Mange polske innvandrere i Norge opplever fordommer og diskriminering, og føler seg ikke inkludert i samfunnet. De blir ofte sett på som kun arbeidskraft, noe som gjør det vanskelig å snakke om integrering og tilhørighet.
En grafiker forteller om diskriminerende kommentarer fra sin tidligere sjef, mens en familie fra Moss opplever at folk har fordommer og stereotypiske oppfatninger om polakker. Polsk-norsk forening jobber for å fremme inkludering og bygge broer mellom kulturer.
En karriereveileder påpeker at mange polakker med høy utdanning ikke får jobber som tilsvarer deres kompetanse. I tillegg blir noen polske arbeidere utsatt for sosial dumping og utnyttelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny studie viser at jobbsøkere med utenlandskklingende navn diskrimineres i ansettelsesprosesser. Forskningen viser at søkere med norske navn prioriteres, mens de med navn fra Midtøsten, Sør-Asia og Afrika havner nederst. Jobbsøkere har rett til å be om innsyn i hvem som ble ansatt, men ikke hvem som ble innkalt til intervju. Diskrimineringsnemnda mottar mange klager, men få saker konkluderes med brudd på regelverket. Eksperter råder jobbsøkere til å dokumentere, ta kontakt med arbeidsgiver og vurdere å klage. Regjeringen har lansert en handlingsplan mot rasisme og diskriminering med tiltak for arbeidslivet, og oppfordrer arbeidsgivere til å rekruttere mangfoldig.
1 måned siden
Artikkelen belyser dilemmaet minoritetskvinner opplever i Norge, der de kritiseres både for å være husmødre og for å jobbe. Fordommer, språkbarrierer og kulturelle forventninger vanskeliggjør deres integrering i arbeidslivet, samtidig som de bærer en uforholdsmessig stor del av ansvaret for hjem og familie. Økonomiske utfordringer forsterker presset, og mange vegrer seg for å benytte seg av velferdsordninger på grunn av kulturelle stigma. Forfatteren etterlyser en åpen samtale om menns manglende bidrag i hjemmet, uten å forsterke negative fordommer.
22 dager siden
En ny rapport viser at tilliten er lav blant innvandrerbefolkningen i Oslo, noe som fører til splittelse og parallellsamfunn. Økonomiske vansker er utbredt, spesielt blant syrere. Innvandrerkvinner, særlig fra Pakistan og Irak, sliter med helseproblemer, ensomhet og manglende sosial kontakt. Rapporten understreker behovet for målrettede tiltak for å bedre helsehjelpen og øke sysselsettingen blant innvandrere, og oppfordrer arbeidsgivere til å unngå diskriminering. Kvinner fra Somalia og Eritrea er et lyspunkt, da de er mest tilfredse med livet til tross for vanskeligheter.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot en ensidig vektlegging av kulturelle barrierer som hovedårsak til integreringsproblemer i Norge. Den understreker at strukturelle faktorer som diskriminering og sosial ekskludering fortsatt er betydelige hindre. Forskning viser at minoritetsgrupper møter vanskeligheter i arbeidsmarkedet, selv med like kvalifikasjoner. Artikkelen kritiserer forenklingen av å redusere integreringsutfordringer til en «kultur-religion-symbiose», og fremhever at religiøse miljøer også kan være positive ressurser. Kriminalitet sees som et symptom på utenforskap, og det argumenteres for at inkluderende tiltak, dialog og samarbeid er viktigere enn stigmatiserende retorikk for å fremme integrering. Artikkelen konkluderer med at integrering er et felles ansvar som krever både tilpasning og inkludering.
3 måneder siden
En ny rapport fra IMDi avdekker at arbeidsplassen er den arenaen der flest opplever diskriminering og rasisme. Mellom 23 og 29 prosent av innvandrere har opplevd forskjellsbehandling, og 13–15 prosent har opplevd rasistiske ytringer på jobb. Rapporten, som er basert på data fra fem kommuner, bekrefter tidligere funn om at rasisme er et betydelig problem i arbeidslivet. Kommunene jobber med tiltak som mentorprogrammer for å inkludere flere i arbeidslivet, men Antirasistisk Senter mener det er behov for en bredere innsats fra både samfunns- og næringsliv for å bekjempe problemet.
