tiltaket vil bidra til å redusere presset på boliger i Oslo.
1 måned siden
Oslo kommune har foreslått å legge ned fem skoler, inkludert Møllergata skole, som er Oslos eldste byfolkeskole. Bakgrunnen er forventet nedgang i elevtall og en vanskelig økonomisk situasjon. Foreldrene ved Møllergata skole er svært kritiske til forslaget og mener kommunen forsømmer barnefamiliene i sentrum. De hevder at kommunen selv har bidratt til lave elevtall ved å unnlate å prioritere tilrettelegging for barnefamilier. FAU ved skolen vil kjempe imot nedleggelsen og sende inn en høringsuttalelse. Møllergata skole kan bli omgjort til enten videregående skole eller voksenopplæring. I tillegg er flere byggeprosjekter ved andre skoler stoppet, og større endringer vil skje ved flere skoler.
4 måneder siden
En liten bygd i Nord-Norge nektet å gi opp sin lokale skole da kommunen la den ned. Foreldrene opprettet en privatskole, som nå har flere elever enn noen gang. Skolen har bidratt til en betydelig befolkningsvekst i bygda. Dette skjer i en tid hvor mange offentlige skoler legges ned, og private alternativer blir stadig mer populære. Forskere påpeker at private skoler kan være et godt alternativ for lokalsamfunn, men advarer også mot å romantisere små skoleenheter. Det er en begynnende trend i Sverige der små skoler består, men ledelsen er sentralisert.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg befolkningsutviklingen i Norge, preget av fraflytting fra distriktene og synkende fødselsrater. Til tross for ulike distriktspolitiske tiltak og forsøk på å stimulere fødselstallene, fortsetter urbaniseringen. Dette skaper utfordringer med å opprettholde bosettingen i spredtbygde områder og å sikre tilstrekkelig arbeidskraft. Artikkelen vurderer mulige løsninger som økt pensjonsalder og arbeidsinnvandring, men understreker at dette er globale utfordringer som krever tilpasning snarere enn enkle løsninger. Debatten om by og land vil intensiveres i årene fremover.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg situasjonen på Romsås, en bydel med mange innbyggere med innvandrerbakgrunn, lav utdanning og arbeidsledighet. En hendelse der rektor ved Bjøråsen skole ble angrepet av en ungdom, har skapt bekymring. Samtidig finnes det et positivt engasjement i bydelen, der ildsjeler som Adnan Naeem organiserer fritidsaktiviteter for ungdom i idrettshallen. Disse ildsjelene, som selv har innvandrerbakgrunn, kjenner ungdommen og kulturen, og forebygger kriminalitet gjennom tillit og klare rammer. Artikkelen argumenterer for at forebygging gjennom lokale krefter er viktigere enn politi i uniform, og at det er avgjørende å gi disse ildsjelene ressurser og anerkjennelse.
1 måned siden
Hol kommune har brukt store summer på innleie av helsepersonell og tar nå grep ved å opprette en egen ressursbank. Kommunen har ansatt sykepleiere, helsefagarbeidere og assistenter i en intern vikarpool for å dekke behovet ved de kommunale helseinstitusjonene. Målet er å redusere kostnadene og sikre bedre kvalitet på tjenestene. Selv om de har redusert behovet for eksterne vikarer, innrømmer kommunen at sommeren fortsatt vil kreve innleie. Utfordringer knyttet til helårsturisme og et økende antall eldre bidrar til press på helsetjenestene.
4 måneder siden
Båtsfjord kommune slet med å drive Solbakken bofellesskap forsvarlig og valgte å privatisere driften til Ecura i 2023. Dette har ført til en betydelig kostnadsøkning, fra 23 til 41,5 millioner kroner årlig, hovedsakelig på grunn av flere beboere, økt bemanning og reiseutgifter for ansatte. Kommunen mottar statlig tilskudd, men er fortsatt økonomisk presset. Det er også bekymring rundt stabiliteten i bemanningen, da mange ansatte pendler til Båtsfjord for å jobbe. Kommunestyret vurderer nå å ta tilbake driften av Solbakken i egen regi fra 2025, samtidig som de jobber for å sikre bedre kontraktstyring.