En kvinne i Danmark ble nektet adgang til en kafé med sin tjenestehund. Dette førte til en sak om diskriminering.
Artikkelen beskriver en hendelse i Danmark fra mars 2023 hvor en kvinne med en tjenestehund ble nektet adgang til en kafé. Kvinnen har infantil autisme og angstlidelse, og hunden hjelper henne med å roe seg ned. Hunden bar en vest som viste at den var en tjenestehund, og kvinnens mor informerte de ansatte.
Kafeen begrunnet avvisningen med hygiene og allergi. Ligebehandlingsnævnet, som tilsvarer Diskrimineringsnemnda i Norge, har vurdert saken og konkludert med at kafeen diskriminerte kvinnen på grunn av nedsatt funksjonsevne.
Kafeens argumenter om hygiene ble ikke ansett som tilstrekkelig bevist. Kafeen er derfor pålagt å betale kvinnen 5000 danske kroner, tilsvarende rundt 7900 norske kroner, i erstatning.
Berlingske Tidende
B.T.
Ligebehandlingsnævnet
Diskrimineringsnemnda
Danmark
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
2 måneder siden
Kristimaria Rontti (26) ble nektet stillingen som pedagogisk leder i FUS barnehage på grunn av sin graviditet, til tross for at hun var den best kvalifiserte søkeren. Diskrimineringsnemnda har konkludert med at barnehagekjeden ulovlig diskriminerte 26-åringen, og hun er tilkjent 60.000 kroner i erstatning. Likestillings- og diskrimineringsombudet har reagert kraftig og innkalt FUS til møte for å diskutere tiltak mot fremtidige hendelser. FUS beklager hendelsen og lover å forbedre sine rutiner for å sikre likestilling. Saken har skapt debatt om gravides rettigheter i arbeidslivet.
2 måneder siden
Diskrimineringsnemnda har felt Coop for diskriminering av Yvonne Myrhaug Andersen, en gravid vikar som ble nektet hjemmekontor og ikke fikk forlenget kontrakten. Nemnda mener graviditeten var avgjørende for Coops beslutning, til tross for at Coop selv avviser dette. Andersen mottok oppreisning og erstatning, men er skuffet over at Coop ikke har beklaget hendelsen. Coop sier de forholder seg til vedtaket og inviterer Andersen til en samtale.
2 måneder siden
Yvonne Andersen opplevde det hun mener var diskriminering fra Coop etter at hun ble gravid. Hun fikk avslag på sin forespørsel om hjemmekontor, og vikariatet hennes ble ikke forlenget. Andersen mener dette skyldtes graviditeten. Coop avviser at graviditeten var årsaken, men Likestillings- og diskrimineringsnemnda har felt matvarekjeden for brudd på loven. Andersen mottar nå oppreisning og erstatning for økonomisk tap. Saken belyser en økende trend med diskriminering av gravide i arbeidslivet, ifølge tall fra Diskrimineringsnemnda.
4 måneder siden
En kvinne klaget til Reiseklagenemnda etter en tur til Rhodos, der hun hevdet å ha blitt trakassert av en annen gjest. Hun ønsket å bytte hotell, men hevder hun ikke fikk hjelp til dette. Reiseoperatøren Apollo avviser anklagene, og hevder at kvinnen var uakseptabel i sin oppførsel overfor deres ansatte. De viser også til tidligere problemer med kvinnen på reiser med dem. Reiseklagenemnda fant det ikke sannsynlig at kvinnen ble trakassert, og anbefalte at hun ikke fikk medhold i sin klage om prisavslag. Som en konsekvens av hendelsen har Apollo utestengt kvinnen fra å reise med selskapet i fremtiden.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
2 måneder siden
En kommune i Rogaland er dømt i tingretten for å ha nektet en ansatt over 60 år ferie i julen. Kvinnen hadde rett på ekstra ferieuke og ønsket fri fra 23. til 28. desember, men kommunen nektet henne fri 1. og 2. juledag. Retten konkluderte med at dette var ulovlig og dømte kommunen til å betale erstatning og dekke saksomkostninger. Norsk Sykepleierforbund mener dommen er viktig og kan skape presedens, spesielt for sykepleiere over 60 år. Kommuneadvokaten sier dommen gir svar på uklare spørsmål om avvikling av ekstraferie.