1 måned siden
En familie i Bergen ble nektet visning på en leilighet fordi utleieren mente de ikke snakket godt nok norsk. Familien følte seg diskriminert og kontaktet Likestillings- og diskrimineringsombudet, som bekrefter at språk kan være grunnlag for diskriminering. Utleieren avviser anklagene og forklarer at de prioriterte norsktalende leietakere fordi de selv ikke er gode i engelsk. Familien, som nylig har fått barn, ønsker å flytte til en større leilighet, men er bekymret for diskriminering i boligmarkedet.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.
4 måneder siden
En analyse fra SSB viser at innvandrere i Norge har større økonomiske utfordringer enn befolkningen for øvrig. 41 prosent av innvandrere sliter med å betale uforutsette utgifter, og 10 prosent har hatt alvorlige økonomiske problemer det siste året. Mange savner også materielle goder. Dette skyldes blant annet lavere inntekt, trangere boligforhold og sjeldnere boligeie. Selv om inntektsforskjellene har blitt noe mindre de siste årene, er det fortsatt betydelige forskjeller. Flyktninger og de med kort botid i Norge er spesielt utsatt. Undersøkelsen viser også at innvandrere generelt er mindre fornøyd med sin økonomiske situasjon.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
4 måneder siden
Statistikk fra SSB viser at innvandrere, som utgjør 16,8 % av Norges befolkning, står for 60 % av siktelsene for grov mishandling i nære relasjoner i perioden 2020-2023. Oslo skiller seg ut med 59 % av siktelsene i denne kategorien. Høyres Mari Holm Lønseth understreker viktigheten av å respektere norske verdier og regler, mens rådgiver Sylo Taraku peker på kulturelle forskjeller og høy terskel for innvandrerkvinner til å søke hjelp. Taraku ser også tegn til bedring, med økt bevissthet og bedre hjelpetilbud. Myndighetenes innsats og samfunnsdebatt har bidratt til økt fokus på problemet.
3 måneder siden
Polen opplever et voldsomt press etter svake resultater i Hoppuka, med hard kritikk i mediene. Sportssjef Alexander Stöckl bekrefter at presset påvirker laget negativt, og at det skrives usannheter. Kritikk rettes mot trener Thomas Thurnbichler, men Stöckl forsøker å beskytte ham. Polske hoppere sliter med å prestere, og det er et generasjonsgap mellom de eldre og yngre utøverne. Stöckl understreker at utøverne har tillit til Thurnbichler, til tross for mediepresset. Tidligere stjernehoppere som Dawid Kubacki uttrykker frustrasjon over manglende resultater.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
En studie viser at jobbsøkere med ikke-norske navn diskrimineres, selv med like kvalifikasjoner. Dette skyldes ubevisste fordommer. Artikkelen foreslår anonymisering av søknader for å fjerne informasjon som navn og kjønn, slik at kompetanse blir avgjørende. Anonymisering er teknisk gjennomførbart og kan bidra til et mer rettferdig arbeidsliv, hvor alle vurderes likt uavhengig av bakgrunn.
1 måned siden
Artikkelen omhandler økende fordommer og rasisme, forsterket av «Stem FrP»-trenden på sosiale medier. Forfatteren deler personlige erfaringer med rasisme og fremmedfrykt, og argumenterer for at økende kriminalitet bidrar til å forsterke fordommene. Vanlige nordmenn med innvandrerbakgrunn opplever mistro og kollektiv avstraffelse. Løsninger som foreslås inkluderer strengere straffer for vold, nulltoleranse for utenlandske kriminelle, reell integrering, og en slutt på hat fra alle sider for å skape et tryggere og mer inkluderende samfunn.
1 måned siden
En doktorgradsavhandling undersøker hvordan norske muslimer opplever inkludering og ekskludering, og skiller mellom opplevelser knyttet til fordommer og religiøsitet. Studien viser at manglende tilrettelegging for religiøs praksis og opplevde forskjeller i verdisyn kan føre til ekskludering. Samtidig kan enkle tiltak, som tilrettelegging for bønn på arbeidsplassen, øke følelsen av tilhørighet. Diskusjonen dreier seg om hvor langt Norge skal gå i å tilpasse seg religiøse behov, sett i lys av målet om et livssynsåpent samfunn, og hvordan dette balanseres mot andre samfunnsverdier.