En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks.
Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking.
Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
4 måneder siden
I 2024 har 93 256 oppdrettslaks rømt fra norske anlegg, det høyeste antallet siden 2019. Fiskeridirektoratet mistenker at det reelle tallet er enda høyere. Den største enkelthendelsen involverte 65 000 laks fra Mowis anlegg i Meløy. De fleste rømmingene skjer under arbeidsoperasjoner, ofte på grunn av teknisk svikt eller feil bruk av utstyr. Rømt oppdrettslaks er en trussel mot villaksen da de kan blande seg og endre genetikken. Sjømatnæringen har en nullvisjon for rømming for å beskytte villaksen, men Mowi beklager årets rømmingstall.
2 måneder siden
Nærmere 30.000 oppdrettslaks rømte fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter skade på en merd. Fiskeridirektoratet har startet tilsyn og selskapet har satt i gang gjenfangst, men kun fire laks er samlet inn via dusørfiske. Fisken som var igjen i merden er flyttet, og merden er fjernet. Mowi vil undersøke årsaken til hendelsen. Samtidig melder selskapet om rekordresultater for 2024 med høyere inntekter og slaktevolumer enn noen gang tidligere.
2 måneder siden
Omtrent 27.000 laks har rømt fra et Mowi-anlegg i Dyrøy kommune etter at en fortøyning røk og deler av en merd ble senket. Hendelsen betegnes som alvorlig av Mowi. Fiskeridirektoratet arbeider med å kartlegge omfanget av hendelsen og vurderer tiltak for gjenfangst. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om å starte gjenfangstfiske.
3 måneder siden
Rundt 15.000 laks rømte fra Lerøys oppdrettsanlegg Sandholmane i Aukra kommune. Laksen, som veier rundt 1,5 kg, hadde tidligere fått påvist virussykdommen PD og bakteriesykdommen vintersår, men skal være i god form. Lerøy beklager hendelsen og har iverksatt tiltak for å begrense konsekvensene, inkludert dialog med myndighetene. Selskapet understreker at de jobber for å unngå slike hendelser, men rømming av oppdrettslaks er en kjent trussel mot villaksbestanden, da den kan endre villaksens genetikk og spre sykdom. I tillegg ble laksefisket i flere elver stanset i sommer på grunn av lite villaks.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter at en fiskemerd delvis havnet under vann grunnet et fortøyningsbrudd. Fiskeridirektoratet vil inspisere anlegget snarest og vurdere behovet for utvidet gjenfangstfiske. Kystvakten assisterte på stedet for å lette arbeidet ved merden. Helsedirektoratet har gitt Mowi pålegg om gjenfangstfiske.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
2 dager siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
1 måned siden
Islandske elveeiere saksøker Arctic Fish og islandske myndigheter etter at 3500 oppdrettslaks rømte i 2023. Søksmålet, finansiert av Icelandic Wildlife Fund med støtte fra artisten Björk, har som mål å stoppe oppdrettstillatelser i Patreksfjörður og Tálknafjörður. Elveeierne frykter at lakseoppdrett truer villaksbestanden, og viser til at oppdrettslaks har blandet seg inn i villaksstammen. Mowi, som eier Arctic Fish, avviser anklagene. Islandske filmskapere har også dokumentert laksens tilbakegang i Norge, og frykter nå lignende tilstander på Island.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
25 dager siden
Havforskningsinstituttet (HI) er bekymret for villaksbestanden i Etneelva, da overvåkning viser en overvekt av små hannlaks og få hunnlaks, noe som kan redusere gytingen. Forskerne mener villaksen sliter i sjøen grunnet dårlig mattilgang og påvirkning fra rømt oppdrettslaks. Antall rømminger av oppdrettslaks har økt, noe som forverrer situasjonen. Feltstasjonen i Etneelva bruker avansert teknologi for å overvåke bestanden, og resultatene kan være relevante for andre lakseelver med lignende utfordringer. Villaksen ble rødlistet i 2021, og flere elver ble stengt i 2023 på grunn av lite fisk.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter et fortøyningsbrudd som førte til at en merd delvis sank. Hendelsen beskrives som sjelden, og involverte slakteklare laks på rundt 5,5 kilo. Fiskeridirektoratet følger opp saken med tilsyn, har pålagt Mowi gjenfangstfiske, og vurderer ytterligere tiltak. Kystvakten har bistått med KV Svalbard som bølgebryter for å lette arbeidet på stedet.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
1 måned siden
Norske lakseoppdrettere overskred lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men kun fire tilfeller resulterte i straff. Mattilsynet påpeker at oppdretterne ofte er for dårlig forberedt og mangler tilstrekkelig beredskap, noe som fører til økt smittefare for villaks. Selv om grensen for lakselus ble satt i 2017, har økningen av fisk i sjøen bidratt til et høyere lusetrykk. Mattilsynet understreker at manglende kontroll på lusesituasjonen kan få konsekvenser for oppdretternes muligheter for videre vekst, men at de ikke har myndighet til å gripe inn i selve driftstillatelsene.