En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt.
Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten.
Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 dager siden
En skadelig alge, «Pseudochattonella», som har forårsaket fiskedød i Danmark, er på vei mot norskekysten. Fiskeridirektoratet har sendt ut varsel til oppdrettere, mens en havforsker uttrykker et forsiktig håp om at værendringer kan begrense spredningen. Algene spres via havstrømmer og vind, noe som gjør situasjonen uforutsigbar. Oppdrettsfisk er spesielt utsatt, og det tas prøver utenfor Arendal for å overvåke utviklingen. De kommende dagene vil være avgjørende for å fastslå om algen vil ramme Sørlandskysten.
2 måneder siden
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland. Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder. Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
18 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
25 dager siden
Havforskningsinstituttet (HI) er bekymret for villaksbestanden i Etneelva, da overvåkning viser en overvekt av små hannlaks og få hunnlaks, noe som kan redusere gytingen. Forskerne mener villaksen sliter i sjøen grunnet dårlig mattilgang og påvirkning fra rømt oppdrettslaks. Antall rømminger av oppdrettslaks har økt, noe som forverrer situasjonen. Feltstasjonen i Etneelva bruker avansert teknologi for å overvåke bestanden, og resultatene kan være relevante for andre lakseelver med lignende utfordringer. Villaksen ble rødlistet i 2021, og flere elver ble stengt i 2023 på grunn av lite fisk.
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
4 måneder siden
Jon Nikolaisen, kommunestyrerepresentant i Porsanger, foreslår å endre navnet på kommunesenteret Lakselv til «Elv» som en symbolsk handling for å rette oppmerksomhet mot villaksens kritiske situasjon. Han frykter at oppdrettsnæringens åpne merder kan føre til massiv laksedød, slik det har skjedd på Vestlandet og i Midt-Norge. Forslaget støttes av generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen, som mener tiltak for å beskytte villaksen haster. Oppdrettsnæringens interesseorganisasjon, Sjømat Norge, avviser imidlertid at næringen alene kan klandres for problemene. Kommunestyret skal behandle saken tirsdag, og resultatet av avstemningen er foreløpig ikke kjent.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, viser nye rapporter fra Miljødirektoratet og Niva at tilstanden fortsatt er alvorlig. Rapporten fra Niva viser at fremdriften er for langsom og virkemidlene utilstrekkelig for å nå miljømålene innen 2026. Nitrogenutslipp er en stor utfordring, da det fører til økt vekst av trådalger som fortrenger tareskog og ålegrasenger. Dette har resultert i en kraftig tilbakegang for sukkertare og stortareskog, samt svekkelse i ålegrasengene. Det understrekes at det kreves en forsterket innsats over tid for å oppnå en ren og frisk Oslofjord.
19 dager siden
Artikkelen beskriver en alvorlig situasjon for fjordene, spesielt på Vestlandet, med alarmerende oksygenmangel. Utslipp fra fiskeoppdrett, landbruk, industri og kloakk, kombinert med miljøgifter, fører til at fisk forsvinner og fjordbunnen dekkes av mudder. Døde spekkhoggere funnet med høye nivåer av miljøgifter understreker alvoret i situasjonen. Artikkelen kritiserer manglende politisk handling og oppfordrer til umiddelbare og kraftige tiltak mot forurensningskildene, inkludert å konfrontere oppdrettsnæringen, for å redde fjordene fra en miljøkatastrofe.