3 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
1 måned siden
En kvinne saksøker OK Minilager i Bodø etter at mus og rotter ødela alle hennes eiendeler på lageret. Kvinnen hadde fått forsikringer om at lageret var fritt for skadedyr, men oppdaget store skader da hun skulle tømme lageret åtte måneder senere. Det viser seg at OK Minilager hadde mottatt flere henvendelser om skadedyrproblemer tidligere, uten å informere nye kunder. Kvinnen krever erstatning for tapet, som er taksert til over 1,8 millioner kroner. OK Minilager avviser kvinnens fremstilling av saken og beklager at de ikke har kommet til enighet.
9 dager siden
Cesar, en seks år gammel blandingshund, måtte akuttopereres for prolaps etter en skade som gjorde ham lam i bakbeina. Eieren Airi Laanepuu sto overfor valget mellom operasjon eller avliving, og valgte operasjon. Til tross for at Cesar var forsikret, dekket forsikringen kun 30.000 kroner av de totale veterinærkostnadene som allerede har nådd 120.000 kroner, og kan stige til 140.000 kroner eller mer med rehabilitering. Airi, som er ufør og alenemor, har opprettet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. Veterinærkostnadene har økt betydelig de siste årene, noe flere forsikringsselskaper bekrefter, og dekningen varierer. Cesar er i bedring, men trenger fortsatt fysioterapi og oppfølging, noe som er kostbart. Eksperter anbefaler hundeeiere å nøye vurdere forsikringsdekning og økonomi før valg av forsikring. Airi feiret nylig sin 50-årsdag på gulvet sammen med Cesar for å være nær ham under rehabiliteringen.
1 måned siden
Dyrevernorganisasjonen Noah anker saken om hunden Sam, som er begjært avlivet etter et saueangrep, til Høyesterett. Tidligere har Noah tapt saken i både tingretten og lagmannsretten. Angrepet skjedde i juni 2023, og førte til at flere sauer ble skadet og måtte nødslaktes. Noah mener at lagmannsrettens avgjørelse om avliving er i strid med intensjonen i den nye hundeloven, som ifølge organisasjonen skal øke terskelen for avliving og heller fokusere på tiltak mot eierne.
10 dager siden
I denne artikkelen deler en kvinne sin personlige historie om å leve med udiagnostisert autisme i 39 år. Hun beskriver en konstant følelse av å være annerledes, utenfor og mislykket, samt utfordringer med å passe inn i samfunnet og arbeidslivet. Manglende kunnskap om autisme førte til feildiagnoser og vanskeligheter med å finne sin plass. Da hun endelig fikk diagnosen, opplevde hun en ny forståelse av seg selv, økt selvrespekt og en aksept for sine begrensninger. Hun avslutter med å reflektere over viktigheten av inkludering og selvaksept, og beskriver seg selv som en «helt kurant autist».
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
3 måneder siden
En kvinne som jobbet på Oslo lufthavn i 15 år mistet jobben da adgangskortet hennes plutselig ikke fungerte. Kvinnen fikk aldri en forklaring på hvorfor hun ble nektet adgang. Borgarting lagmannsrett har dømt staten for brudd på menneskerettighetene, da kvinnen ikke har fått prøvd rettmessigheten av vedtaket. Politiet har ikke plikt til å begrunne avslaget på akkreditering, og kvinnen har spekulert i om det kan ha sammenheng med at hennes brødre er involvert i narkotikasaker. En midlertidig forskrift fra 2016 har ført til at flere har mistet jobben uten mulighet for å klage, og det er fortsatt ikke kommet på plass en permanent løsning.