En kommune i Rogaland er dømt i tingretten for å ha nektet en ansatt over 60 år ferie i julen. Kvinnen hadde rett på ekstra ferieuke og ønsket fri fra 23. til 28.
desember, men kommunen nektet henne fri 1. og 2. juledag.
Retten konkluderte med at dette var ulovlig og dømte kommunen til å betale erstatning og dekke saksomkostninger. Norsk Sykepleierforbund mener dommen er viktig og kan skape presedens, spesielt for sykepleiere over 60 år. Kommuneadvokaten sier dommen gir svar på uklare spørsmål om avvikling av ekstraferie.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En 60 år gammel kvinne, Evy, har vært under tvangsplassering på sykehjem i seks år, og hennes advokat kaller det en "livstidsdom". Tvangsloven, pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A, tillater tvangsinnleggelse og helsehjelp, og brukes ofte overfor demente, men også andre. Antall tvangsvedtak har økt betydelig. Regjeringen foreslår nå å senke beviskravet for å frata samtykkekompetanse, noe som kan føre til mer tvang. Helsetilsynet har avdekket mangler i hvordan statsforvalterne gjennomgår tvangsvedtakene, og påpeker at pasienters rettssikkerhet er truet. En jusprofessor støtter det nye lovforslaget, men påpeker også svakheter i dagens tvangslovgivning.
4 måneder siden
Evy (60) har vært tvangsplassert på Kamfjordhjemmet i Sandefjord siden 2018, med årlige tvangsvedtak begrunnet i helsefare. Hun nekter å betale egenandel på 22.404 kroner per måned, og gjelden har nå vokst til 1,7 millioner kroner. Kommunen argumenterer for at helsehjelp under tvang også krever betaling, mens Evy og hennes advokat mener loven ikke gir hjemmel for dette. Rettsinstanser har hittil gitt kommunen medhold, med begrunnelse i finansieringen av helsetjenester. Evy har anket saken videre og nekter fortsatt å betale, mens kommunen ikke ønsker å kommentere saken.
1 måned siden
Sykepleier Charlotte Hermansen i Vågan kommune reagerer på at ferievikarer får bedre betalt enn fast ansatte. Kommunen betaler vikarer, som sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter, en timelønn på 400 kroner, mens en erfaren sykepleier tjener 315 kroner timen. Kommunalsjefen forklarer at dette er nødvendig for å rekruttere vikarer i konkurranse med andre kommuner, etter å ha slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft. Norsk Sykepleierforbund mener dette er urimelig overfor fast ansatte, og at det er viktig å satse på dem. Hovedtillitsvalgt i Vågan understreker at ordningen ikke kan fortsette og ønsker å øke grunnbemanningen for å redusere behovet for vikarer.
2 måneder siden
Kristimaria Rontti (26) ble nektet stillingen som pedagogisk leder i FUS barnehage på grunn av sin graviditet, til tross for at hun var den best kvalifiserte søkeren. Diskrimineringsnemnda har konkludert med at barnehagekjeden ulovlig diskriminerte 26-åringen, og hun er tilkjent 60.000 kroner i erstatning. Likestillings- og diskrimineringsombudet har reagert kraftig og innkalt FUS til møte for å diskutere tiltak mot fremtidige hendelser. FUS beklager hendelsen og lover å forbedre sine rutiner for å sikre likestilling. Saken har skapt debatt om gravides rettigheter i arbeidslivet.
1 måned siden
En kvinne fikk avslag på sin søknad om fire timers ubetalt ammefri på kveldsvakter, og Tvisteløsningsnemnda reduserte tiden til to timer. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner og et opprop som hevder at nemnda viser manglende forståelse for amming og undergraver kvinners rettigheter. Kritikere frykter at vedtaket kan skape presedens for fremtidige saker. En arbeidsrettsekspert mener imidlertid at vedtaket er i tråd med loven, og understreker at behovet for ammefri må vurderes individuelt, selv om utgangspunktet er kvinnens egen vurdering.
3 måneder siden
Kommunalt ansatte i Namsos arrangerte et privat julebord der de loddet ut betalte fridager som premier. Kommunedirektøren reagerte sterkt på dette, og understreket at det ikke skal gjenta seg, da det er juridisk problematisk og urettferdig. Han informerte virksomhetsledere og tillitsvalgte om saken. Fagforbundet reagerte også og kontaktet kommuneadvokaten. Ordføreren var overrasket over hendelsen og understreket at det sender feil signaler til resten av organisasjonen. Til tross for reaksjonene, får ikke de ansvarlige noen konsekvenser utover en klar beskjed om at dette ikke skal skje igjen. Kommunedirektøren anslår verdien av en fridag til rundt 3000 kroner.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
1 måned siden
En advokat og en sykepleier er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for anklager om underslag mot en pleietrengende kvinne i 90-årene. Oslo tingrett dømte dem i 2023 til fengselsstraffer for å ha lurt kvinnen til å gi fra seg over 7 millioner kroner. Saken startet med rapporter om mistenkelige transaksjoner fra banker til Økokrim. Lagmannsretten mente det ikke var tilstrekkelig bevist at kvinnens kognitive tilstand var så svekket at hun ikke forsto gavebrevene hun underskrev. Forsvarerne understreker at saken har vært en stor belastning for de tiltalte, mens Økokrim vurderer anke til Høyesterett.
1 måned siden
Økokrim anker lagmannsrettens frifinnelse av en tidligere advokat og en sykepleier, som var tiltalt for grovt underslag mot en eldre kvinne i 90-årene. Advokaten og sykepleieren, som drev omsorgsboligen kvinnen bodde i, ble opprinnelig dømt i tingretten for å ha underslått henholdsvis 7,5 og 5,5 millioner kroner. Tingretten mente de hadde utnyttet sine stillinger og brutt tilliten. Økokrim anker saken til Høyesterett på grunn av påståtte lovanvendelsesfeil og saksbehandlingsfeil.
1 måned siden
Statens helsetilsyn har opphevet Herøy kommunes vedtak om å flytte Marita Hjelmeseth, en 32 år gammel kvinne, for tredje gang på fire år. Vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde undersøkt godt nok om Marita kunne bo på hjemstedet sitt, nær sin familie. Helsetilsynet kritiserer kommunen for manglende utredning og vektlegger Maritas ønske om å bo i Herøy, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helsetilsynet mener også at feil lovparagraf er brukt i saken. Avgjørelsen er viktig for lignende saker i hele landet, og Anita-saken fra Siljan venter fortsatt på avklaring.
4 måneder siden
Møbelkjeden Jysk valgte å stenge sine 108 fysiske butikker på julaften for å gi sine ansatte fri, og de ansatte som var satt opp på vakt fikk likevel lønn. Dette medfører at Jysk må betale bøter til noen kjøpesentre og huseiere som krever at butikkene holder åpent. Jysk opplyser ikke om størrelsen på bøtene, men sier at de fleste huseiere er positive til stengingen. Jysk aksepterer kostnaden og tapte inntekter for å holde stengt på julaften.
3 måneder siden
En kvinne som jobbet på Oslo lufthavn i 15 år mistet jobben da adgangskortet hennes plutselig ikke fungerte. Kvinnen fikk aldri en forklaring på hvorfor hun ble nektet adgang. Borgarting lagmannsrett har dømt staten for brudd på menneskerettighetene, da kvinnen ikke har fått prøvd rettmessigheten av vedtaket. Politiet har ikke plikt til å begrunne avslaget på akkreditering, og kvinnen har spekulert i om det kan ha sammenheng med at hennes brødre er involvert i narkotikasaker. En midlertidig forskrift fra 2016 har ført til at flere har mistet jobben uten mulighet for å klage, og det er fortsatt ikke kommet på plass en permanent løsning.
3 måneder siden
Tre tidligere medarbeidere i Recoveryakademiet vant en viktig seier i Høyesterett, hvor de ble tilkjent over ti millioner kroner i etterbetalt lønn og feriepenger. De hadde i en tiårsperiode jobbet på ulovlige konsulentkontrakter istedenfor ansettelseskontrakter. Høyesterett fastslo at utgangspunktet for etterbetaling skal være de faktiske avtalene, ikke de kontraktene de burde hatt. Dommen har stor betydning for norsk arbeidsliv, da den slår fast at feilklassifiserte oppdragstakere har rett på full overtidsbetaling. Til tross for seieren, er Recoveryakademiet i en gjeldsforhandling, noe som betyr at de tre trolig vil få en kraftig reduksjon i utbetalingen. Kreditorene vil få oppgjør etter en rettskraftig akkord, hvor en del av beløpet er prioritert og resten dekkes med 30 prosent.
2 måneder siden
Yvonne Andersen opplevde det hun mener var diskriminering fra Coop etter at hun ble gravid. Hun fikk avslag på sin forespørsel om hjemmekontor, og vikariatet hennes ble ikke forlenget. Andersen mener dette skyldtes graviditeten. Coop avviser at graviditeten var årsaken, men Likestillings- og diskrimineringsnemnda har felt matvarekjeden for brudd på loven. Andersen mottar nå oppreisning og erstatning for økonomisk tap. Saken belyser en økende trend med diskriminering av gravide i arbeidslivet, ifølge tall fra Diskrimineringsnemnda.
3 måneder siden
En helsesekretær i 40-årene er delvis frikjent for å ha forfalsket henvisninger for å få plastisk kirurgi. Hun ble dømt til 120 dager fengsel, hvorav 30 dager er betinget, og må betale tilbake 142.000 kroner for mat hun bestilte på firmaets regning. Retten fant det bevist at hun forfalsket en henvisning til en plastisk operasjon til 120.000 kroner, men det var tvil om en annen henvisning til en operasjon til 198.000 kroner. Kvinnen er tidligere dømt for bedrageri, og hun frikjennes for bedrageri av mat til en 80-årsfeiring og tre elsykler. Totalt må hun betale tilbake underkant av 400.000 kroner til fornærmede parter.